De duurzame industrie is booming. Hoe draag jij een steentje thuis bij?

Je hebt het vast en zeker al gemerkt dat de natuur zich de laatste jaren aan het veranderen is. Stormen worden heviger, regenbuien worden zwaarder en zomers wordt het alsmaar warmer. Dit zijn de gevolgen van klimaatverandering. Gelukkig besteed de media hier veel aandacht aan en wordt het probleem door het kabinet serieus genomen. Daarnaast zitten bedrijven ook niet stil en worden nieuwe innovaties ontwikkeld op het gebied van duurzame toepassingen. In dit artikel lees je wat voor duurzame mogelijkheden bedrijven bieden en hoe jij op die manier een steentje kan bijdragen voor een beter milieu.

Zonnepanelen

Om te beginnen zijn zonnepanelen een zeer duurzame toepassing om de afname van energie terug te dringen. Zonnepanelen worden bevestigd aan de panlat met een zonnepanelen montagesysteem, meestal wordt dit gedaan middels een kliksysteem. Hierdoor hoeft een monteur geen gaten te boren in het dak. Dezelfde methode wordt ook uitgevoerd voor de montage van een zonnepanelen montagesysteem schuin dak. Zo kan er op elk gevarieerd dak een systeem bevestigd worden waar het paneel op rust.

De aanschaf van zonnepanelen kan op zichzelf al een flinke kostenpost zijn. Zo ben je gemiddeld voor een set van tien panelen rond de €4.200 excl. BTW kwijt. Met de besparing van energie duurt het gemiddeld 7,5 jaar voordat de zonnepanelen zichzelf hebben terugverdient. Het is dus een investering waar je niet alleen je geld mee terugverdiend, het is ook een investering voor het milieu.

Isoleer je woning

Een andere mogelijkheid is het isoleren van de woning. Een goed geïsoleerde woning, zorgt ervoor dat de kou langer buiten blijft en dat de warmte beter wordt vastgehouden. Hierdoor hoeft de CV-ketel minder hard te werken, wat erin resulteert dat de stookkosten laag blijven. Het is niet alleen goed voor de portemonnee, ook de ballast op het milieu neemt af aangezien er minder energie wordt gebruikt. In sommige gevallen worden er zelfs subsidies uitgegeven voor het isoleren van een woning. Zo zie je maar dat het isoleren van je huis vele voordelen kan hebben en dat er op deze manier een steentje wordt bijgedragen.

Naast de oplossingen die zijn benoemd in dit artikel, zijn er nog vele andere mogelijkheden om op een duurzame manier een steentje bij te dragen. Een simpele toepassing zoals het lager zetten van de kachel, kan in dit geval al werken. Door bewust keuzes te maken en te letten op het verbruik, kan ook jij bijdragen aan een beter milieu voor iedereen!