Interview met master franchiser van Motorhome Depot in Nederland

Vanuit de UK is Motorhome Depot medio 2017 naar Nederland gekomen, hier telt de formule inmiddels 7 regio campermakelaars. Onlangs zijn er in 2 nieuwe regio’s franchisenemers gestart en de master franchiser mocht de Best Overseas Award in ontvangst nemen, reden genoeg voor Franchise+ om master franchiser Cees van der Zijl te interviewen. 

Waarom bent u met Motorhome Depot in Nederland begonnen? 

“Gezien de succesvolle uitrol van Motorhome Depot in de UK in de afgelopen jaren. Daarnaast is er een verwachte stijgende groei van verkoop van nieuwe en gebruikte campers in de komende jaren in Nederland.”

Waarom is het voor aspirant-franchisenemers interessant zich bij Motorhome Depot aan te sluiten?

“De franchisenemer kan  nu meegroeien in de uitrol van het totaal concept, hij of zij krijgt 5 jaar lang een geheel exclusieve regio gebaseerd op actuele demografische statistieken. Daarnaast kan de franchisenemer bij de start rekenen op een gedegen trainingsperiode en levering van alle materialen om hierna professioneel en representatief voor de organsatie in zijn / haar regio te kunnen zijn. Op lange termijn wordt waarde gecreëerd in desbetreffende regio, waardoor de mogelijkheid is om de regio door te verkopen voor een aanzienlijk hoger bedrag dan de geïnvesteerde entreefee.”

Hoe heeft u zich georiënteerd en voorbereid om deze formule in Nederland te starten? 

“Door middel van vele gesprekken met onder andere de directie en het management van de Engelse Motorhome Depot organisatie. Daarnaast inzage in de financiële resultaten van de laatste 3 jaar met betrekking tot omzet per regio campermakelaar, gemiddelde verkoop en gemiddelde courtageopbrengst per periode per regio campermakelaar. Daarnaast heb ik de gemiddelde omzet fluctuatie per maand over een periode van 12 maanden bekeken, dit om een gedegen financiële forecast te produceren.”

Hoe is de start van de formule in Nederland verlopen? 

“Uitstekend, dit na een intensieve trainingsperiode op het Motorhome Depot UK hoofdkantoor. Hierna hebben we meteen actief omzet (lees verkoop) kunnen genereren.”

Welke ontwikkelingen heeft de formule sinds de start in Nederland doorgemaakt? 

“In een relatief korte periode zijn een aantal franchise regio campermakelaars bij ons aangesloten. Daarnaast hebben we bepaalde commerciële-, operationele- en marketingactiviteiten aangepast naar Nederlandse maatstaven.”

Wat blijkt in de praktijk moeilijker dan verwacht? 

“Doordat we zeer selectief zijn met een heldere en duidelijke profielschets waar een regio campermakelaar aan moet voldoen, vallen toch wel veel kandidaten af.”

Hoe ziet het investeringsplaatje van de formule eruit en wat kan iemand ongeveer verdienen? 

“De entreefee is € 18.000,- gebaseerd op het afsluiten van een 5-jarig franchisecontract voor een exclusieve regio. Bij een actieve benadering in de betreffende exclusieve regio kan ruimschoots een meer dan boven modaal inkomen gehaald worden.”

Wat zijn uw toekomstplannen voor de korte en lange termijn? 

“Op korte termijn, tussen nu en uiterlijk het einde van 2019, willen we een degelijke, uniforme, landelijke franchiseorganisatie met 12 tot 14 actieve regio campermakelaars opzetten. Op lange termijn willen we de gemiddelde verkoop van aantal campers per periode verhogen en tevens de gemiddelde courtageopbrengst per verkochte camper omhoog brengen waardoor de regio campermakelaar ook weer een hoger inkomen geniet.”

Hebt u tips voor startende franchisegevers? 

“Verdiep je in de markt en het product, onderzoek deze uitgebreid en zorg dat je financieel vooraf alle informatie hebt onderzocht en die door middel van een langjarige forecast uitwerkt met betrekking tot de haalbaarheid van de onderneming.”

Hebt u tips voor startende franchisenemers? 

“Maak van je hobby en wat je leuk vindt je werk! Zorg dat je bij een organsatie komt die jou gedurende het hele franchisecontract ook daadwerkelijk op alle fronten ondersteunt in raad en daad!”