Franchise in de familie: ActiveMilan

Marc Doornewaard is begin september gestart als tweede franchisenemer van ActiveMilan. Bij de start heeft hij veel hulp gehad van zijn vader. Hoe is het om zo nauw met je vader samen te werken? En welke wijze lessen zal hij de komende tijd ter harte nemen?

Henk Doornewaard is als eigenaar van de franchiseorganisatie Pensioendesk al jaren actief in de franchisewereld. Toen zijn zoon Marc besloot om als franchisenemer aan de slag te gaan, was hij de aangewezen persoon om hem vooruit te helpen. Marc en zijn vader vertellen nu hoe het is om zo nauw samen te werken.

Je koos voor franchise. Was die keuze voor jou vanzelfsprekend?

Marc: “Nee, ik heb mijn vader eerst veel vragen gesteld over de voor- en de nadelen.”

Henk: “Ik heb hem geadviseerd om voor franchise te kiezen omdat je er dan niet alleen voor staat en omdat je rendement dan beter is.”

Marc: “Ik vind het vooral leuk dat je bij franchise veel zelf in de winkel kunt staan. Je hoeft je minder bezig te houden met andere dingen, zoals inkoop.”

Waarom viel de keuze op ActiveMilan?

Marc: “Toen de plannen ontstonden, werkte ik bij Time Out in Noordwijk. Eigenlijk was het de bedoeling dat ik die zaak over zou nemen. Maar ik vond dat de franchisegever een beetje op zich liet wachten. Ook vond ik het een nadeel dat Noordwijk in de winter erg rustig is.”

Henk: “Bovendien wilde Marc graag een formule die zich richt op het hoge segment. We vonden het moeilijk om zo’n formule te vinden. Tijdens een thema van de Nederlandse Franchise Vereniging heb ik dat eens op tafel gelegd. Een mevrouw vertelde me over ActiveMilan. Dat was precies de franchiseformule die we zochten.”

In de opstartfase hebben jullie veel samengewerkt. Op welke punten vulden jullie elkaar goed aan?

Henk: “We hebben samen de gesprekken met de franchisegever gevoerd. Daarbij heb ik voorgesteld om het franchisecontract op een aantal onderdelen aan te passen. Daarnaast heb ik Marc geadviseerd om alle afspraken contractueel vast te leggen. Ook al lijkt het soms om simpele dingen te gaan.”

Marc: “Bovendien ben ik blij dat mijn vader me heeft geadviseerd over het financiële plaatje. We hebben afgesproken dat hij me de komende tijd helpt met het opzetten van de boekhouding en dat ik dat langzaam steeds meer in eigen hand ga nemen.”

Je gaat nu een eigen bedrijf runnen. Welke wijze adviezen heeft je vader je daarover meegegeven?

Marc: “Doelstellingen formuleren en planmatig werken, structuur aanbrengen in je bedrijf en hard werken.”

Henk: “Dat klopt. Elke dag komen er wel klanten die je het liefste voor wilt laten gaan. Maar als je je daar al te veel door laat leiden, dan word je geleefd door de waan van de dag. Het is juist belangrijk om de leiding te nemen.”

Tot slot, hoe ervaren jullie het om samen te werken?

Marc: “Tot nu toe zie ik alleen nog maar voordelen. Mijn vader heeft gewoon erg veel ervaring en hij geeft me goede tips over de financiën en het runnen van een eigen zaak. Alleen van mode heeft hij geen verstand. Op dat gebied neem ik zelf beslissingen en bepaal ik mijn eigen koers.”

Henk: “Ik merk dat het vooral heel erg leuk is om dit samen met mijn zoon te doen. Ik draag mijn kennis graag aan hem over.”

Lees meer over: