Familieteam koestert sterk merk Pearle

Hans van der Geer is maar liefst 45 jaar opticien. De langste tijd daarvan als franchisenemer bij Pearle. Inmiddels heeft hij in Den Helder een waar familiebedrijf dat uitdijt.  

 

Eind oktober was het 25 jaar geleden dat hij als franchisenemer begon. Dat jubileum gaat hij nog vieren, met het hele team. Maar het is niet zo eenvoudig meer een moment te vinden waarop iedereen aanwezig kan zijn, want dat team bestaat ondertussen uit twaalf mensen. De groei van zijn zaak kreeg tien maanden geleden een impuls met de komst van een tweede vestiging, in thuishaven Den Helder. 

In Apeldoorn begon hij zijn loopbaan, als achttienjarige bij Brilmij. De slogan van toen is nog steeds zijn leidraad: je wordt er bediend als een hele goede vriend. Hij werd bedrijfsleider in Alkmaar en later reisde hij als contactlenzenspecialist voor Pearle het land door.

Al die tijd was hij ervan overtuigd dat het zelfstandig ondernemerschap niet voor hem was weggelegd. Totdat hij een franchisenemer bezocht en eens beter rondkeek. “Ik zag dat het hartstikke goed ging. Als ik het nu niet doe, mis ik de boot, dacht ik.” Hij noemt het nu ‘een logische stap’. “Ik had wel de drang om zelf te ondernemen. Achteraf gezien had ik het veel eerder moeten doen.”   

Grote naamsbekendheid

Iets anders dan Pearle was destijds niet aan de orde en in de aanloop naar zijn tweede vestiging ook niet. Hij kent de formule door en door en doet zijn voordeel met de ondersteuning vanuit het hoofdkantoor. “Je lift mee met een groot bedrijf met een grote naamsbekendheid. Pearle is onlangs uitgeroepen tot de beste winkelketen van Nederland 2019/2020. Zo’n sterk merk brengt je veel. ‘Pearle’ op de gevel is een goed begin.”

Dat merkte hij vooral rond de start van zijn tweede winkel. “Dan gaat een hele afdeling voor je aan het werk. En je krijgt een budget voor lokale marketing in het eerste jaar.”

De nieuwe zaak ligt dichtbij de andere winkel. “Het is wel een heel ander stukje Den Helder, met een dorps sfeertje. We hebben een zelfstandige optiekzaak overgenomen dus het was best spannend of de klanten zouden blijven. Maar ze hebben ons omarmd en er zijn veel nieuwe klanten bijgekomen.”
Voor de tweede winkel heeft hij een bedrijfsleider aangesteld. De familie Van der Geer pendelt met vijf leden tussen de twee vestigingen. Zoon Ramon (optometrist) en dochter Savina (opticien) zijn al behoorlijk ingegroeid om de zaak voort te zetten. En vrouw Yvonne en dochter Tamara zijn goede versterkingen. Dit krachtige team zou ook zomaar eens een derde zaak kunnen beginnen.   
 

Lees meer over:
Hans Veltmeijer Hans Veltmeijer
Redacteur
Bekijk ook