Marloes Kamminga verkozen tot Franchisenemer van het Jaar McDonald's Nederland

Amsterdam, 23 november 2021 – Marloes Kamminga is verkozen tot Franchisenemer van het jaar van McDonald’s in Nederland. Ze ontvangt deze erkenning van franchisegever McDonald’s Nederland vanwege de voortreffelijke wijze waarop ze invulling geeft aan de waarden van het familierestaurant. Kamminga is de eerste tweede generatie Franchisenemer die deze prijs ontvangt. Ze runt de McDonald’s restaurants Veenendaal en Ede, die ze van haar vader Jack heeft overgenomen. 

Het was zeker niet vanzelfsprekend dat Kamminga net als haar vader Franchisenemer zou worden. Na een studie en carrière buiten het restaurant begon het echter toch te kriebelen en miste ze de plek waar ze van jongs af aan al vaak te vinden was om te helpen. Na een intensieve interne opleiding werd Kamminga klaargestoomd om restaurant Veenendaal in 2015 en restaurant Ede in 2018 over te nemen, waar ze gelijk haar eigen stempel op drukte. Zo investeerde ze in diverse nieuwe diensten zoals McCafé, Table Service en later ook in McDelivery. 

Kamminga ontvangt deze prestigieuze McDonald’s prijs onder andere vanwege haar grote maatschappelijke betrokkenheid en de positieve stempel die ze op haar lokale omgeving drukt. Ze hecht veel waarde aan de ontwikkeling van haar restaurant teams en stimuleert hen ook om verder te groeien, bijvoorbeeld door het volgen van een mbo- of hbo-opleiding aan de McDonald’s Academy. Ook biedt ze ieder jaar studiebeurzen aan die het volgen van een opleiding buiten McDonald’s Academy vergoeden. Daarnaast is er ruimte voor mensen voor wie een baan niet vanzelfsprekend is. Dankzij speciale begeleiding werken meerdere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met veel plezier in de restaurants van Kamminga.

Duurzaam restaurant

Ook het hebben van een duurzame impact op de omgeving heeft haar nadrukkelijke interesse. Kamminga heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het verduurzamen van haar restaurants. Veenendaal was het eerste bestaande McDonald’s restaurant in Nederland dat van gas overstapte naar duurzame elektriciteit. Ook gasten doen hier hun voordeel mee: het restaurant geeft hen de mogelijkheid om hun elektrische auto of fiets aan een van de laadpalen op te laden, terwijl ze in het restaurant genieten van hun favoriete McDonald’s producten. Bij de verbouwing van restaurant Veenendaal begin 2020 is er alles aan gedaan om de klimaatimpact van het gebouw zoveel mogelijk te beperken. Op het dak van het restaurant is daarom bijvoorbeeld speciale dakbedekking gelegd die warmte beter vasthoudt. Hierdoor zijn de koelinstallaties en verwarming in het restaurant veel efficiënter en is er minder CO2-uitstoot.

McDonald's Nederland Franchisenemer van het jaar Award
Marloes Kamminga (midden) ontvangt de Franchisenemer van het jaar Award uit handen van het directieteam van McDonald’s Nederland. Van links naar rechts: Patrick Tieleman (Director Operations), Ineke Jeuster (Director People), Michèle Boudria (Managing Director) en Jos van Kempen (Director Franchising & Development)

 

Michèle Boudria, Managing Director McDonald’s Nederland: “Ik ben trots dat Marloes de eerste Franchisenemer van de tweede generatie is die we deze prijs mogen uitreiken. Zij bouwt op een schitterende wijze verder op het fundament van haar vader. We kennen Marloes als ondernemer die zeer betrokken is bij haar directe omgeving, geheel in lijn met onze waarden. De manier waarop ze investeert in de ontwikkeling van haar medewerkers is een voorbeeld voor ons allemaal.”

Franchisenemer Marloes Kamminga: “Als klein meisje ben ik opgegroeid in het restaurant, ik ben mijn vader nog steeds dankbaar voor zijn wijze ondernemerslessen. Hoe hij altijd klaarstond voor zijn gasten en medewerkers is een grote inspiratiebron voor mij. Deze prijs voelt vooral ook als een compliment voor mijn restaurantteams, ook in deze uitdagende tijd doen zij elke dag keihard hun best om onze gasten te laten genieten van onze producten en services.”
 

Over McDonald’s Nederland

Wekelijks biedt McDonald’s Nederland aan bijna 3,2 miljoen gasten op ieder moment van de dag een positief moment. Met gevarieerde keuzes en versbereide, iconische producten die door ruim twintigduizend medewerkers met zorg worden bereid. De gezondheid en veiligheid van gasten en werknemers hebben de hoogste prioriteit. In Nederland heeft McDonald’s 254 restaurants. Het streven naar kwaliteit en beleving staat centraal in alle facetten van de bedrijfsvoering, evenals het inzetten van haar schaalgrootte om te verduurzamen en een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij.