“Zelfstandig ondernemen zonder franchiseformule wilde ik niet”

De 49-jarige Robbert Bron had 3 kledingwinkels in Gouda en Woerden. Toen hij de toekomst van retail niet positief meer inzag, is hij zich gaan oriënteren op een andere sector. Inmiddels is hij 4 jaar franchisenemer bij De Beren restaurants

Robbert en Susan Bron zijn de franchisenemers van restaurant De Beren aan de Harderwijkweg in Gouda. “Ik ben op 1 juli 2014  gestart als franchisenemer binnen De Beren formule. Daarvoor had ik al ervaring als ondernemer in de retail. Ik had 3 kledingwinkels in Gouda en Woerden. Deze heb ik een aantal jaar met succes geëxploiteerd, echter zag ik de toekomst van retail niet heel positief in en heb ik mezelf georiënteerd op een andere sector. Uiteindelijk is dat horeca geworden bij De Beren formule”, vertelt Robbert. 

“Uiteraard heb ik ter oriëntatie nog wel buiten De Beren formule gekeken. Echter, binnen franchise horeca waren er geen passende restaurantformules voor mij. Ik voelde persoonlijk niets voor een cafetariaformule en wederom zelfstandig ondernemen zonder franchiseformule wilde ik niet. Eigenlijk was de keuze voor De Beren zeer eenvoudig. De plannen voor de toekomst werden zeer helder uitgelegd en de ondersteuning vanuit de formule was zeer professioneel. Als ik erop terug kijk was het net een gespreid bedje. Marketingplannen werden op de achtergrond al gemaakt, operationele ondersteuning kreeg ik vanuit een opstartteam. Ik startte met een restaurant waarin de omzet al gerealiseerd werd”, blikt Robbert terug.

Eerste weken zijn cruciaal

In het restaurant zijn 50 medewerkers werkzaam. Robbert en Susan staan ook dagelijks op de vloer.  

“De opening van ons restaurant verliep echt naar wens. Het restaurant is nieuw gebouwd, waarbij er de kans bestaat dat de oplevering uitloopt. Maar gelukkig verliep alles naar wens, de gasten hebben ons vanaf dag 1 gevonden en het opstartteam van De Beren hebben alle medewerkers getraind en begeleid. Die eerste weken na de opening zijn echt cruciaal, je wilt de gast zo goed mogelijk bedienen en hen de beste dienst verlenen”, vertelt Robbert.

Robbert heeft ook een tip voor andere franchisenemers: “Investeer in je medewerkers, zij zijn het kapitaal van je onderneming. Wees duidelijk wat je van hen verwacht, maar sta ook open voor wat hen drijft of helpt. Train hen voortdurend, het is een proces en nooit een eenmalige gebeurtenis.”

“Ik merk dat ik als ondernemer niet alle facetten die bij het ondernemen komen kijken volledig beheers. Neem bijvoorbeeld de marketing, het maken van een marketingplan, het inhaken op social media activiteiten et cetera is simpelweg een vak apart. Mijn kracht ligt in het aansturen van mensen en hen te motiveren. Daarbij komt dat ik graag mijn tijd besteed aan het creëren van een gastvrije omgeving voor mijn gasten. Daar gaat veel tijd en energie in zitten. Eerlijk gezegd heb je dan nauwelijks nog tijd om je ook nog eens vol op de inkoop, administratie, personeelszaken en facilitair management te storten. Nu kan ik leunen van het specialisme van de franchiseorganisatie. Op het hoofdkantoor zitten op alle disciplines vakmensen die alle franchisenemers volledig begeleiden en adviseren. Neem alleen het bedrijfskundige deel al, iedere maand heb ik een volledige cijferbespreking. Met die informatie kan ik mijn restaurant goed aansturen op inkoop- en loonkosten. We zitten heel dicht op de bal, wat het bedrijfsresultaat absoluut ten goede komt”, legt Robbert uit.

Tweede restaurant

Als de huidige situatie zich voortzet, dan hebben Robbert en Susan de ambitie om nog een restaurant binnen de formule te openen. “Dit betekent dat ik voor de korte termijn mijn medewerkers moet opleiden en aansturen op de essentiële managementtaken. Voor de lange termijn zal ik me moeten focussen op het aansturen van meerdere restaurants, dat vraagt een hele andere aansturing, en het managen. Eerlijk gezegd kijk ik ernaar uit. De Beren houdt voor haar franchisenemers leiderschapstrainingen waarin deze ambities worden begeleid door een coach. Die geeft sturing aan mijn ambities en dromen, ik moet het alleen zelf nog vorm geven”, aldus Robbert.
Op de foto: Susan Bron