Geplande Amsterdamse vestiging New York Pizza is fastfoodzaak

De Raad van State heeft bevestigd dat New York Pizza een keten is van fastfoodrestaurants en daarmee stond het Amsterdamse stadsdeel Zuid in haar recht  om een omgevingsvergunning voor een pand in de Ferdinand Bolstraat te weigeren. 

New York Pizza wilde een vestiging openen in de Ferdinand Bolstraat, maar het bestemmingsplan van het Amsterdamse stadsdeel laat fastfoodrestaurants op deze plek niet toe.

Alleen horeca van de zogenoemde categorie horeca IV is toegestaan. In het bestemmingsplan wordt dit omschreven als restaurants, eetcafés, lunchrooms, ijssalons en koffie- en theehuizen.

Volgens het stadsdeel valt de geplande vestiging van de franchiseformule onder de categorie horeca I, waar onder meer fastfoodrestaurants bij horen. En dus werd de omgevingsvergunning voor het aanpassen van de gevel en het plaatsen van reclame-uitingen geweigerd.

New York Pizza was het niet met de beslissing van het stadsdeel eens en stelde eerder als restaurant wel onder de definitie van horeca IV te vallen. De nieuwe vestiging zou met duurzame meubels, borden en bestek een andere inrichting krijgen dan de bestaande vestigingen.

De vestiging zou bijvoorbeeld zo worden ingericht dat klanten ter plekke aan tafel hun eten kunnen opeten. Er zou verder wel een afhaalservice, maar geen bezorgdienst komen. Bovendien kunnen er dan niet alleen pizza's en pizzapunten, maar ook bijvoorbeeld pasta's, hamburgers, salades en nagerechten gegeten worden.

De voorzieningenrechter benadrukt dat een horecabedrijf slechts onder één van de 4 horecacategorieën kan vallen. Het stadsdeel zou terecht hebben geoordeeld dat een horecabedrijf dat verschillende activiteiten ontplooit die op zichzelf in afzonderlijke categorieën vallen, toch onder de categorie valt die de meeste hinder veroorzaakt. In dit geval is dat horeca I.

Bekijk ook