“Dat het zo’n succes zou worden had niemand verwacht”

Sebastiaan van de Kasteele is in februari 2020 gestart als New York Pizza-franchisenemer, in Geldermalsen. Daniëlla Schokker is New York Pizza-franchisenemer sinds juli 2018. Deze zomer opent ze haar tweede vestiging. Beiden roemen de teamgeest en de open, ondernemende cultuur van New York Pizza.

Drie weken voor de eerste lockdown opende Sebastiaan van de Kasteele zijn eigen vestiging in Geldermalsen. Hij zegde een vaste baan bij de overheid op vanuit het idee: “Hoe hard je ook werkt, je wordt er alleen maar beter van als je iets voor jezelf gaat doen. Ik was al bekend met New York Pizza via mijn neef, die er ook franchisenemer is. Het is een Nederlands concept met een Amerikaans tintje, dat trekt me wel.” Hij won informatie in en is een gesprek aangegaan. “Dat is dermate goed bevallen bij mij en mijn vrouw dat we dachten ‘dit gaat ’m worden voor ons’. Het was een heel open startgesprek. Er werd heel erg met onze wensen meegedacht. Ik heb een vrouw en twee kinderen. Het is een kans voor mij en het gezin om te groeien voor de toekomst.

Onze focus ligt op de lange termijn. Het is niet mijn ambitie om binnen vijf jaar tien winkels te hebben. We wilden een New York Pizza in een wat kleinere gemeenschap, dicht bij huis, omdat we twee jongere kinderen hebben. Zo zijn we in Geldermalsen uitgekomen. We zijn er een paar keer naartoe gegaan op zondagen en heb onderzoek gedaan of het rendabel kon zijn om daar te starten.” Hij kent een vliegende start, met dubbele omzetten ten opzichte van de begroting. “Dat we na het opengaan helemaal door het dak zou gaan, had niemand verwacht.”

Leuke bijbaan

Daniëlla Schokker was als zestienjarige puber op zoek naar een leuke bijbaan en kwam terecht bij franchisenemer Dennis in Hoofddorp. Ze bleef negen jaar, waarvan zeven jaar als manager. Na afronding van de studie HBO sociaaljuridische dienstverlening kreeg ze een vaste baan aangeboden. “Ik heb met een brok in m’n keel afscheid genomen van New York Pizza”, vertelt ze met een lach. Na twee jaar begon het toch weer te kriebelen. Ze zag dat haar oude baas op zoek was naar een bedrijfsleider. “Gekscherend heb ik een bericht gestuurd. Niet lang daarna zaten we aan tafel om een goed gesprek met elkaar te voeren.” 

Na twee jaar werd intern door het hoofdkantoor gepeild of een eigen vestiging niets voor haar was. In mei 2017 bezocht ze een algemene franchisevergadering, waar kickbokswereldkampioen Remy Bonjasky een motiverende speech gaf. “Hij zei ‘durf je dromen na te jagen’ en ‘denk niet te klein, durf groot te denken’. Dat triggerde mij om de stap te zetten. Diezelfde middag zat ik te lunchen met de recruiters van New York Pizza. Vandaar ging het in sneltreinvaart. Er kwamen plekken in de regio Amsterdam vrij. Zeker tien ondernemers waren geïnteresseerd in Badhoevedorp als locatie. Iedereen kreeg de kans om zich te presenteren. Mijn pitch was een ijzersterke PowerPointpresentatie: wat is Badhoevedorp, wie ben ik en welke bijdrage kan ik leveren als ondernemer van Badhoevedorp?” Daniëlla won en opent deze zomer haar tweede vestiging, in Zwanenburg/Halfweg, conform haar droom. “Vanaf dag 1 heb ik mijn New York Pizza-consultant kenbaar gemaakt dat het gebied zich leent voor een tweede winkel.” 

Gevraagd wat haar aan New York Pizza bindt: “Er heerst een heerlijke, ongedwongen sfeer waarbij je samen resultaat behaalt. Iedere dag. Die werksfeer motiveert mij iedere keer om meer te willen. Ik wilde uiteindelijk een leidinggevende functie om mee te dingen in het resultaat, om ervoor te zorgen dat de service en kwaliteit goed is en de klanten tevreden zijn.” 

Sebastiaan herkent dit: “Het is een gedeeld succes. Ik heb gekozen voor een mix van wat ouder personeel en jongeren. We delen de successen met het team, waardoor het een teamsport is. Geldermalsen ligt in de fruitteeltregio. Er heerst een mentaliteit van aanpoten.”

Ondernemerschap

Sebastiaan heeft geen dag spijt gehad van zijn stap naar het ondernemerschap. “Ik heb nog geen dag gehad dat ik het gevoel had dat ik aan werk was. Alles wat je erin stopt, krijg je in positieve zin eruit. Het is echt iets van jezelf. Als je succesvol bent, zijn de credits voor jezelf en je gezin.” Hij vervolgt: “Met het hoofdkantoor hebben we afgesproken dat eerst Geldermalsen moet staan, voor we het gesprek over een tweede locatie aangaan.”

Daniëlla: “Voor mij was het een leerproces om van bedrijfsleider naar ondernemer te gaan. Ik dacht al heel veel te kunnen, maar uiteindelijk was het maar zeventig procent van de pizza. Als ondernemer heb je met de laatste drie slices te maken: het operationele gedeelte, de eindverantwoordelijkheid en de administratie. Franchisenemer bij New York Pizza doe je niet “even alleen”. Ik heb strategisch de juiste mensen om mij heen waardoor we het samen tot een succes maken. Wat New York Pizza aantrekkelijk maakt, is het feit dat ze in de breedste zin van het woord willen groeien. Samen maak je de winkel tot een succes. Er is ruimte om van en met elkaar te leren.” 

Lees meer over:
Hans Pieters Hans Pieters
Financieel journalist en ondernemer
Bekijk ook