Waarom Lars en Sylvia maar aan één formule denken

Het werkzame leven van Lars Nouwen en zijn vrouw Sylvia de Rijke draait al sinds hun tienerjaren om De Beren – de laatste twee jaar als franchisenemers met inmiddels een tweede vestiging. Zo vergroeid zijn ze met hun formule dat het bij de stap naar het ondernemerschap totaal niet bij ze op kwam om ook naar andere formules te kijken. “De Beren zit in ons DNA”, zegt Lars.

Lars Nouwen begon, zoals het een chef betaamt, op zijn 16e in de spoelkeuken van De Beren, klom op en werkte ook nog een tijdje als Chef Vestiging voor de franchisegever. Ook zijn vrouw Sylvia de Rijke kwam al vroeg in aanraking met De Beren: ze begon op haar 17e in de bediening. Wel maakte ze nog een uitstapje in de journalistiek, waarin ze een diploma heeft. Geen van beiden komen ze uit een ondernemersfamilie, vertelt Lars. Tot de franchisegever vroeg of het runnen van een eigen restaurant niet iets voor hen was, was die gedachte nooit bij ze opgekomen. “Ik dacht: ik heb geen salaris waarmee ik een restaurant kan kopen, ik was er helemaal niet mee bezig”, zegt Lars. “Maar het bleek dat je met een creatieve financiële constructie een heel eind kunt komen. Als starter zonder eigen vermogen staan banken niet in de rij, we hebben daarom de gehele lening via crowdfunding opgehaald.”

Verbouwing

In 2016 openden Lars en Sylvia hun vestiging van De Beren in Bleiswijk. “Deze vestiging bestond al acht jaar en had een verouderde stijl”, vertelt Lars. “We begonnen dus met de verbouwing van eetcafé naar restaurant, een Beren 2.0 noem ik dat altijd. Alle medewerkers moesten worden getraind in het nieuwe concept.” Een goede ontwikkeling, vindt hij. “Het sluit aan bij de consumententrend. Vijftien jaar geleden hadden we succes met een eetcafé, nu verlangen gasten er meer van als ze uit eten gaan.”

Nóg een restaurant

Vanuit het hoofdkantoor kregen – en krijgen – ze alle ondersteuning: “Er staat een compleet team voor je klaar om je te helpen bij de opstart. Ik hoefde alleen maar af en toe te kijken hoe het met de verbouwing ging”, zegt hij. “Het hoofdkantoor startte ook speciale acties op om de mensen te laten zien dat het echt anders was.” Dat lukte goed: ze wisten heel wat nieuwe gasten aan zich te binden en scoren goed op gasttevredenheid. “Mede ook dankzij onze medewerkers, mensen die we keihard nodig hebben”, zegt Lars. “Het ging zo goed, met groeicijfers die we niet hadden durven dromen, dat we opnieuw de vraag kregen of we een restaurant wilden openen. Dit keer in Alphen”, vertelt hij. 

Zelfvertrouwen

Waarom zou je als starter, met heel veel bordjes in de lucht, al zo snel een tweede vestiging openen? Lars: “Als je als ondernemer succes hebt, word je nieuwsgierig naar hoe je dat succes verder kunt uitbouwen. Het geeft zelfvertrouwen – wij zijn altijd bezig met nieuwe stappen. Dus hebben we ‘ja’ gezegd.” 

Op 1 juni 2018 openden Lars en Sylvia hun restaurant in Alpen aan den Rijn. Dat ging iets makkelijker, vertelt Lars. “In Bleiswijk moesten we grotere slagen maken. Alphen was een eigen vestiging van de formule die net een half jaar open was. We hoefden niet te verbouwen en de mensen waren al getraind. Het enige wat we hier hoeven doen, is de sfeer en aanloop van de gasten goed continueren. Daar kun je als franchisenemer het verschil maken.”

Aanspreekpunt

Hoe verdelen ze hun aandacht over de twee vestigingen? Lars: “Ik ben minder operationeel actief. Alleen als er grote groepen reserveren of als er door ziekte iemand uitvalt bijvoorbeeld, wil ik nog wel eens inspringen. Ik ben vooral aanspreekpunt voor de leidinggevenden in de keuken. Ik zorg dat de chef en de souschef hun werk kunnen doen, zorg dat er voorraad is, dat de apparatuur in orde is en dat er genoeg goede mensen zijn.”

Waar Lars ‘van de keuken’ is, is Sylvia ‘van de bediening’. Lars: “Ik ga niet over zaken als gastvrijheid. Daar heb ik wel een mening over maar die houd ik voor me, daar ligt mijn expertise niet. Dat geldt andersom ook: Sylvia bemoeit zich niet met de keuken.”

Dochter

Tussen de twee restaurants door kregen Lars en Sylvia ook nog een dochter, die nu 1 jaar is. “Elk jaar hadden we wel iets nieuws”, lacht Lars. Wat de vraag oproept wat de plannen zijn voor de toekomst. Lars: “Het komende jaar willen we vasthouden aan wat we hebben. Ik ben niet snel tevreden, maar het is goed om af en toe te genieten en stil te staan bij wat je hebt bereikt, niet meteen meer en groter te willen. Maar ik heb wel het gevoel dat we een 3e vestiging aankunnen. (Lachend) Maar dat idee moet ik er thuis nog even inmasseren.” En dan serieus: “Het is goed dat er bij ons nog af en toe iemand op de rem staat.”

In het kort

Naam: Lars Nouwen (34) en Sylvia de Rijke (34)
Woonplaats: Dordrecht
Aantal medewerkers: ca 85
Hobby’s: “Ik had er vroeger vele, maar het komt er niet meer zo van. Nu ben ik nog wel bezig met muziek luisteren en albums verzamelen. Sylvia kijkt graag naar series voor de ontspanning. Netflix.”
Tip voor starters: “Geloof in jezelf en verlies niet je zelfvertrouwen, ook al komt er heel veel op je af als starter.”

 

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur
Bekijk ook