Italiaanse poké-gigant Poké House neemt minderheidsbelang in Poké Perfect; ‘Strategisch heel belangrijk’

Poké Perfect wil binnen nu en drie jaar groeien naar 25 (franchise)vestigingen in de Benelux. Een ambitie die nu in rap tempo concreet kan worden gemaakt dankzij een minderheidsbelang dat het Italiaanse Poké House heeft genomen in Poké Perfect. 

Vakantie is er even niet bij voor Quinta Witzel. “Nou, ik ben recent nog wel een weekje in Italië geweest. Maar in de week hebben we ook het hoofdkantoor van Poké House bezocht en daar het contract ondertekend.” In dat contract staat dat Poké House een minderheidsbelang neemt in Poké Perfect. “Dat betekent dat we zeggenschap houden over ons eigen doen en laten, en dat we aan de andere kant kunnen profiteren van de kennis en expertise van Poké House”, legt Witzel uit. Zij was het die de eerste verbinding legde met Poké House. “Dat was via LinkedIn. Je volgt de concurrentie toch, en op een gegeven moment is er contact ontstaan. Dat voelde eigenlijk meteen heel goed. Uiteindelijk zijn wij naar Milaan gevlogen om hun winkels te bezoeken. Heel gaaf, van daaruit kwam van het één het ander en zijn we tot de overeenkomst gekomen.”

Poké House; speler van formaat

Poké House is een speler van formaat in de markt van de poké, de Hawaiiaanse saladebowl met rauwe vis, groenten, fruit en sushirijst. Het bedrijf heeft pakweg 50 vestigingen in Italië, Spanje, Portugal, England en Frankrijk. Eerder al haalden de Italianen €20 miljoen op bij investeerders. Geld dat wordt besteed aan groei, in 2024 wil Poké House naar 200 eigen vestigingen. “Wat dat betreft passen we goed bij elkaar, ook wij willen groeien. En ook zij zijn sterk in delivery. Daar zit ook winst voor ons en onze franchisenemers, Poké House is ontzettend goed georganiseerd met meer dan 50 medewerkers op kantoor en een up to date backoffficesystemen. Zij houden continu de online ontwikkelingen in de gaten, zien wat concurrenten doen en passen daar onder meer snel en adequaat de prijzen op aan. Daar kunnen wij van leren, en wij kunnen ook gebruik maken van hun systemen en zo waardevolle data genereren. Aan de achterkant en aan de voorkant met een nieuw loyalitysysteem dat we via Poké House in onze vestigingen introduceren. Zo leren we nog beter wie onze klanten zijn, wat ze precies besteden en waar hun voorkeuren liggen. Strategisch is deze samenwerking dan ook heel belangrijk voor ons.”

Extra ondersteuning franchisenemers

Hiernaast zullen de franchisenemers volgens Witzel profiteren van extra ondersteuning, nog meer structuur en een extra focus van de franchisegever op de formule. “We zitten nu met vijf mensen op kantoor, dat zal worden uitgebreid. We zoeken nog mensen op het gebied van marketing, finance en HR. Dat betekent meer handjes die onze franchisenemers kunnen bijstaan. Bovendien zorgt dit ervoor dat ik en mijn broer Gerrit Jan (mede-oprichter, red.) meer tijd kunnen besteden aan de formule, aan de assortimentssamenstellingen, aan nieuwe concepten die Poké Perfect en de franchisenemers verder vooruithelpen en aan groei.”

Derde kwartaal 15 vestigingen

Poké Perfect heeft recent vestigingen geopend in Dordrecht, Leiden en Nijmegen. Dat waren de nummers 10, 11 en 12. Aan het eind van het derde kwartaal moet de teller op 15 winkels staan. “We willen naar 25 vestigingen groeien in drie jaar. Dat betekent extra zaken in Nederland, maar we zoeken ook in België en Luxemburg”, aldus Witzel. Franchise speelt een belangrijk rol in de doelstellingen, waarbij de ondernemers ook de deuren openen voor multifranchise. Eerder al meldden de ondernemers aan Franchise+ dat franchisevestigingen heel succesvol zijn, eigenlijk al vrij snel na de opening. Vanwege het feit dat ze kort op de bal spelen, gasten optimaal bedienen en goed op de kosten letten. En omdat ze breed worden ondersteund. Hierdoor kunnen ze focussen op groei en op het verder schaalbaar maken van het concept via multifranchise. 

A-locaties

De (franchise)vestigingen zijn 80 tot 130 vierkante meter groot en zitten bij voorkeur om de hoek van A-locaties met goede uitvalswegen. Als het om de panden voor franchisenemers gaat, dan leveren de oprichters van Poké Perfect deze turnkey op. Poké Perfect heeft namelijk vaste vaste leveranciers, interieurbouwers en aannemers. De locaties worden in samenspraak met de franchisenemer ontworpen en na akkoord op het ontwerp en de offerte wordt de vestiging gebouwd en opgeleverd. De franchisenemer heeft nergens omkijken naar. Ook na de samenwerking met Poké House verandert er niets aan die werkwijze, verzekert Witzel. “Dat is ook het ideale aan deze deal, wij blijven baas in eigen huis en kunnen profiteren van de kennis en expertise van Poké House. En wij gaan door onder onze eigen naam. Momenteel zijn we de grootste in de Benelux en met deze investering willen we dat blijven.”

Doorgroeien

‘We willen naar 25 vestigingen groeien in drie jaar. Dat betekent extra zaken in Nederland, maar we zoeken ook in België en Luxemburg.’