Franchisenemers Intertoys naar de rechter

Een groep franchisenemers van het failliete Intertoys werkt aan een kort geding tegen de speelgoedketen. Zij vinden het contract, dat hun is aangeboden door de doorgestarte organisatie, 'slecht, onevenwichtig' en in strijd met eerder gemaakte 'basisafspraken', meldt het FD.

De franchisenemers voelen zich gedwongen het contract toch te tekenen omdat ze anders binnenkort volledig worden afgesloten van de formule, blijkt uit correspondentie in handen van het FD. Met een gang naar de rechter hopen zij onder meer afsluiting van het IT-systeem, dat ze nodig hebben voor voorraadbeheer, binnen enkele maanden te voorkomen.

Nieuw contract

Intertoys ging in februari failliet, maar maakte in maart een doorstart als onderdeel van de Portugese investeerder Green Swan. Individuele franchisenemers moeten met het doorgestarte bedrijf een nieuw contract sluiten voor hun vestiging.

In maart kwamen de franchisenemers en de nieuwe eigenaar hierover een aantal basisafspraken overeen. Zo zouden afspraken goed controleerbaar zijn en winsten redelijk verdeeld worden. Het contract waar Intertoys vervolgens mee kwam, voldoet hier niet aan, stelt advocaat Jacco van Lint in de uitgelekte correspondentie.

De advocaat zou spreken namens een groep van zo'n 20 franchisenemers die negatief zijn over het voorgelegde contract. 

Verdeeldheid

Intertoys vindt het contract wél redelijk. “Zo'n twee derde van de 100 franchisenemers heeft het contract al getekend”, aldus een woordvoerder van de franchiseformule. 
Het bestuur van de FVI (franchisevereniging van Intertoys-ondernemers) stemde eveneens voor de nieuwe overeenkomst. FVI-voorzitter Martijn Wolswijk ergert zich aan de aandacht voor de franchisenemers die zich niet in het nieuwe Intertoys kunnen vinden. 

Een franchisenemer, die anoniem wil blijven, heeft de overeenkomst getekend en heeft er begrip voor dat nog niet alle vervolgovereenkomsten zijn uitgewerkt. De nieuwe onderneming bestaat pas sinds april, benadrukt hij. Bovendien staat in het contract dat franchisenemers na een jaar alsnog eruit kunnen stappen. “Dat straalt vertrouwen uit.”
 

Bekijk ook