Horeca Crowdfunding Nederland schiet horeca te hulp

Horeca Crowdfunding Nederland heeft maandag voor alle lopende kredieten de aflossingsverplichtingen tijdelijk opgeschort. Dit besluit is een gevolg van de zondagavond ingestelde close down van alle horecabedrijven. 

“Wij kregen de afgelopen weken al meerdere verzoeken tot tijdelijke opschorting van de aflossingsverplichtingen”, zegt Mark Tamsma, managing partner van HCN. Snelle besluitvorming en slagvaardig reageren is naar de mening van het financieringsplatform in onzekere tijden cruciaal. 

Landelijke maatregelen

“De overheid komt ook met maatregelen, maar er kan veel tijd overheen gaan voordat deze de tijdelijke liquiditeitsdruk ook daadwerkelijk wegnemen. Banken zijn helemaal niet ingericht om snel te kunnen handelen. En de werktijdverkorting gaat ook niet op korte termijn voor de oplossing zorgen. Die website was de afgelopen dagen regelmatig onbereikbaar. Op het moment dat horecaondernemers de gewenste ondersteuning vanuit de landelijke maatregelen krijgen, zullen ze wellicht alweer open zijn, of in het ergste geval nooit meer opengaan”, aldus Tamsma.

“De reacties van zowel investeerders als ondernemers op het besluit waren heel bijzonder om te ervaren. Echt emotionele steunbetuigingen en zoveel dankbaarheid vanuit de horecaondernemers. Dat is waar crowdfunding om draait”, vertelt Tamsma.

Een steeds groter deel van de investeerders had de afgelopen weken het platform al verzocht om de horecaondernemers ruimte te geven. In eerste instantie had het platform bericht dit per onderneming beoordelen, omdat er nog geen close down was. “Na de close down van de horeca hadden we kunnen wachten met het besluit, maar dan is duidelijkheid en transparantie veel beter.”

Naast HCN zullen ook andere stakeholders binnen de sector hun bijdrage leveren. Zo zijn er al verhuurders die de huurpenningen tijdelijk opschorten en sommige medewerkers nemen vakantiedagen op.  “Er heerst echt samenhorigheid in de horeca. Iedereen leeft met elkaar mee. Dat is prachtig om te zien. Wij hebben geen ingewikkelde systemen en kunnen direct tot noodzakelijke actie overgaan.”

Tijdelijke maatregel

De opschorting is een tijdelijke maatregel. Na een maand wordt de situatie wederom beoordeeld. Het centraal sluiten van de horeca werd breed gesteund door de ondernemers zelf. De laatste dagen voor de sluiting was het al erg moeizaam. Een horecazaak met slechts een beperkt aantal gasten kost vaak meer dan een gesloten zaak. Eenmaal weer ‘geopend’ verwacht de horeca juist een grote toename van het aantal gasten. 

Horeca Crowdfunding Nederland is het enige crowdfunding platform dat zich uitsluitend richt op de financiering van horecabedrijven. Via dit platform lenen investeerders geld uit aan gepassioneerde horecaondernemers, in ruil voor rendement.