Digitaal of in offset drukken?

Je maakt je klaar voor een productintroductie of een opening van een nieuwe vestiging, maar je bent helemaal  vergeten om drukwerk te bestellen! Met je handen in het haar neem je contact met de drukker om te overleggen hoe snel het drukwerk geleverd kan worden. “Offset drukken gaat helaas niet meer lukken, maar we kunnen het nog wel digitaal drukken”, is het antwoord. In paniek en omdat het waarschijnlijk je laatste strohalm is, zeg je: “Als ik het dan nog op tijd binnen, doe maar dan!”. Vervolgens hang je op en denk je: Digitaal drukken, wat is dat eigenlijk? Is dat wel mooi? Is dat duurder dan offset drukken? Om antwoord te kunnen geven op dit soort vragen is het handig om te weten wat nu eigenlijk het verschil is tussen offset drukken en digitaal drukken, oftewel printen.

Offset drukken

Het meeste drukwerk wordt offset gedrukt. Bij offset drukken in full colour wordt gebruik gemaakt van de vier basis inktkleuren CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Key). Voor elke kleur wordt een aparte drukplaat gemaakt door de plaat te belichten. Voordat überhaupt begonnen is met het drukken, zijn al vaste basiskosten gemaakt voor het opstarten van het drukproces. Dit verklaart waarom offset drukwerk voordeliger wordt naarmate de oplage hoger is. De drukplaten hoeven immers maar één keer gemaakt te worden of de oplage nu 1.000 of 100.000 is.

Digitaal drukken

Om verschillende redenen of bij bepaalde drukwerkproducten kan worden gekozen om digitaal te drukken, oftewel te printen. Hiervoor zijn geen drukplaten benodigd, maar wordt gebruik gemaakt van een printkop die het ontwerp in banen op het papier print. Vergelijkbaar met de printer die bij je thuis staat, maar dan groter. Het grote verschil met offset drukken is dat bij printen geen opstartkosten komen kijken. Zodoende is de keuze voor digitaal drukken interessanter bij kleine oplages. Indien je grote oplages wilt printen, is dit niet aantrekkelijk, omdat de kosten per print niet lager worden naarmate de oplage groter wordt.

Wanneer kies je voor digitaal?

Digitaal drukken is voor veel bedrijven een uitkomst zeker als je een kleine oplage nodig hebt, die je ook nog eens snel geleverd wilt hebben. De levertijden zijn kort, de mogelijkheden eindeloos, juist in die kleine oplages, en het kan op afroep geproduceerd worden. Ideaal voor drukwerk met wisselende inhoud, seizoen drukwerk of gepersonaliseerde content zoals een mailing. Het adres van de afzender wordt namelijk direct bij de printopdracht meegenomen.

De vele voordelen voor je op een rij:

  • Oplagen: ideaal voor kleine(re) oplages
  • Efficiency: direct vergaard, sneller verwerkt
  • Volvlakken: prachtige volvlakken, zónder strepen en 100% kleurvast
  • Materiaalkeuze: brede papierkeuze tot 400 grams
  • Kwaliteit: optimale printkwaliteit
  • Géén hoge opstartkosten: géén drukplaten of plaatwissels benodigd
  • Personaliseren van content: méér rendement voor elk communicatiemiddel

Bij een situatie als hierboven beschreven, waarbij met spoed drukwerk benodigd is, adviseert de drukker vaak om digitaal te drukken. Aangezien het maken van drukplaten voor offset drukwerk veel tijd in beslag neemt, is dit niet geschikt voor spoedklussen. Het digitaal drukken van kleine oplages is dan wel haalbaar. Voor het leveren op korte termijn is printen vaak de enige snelle optie. 

Let wel op indien je offset drukwerk gewend bent, kunnen de kleuren bij digitaal drukwerk afwijken. Dit komt doordat een andere druktechniek gebruikt wordt.

Dick Hoekman
Accountmanager De Groot - grootsgedrukt.nl
d.hoekman@grootsgedrukt.nl

Dick Hoekman
Dick Hoekman Dick Hoekman
Accountmanager

De Groot - grootsgedrukt.nl is een drukker van formaat. Van kleine tot grote oplages, voor stichtingen en multinationals. Wat u ook wilt drukken, druk het groots én milieubewust bij een zeer ervaren drukker die toch klein en persoonlijk in de omgang is gebleven.

Stel je vraag aan Dick Hoekman