Franchisenemers Top 1 Toys krijgen geen schadevergoeding

9 Franchisenemers hebben ook in hoger beroep geen schadevergoeding kunnen afdwingen in hun zaak tegen Otto Simon. Het moederbedrijf van Top 1 Toys is niet tekortgeschoten en heeft ook niet onrechtmatig gehandeld tegenover zijn franchisenemers. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden, meldt RetailNews.

De voormalige franchisenemers van Top 1 Toys stapten in 2014 naar de rechter, omdat het moederbedrijf hen in financiële problemen zou hebben gebracht door bewust valse prognoses te geven. Ook beklaagden ze zich over te weinig vrijheid om zelfstandig te handelen.

Uit het hoger beroep komt naar voren dat 2 van de franchisenemers geen vorderingsrecht hebben en 4 andere eisers een vaststellingsovereenkomst met de franchisegever hebben gesloten, waarin zij Otto Simon ‘finale kwijting hebben verleend van alle vorderingen voortvloeiende uit de franchiseovereenkomst’.

De vorderingen van de laatste 3 franchisenemers worden om verschillende redenen afgewezen. Ze hebben voor een deel zelf hun ondernemingsplannen en begrotingen opgesteld en zouden voor het overige deel voldoende door de franchisegever zijn gewaarschuwd voor verschillende risico’s. Ook hebben deze franchisenemers de geprognotiseerde marges behaald.

Over Top 1 Toys

Top 1 Toys heeft bijna 100 vestigingen in Nederland en 3 vestigingen op de ABC-Eilanden. De franchiseformule is ontstaan uit het samenbrengen van de Wigwam en Speelboom speelgoedformules. Het assortiment van de Top 1 Toys formule wordt samengesteld door de inkopers van Otto Simon.

Bekijk ook