Woman in charge - José ten Dijk van Koninklijke Reesink nv

“Van jongs af aan probeer ik me door niets van de wijs te laten brengen.” Ze zijn er, de topvrouwen in de franchisebranche, en Franchise+ maakt ze zichtbaar. Deze keer vertelt formulemanager en directeur José ten Dijk over haar werk voor Koninklijke Reesink nv.

Naam: José ten Dijk-van Diermen (43)
Bedrijf: Koninklijke Reesink nv
Werkt in franchise sinds: 1999
Functie: Formulemanager Fixet, directeur Reesink Retail bv en lid driekoppige directie Koninklijke Reesink nv
Aantal uren per week: “Ik probeer de weekenden vrij te houden maar doordeweeks ben ik 24 uur per dag met werk bezig”
Burgerlijke staat: getrouwd

Hoe ben je in de franchisewereld terechtgekomen?

“Ik heb eerst bij Gazelle gewerkt en daar ben ik aanraking gekomen met het werken met zelfstandig ondernemers, dat was leuk. Toen ik het na vijf jaar tijd vond worden om verder te kijken, heb ik mij uitgebreid georiënteerd in de retailbranche. Ik vond het ook belangrijk om te werken met een product waar ik een goed gevoel bij had. Ik heb niks met typische vrouwenproducten, dus ik wist zeker dat ik niet wilde werken bij een opticien- of parfumerieformule. Doe-het-zelf kan zowel mannen als vrouwen aanspreken en dat vind ik inspirerend. Zo ben ik terechtgekomen bij Reesink, die toen al werkte met Fixet, formule voor doe-het-zelfproducten. In eerste instantie hield ik me vooral bezig met backoffice-activiteiten en na veel omzwervingen werd ik vijf jaar later formulemanager. Zelf ben ik overigens niet echt handig maar ik hou wel van tuinieren.”

Heb je je door een glazen plafond moeten worstelen?

“Ik denk wel dat er zoiets is als een glazen plafond. Maar ik geloof ook dat het een kwestie is van zelf zoeken waar er méér inzit. Je afvragen of je aan de top van je kunnen zit. Je moet jezelf blijven prikkelen om door te zetten. Dat vrouwen minder ambitie zouden hebben dan mannen, geloof ik niet. Andersom zijn er immers ook steeds meer mannen die ervoor kiezen om minder te werken, om meer met hun gezin bezig te zijn en om hun vrouwen de gelegenheid te geven carrière te maken.”

Welke eigenschappen komen goed van pas in je werk?

“Doorzettingsvermogen en vasthoudendheid. Van jongs af aan probeer ik al om me door niets van de wijs te laten brengen en goed mijn doelen voor ogen te houden. Mijn schooladvies was huishoudschool. Gelukkig had ik ouders die zeiden ‘laat haar maar naar de mavo gaan’. En toen ik daar zat had ik het idee dat ik ooit wel op de universiteit wilde belanden. Dat heeft mij altijd geholpen. Ik heb dan ook na heel veel omwegen mijn MBA op de Universiteit van Kent in Canterbury gehaald. Toen ik bij Reesink kwam werken, dacht ik bij de meneer die mij aannam: ‘die functie wil ik ook nog wel eens hebben’. En als je dat maar consequent vasthoudt, dan lukt het ook. Je moet blijven geloven in jezelf. Dat probeer ik ook aan mijn medewerkers mee te geven.”

Ben je als vrouw meer bezig met de organisatie van privé - werk dan je mannelijke collega’s? 

“Mijn man en ik verschillen nogal in leeftijd  en wij hebben geen kinderen. In die zin heb ik niet veel te organiseren. Maar in mijn werk merk ik wel dat ik veel meer dan mannen bezig ben met organiseren. Om te kijken hoe je mensen en projecten bij elkaar kunt brengen en hoe je daardoor mensen nog meer kunt motiveren. Ik geloof wel dat dát een typische vrouweneigenschap is. Ook nu we met dat driemanschap bezig zijn (José ten Dijk is sinds mei van dit jaar lid van de driekoppige directie van Koninklijke Reesink nv – red.), merk ik dat ik als vrouw meer bezig ben met organiseren dan de mannen. Voor de organisatie van mijn privéleven geldt: doordeweeks komt het werk op de eerste plaats. Daar is ook nooit discussie over. Maar het weekend is voor mij redelijk heilig. Dan doen we veel dingen samen.”

Is carrière maken een kwestie van offers brengen? 

“Je moet er wel wat voor over hebben. Ik heb in het verleden vrienden verwaarloosd en ik heb weinig aandacht geschonken aan mijn gezondheid. Ik heb bijvoorbeeld weinig gesport; ik ben wel heel erg bezig geweest met mijn werk. Als ik nu terugkijk heb ik dat niet helemaal handig gedaan, moet ik toegeven. Maar… je wordt wat ouder, wat zekerder van jezelf en ik kan het nu allemaal wat beter relativeren. Dus dat gaat goed komen.”

Wat is jouw stijl van leidinggeven?

“Ik had een vrij directieve manier van leidinggeven. Op cursus leerde ik dat het toch allemaal wat meer met consensus moet. Nu ben ik in het stadium beland dat ik kan erkennen dat er verschillende manieren van leidinggeven zijn die afhankelijk zijn van het type mensen waar je leiding aan geeft. Wat jonge en onervaren mensen hebben duidelijke  kaders nodig, anders wordt het chaos. Naarmate mensen wat meer ervaring krijgen, kun je wat beter loslaten en worden het meer sparringpartners. Mijn rol is dan nog dat ik de voortgang bewaak en het doel voor ogen houd. Of ik makkelijk los kan laten? Als ik merk dat dit voor mensen inspirerend is, heb ik helemaal geen moeite met loslaten.”

Hoe zit het met je zelfbeeld? 

“Ik kreeg na verloop van tijd bij mijn leidinggevenden altijd het gevoel van ‘oh, ik geloof dat ik dat ook wel zou kunnen’. Maar als ik ergens nieuw in moet stappen, heb ik wel een gezonde twijfel over mezelf. Geen faalangst, daar heb ik geen last van. Ik ben heel veeleisend, zowel naar mijn medewerkers als naar mijzelf. Dat maakt dat ik wel eens teleurgesteld ben in mensen. Dan denk ik al gauw dat ik het niet goed heb gedaan, dat ik te snel door de bocht ben gegaan. Dat is wel iets van vrouwen, die denken al snel dat het aan hen ligt. Mijn uitdaging is daarom om goed over de bühne te brengen wat ik nou precies bedoel. Een positief gevoel? Als er een ingewikkeld probleem is waar we al heel lang op zitten te studeren en ik kan dat oplossen door buiten mijn kaders te denken… Dat geeft echt een kick!”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Het werk dat ik nu doe wil ik wel een tijdje blijven doen en daarbij proberen om mezelf overbodig te maken. Het zou leuk zijn als ik mijn functie van formulemanager bijvoorbeeld na een aantal jaren zou kunnen overdragen aan iemand anders, zodat ik weer ruimte krijg in mijn hoofd voor andere dingen, zoals strategische vraagstukken die altijd spelen op nv-niveau. Het trainen van nieuwe mensen binnen de organisatie vind ik ook uitdagend.”

Wat maakt je een gelukkig mens?

“Ik kan ontzettend genieten als ik op vrijdagavond in de tuin met een wijntje en een sigaartje kan terugkijken op een goede week. Afgelopen week waren we zover dat we afbeeldingen van onze Fixet-ondernemers op de vrachtwagens konden zetten. Daar kan ik heel blij van worden, dat zo’n vrachtwagen dan op vrijdagmiddag bij de ondernemer langskomt en ik weet dat die man dan ook een goed weekend heeft…”  

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur