Simon Lévelt-familiehistorie ontrafeld

‘Koffie en thee sinds 1817’ prijkt er onder het bedrijfslogo van de franchiseformule. Jarenlang heeft Simon Lévelt dit jaartal vol trots uitgedragen, maar 1817 blijkt 1826. Het 200-jarig jubileum dat voor 2017 gepland stond wordt 9 jaar uitgesteld. 

Predicaat koninklijk

Onderdeel van het jubileumplan was de aanvraag van het predicaat koninklijk. Voor de bewijsvoering van de start van de onderneming is een adviseur ingeschakeld die alle historische materialen heeft doorzocht. Tijdens dit onderzoek kwamen er enkele bijzondere feiten naar boven.

Zo bleek Simon van origine boekhouder en werd hij pas op 50-jarige leeftijd winkelier. Een belangrijk keerpunt was het overlijden van een van zijn werkgevers, Joseph Henrichs. Joseph had naast een handelszaak een winkeltje in koffie en thee. Simon werd aangesteld als executeur-testamentair en mocht de winkel voortzetten, dit was het startpunt voor de huidige Simon Lévelt keten. 

“1817 of 1826, het blijft een lange familie- en bedrijfsgeschiedenis waarin 9 jaar meer of minder eigenlijk niet uitmaakt. Al bijna 200 jaar vinden de Levelts het geluk in het maken van de lekkerste koffie en thee. En nog steeds met succes. In 2016 is de consumentenomzet de 20 miljoen gepasseerd. Een stijging van maar liefst 4.6% t.o.v. 2015. Een prachtig resultaat om vast te leggen voor later”, aldus een woordvoerder van de formule.