Woman in charge - Jeanine Prang van Speedheat

"Tegenslag maakt dat ik er nog harder tegenaan ga" Ze zijn er, de topvrouwen in de franchisebranche, en Franchise+ maakt ze zichtbaar. Deze keer vertelt Jeanine Prang over haar werk als commercieel directeur van Speedheat, een franchiseformule met louter mannelijke franchisenemers.

Naam: Jeanine Prang (46)
Bedrijf: Speedheat
Werkt in franchise sinds: 1996
Functie: Commercieel directeur/mede-eigenaar
Aantal uren per week: "Officieel 26 maar privé ben ik ook nog wel met het werk bezig, hoewel ik probeer dat goed te scheiden."
Burgerlijke staat: Gehuwd, twee dochters

Hoe ben je in de franchisewereld terechtgekomen?

“Mijn broer is fabrikant van ons product, de energiezuinige, elektrische vloerverwarming Speedheat, die door zijn dikte van maximaal 1 millimeter overal toepasbaar is. Hij woont en werkt al jaren in Zuid-Afrika en mijn man en ik bedachten dat het voor de Nederlandse markt ook een prima product zou zijn. Zoiets was er nog niet in Nederland. We namen zo’n twee jaar de tijd voor de voorbereidingen en op 1 januari 1996 startten we met de franchiseformule voor de installateurs en met een pilotvestiging. Die pilot is er nog steeds maar is nu in handen van een franchisenemer. Inmiddels hebben we vijftien goed opgeleide franchisenemers. Onze formule is echt een familiebedrijf. Ik ben commercieel directeur, mijn man is technisch directeur en bij de start van het bedrijf zat ook mijn zus in het bedrijf.”

Welke eigenschappen komen goed van pas in je werk?

“Ik ben een doorzetter en een harde werker. Dat heb ik van huis uit mee gekregen. Verder blijf ik altijd een optimist en als het eens wat minder gaat, dan zoek ik naar oplossingen. Ik ben echt ondernemend.”

Wat is jouw stijl van leidinggeven?

“Ik geef aan vier mensen leiding hier op kantoor, allemaal vrouwen. Ik ben niet echt streng denk ik. Ik kan wel heel goed duidelijk maken waarom en wat ik wil en hoe ik het wil. Ik ben geen dominante leidinggevende maar ik probeer het beste uit mensen te halen. Dat gaat mij redelijk goed af, wat blijkt uit het feit dat er weinig personeelsverloop is. Nee, ik heb er geen cursus voor gevolgd. Dat zijn zaken waar je als ondernemer in groeit als je bedrijf groter wordt. Ik vind het wel een van de moeilijkste aspecten van het ondernemerschap.”

Het je zelf contact met de franchiseneners?

“Ja, de begeleiding van de franchisenemers is een van mijn taken. Ik doe het samen met een extern bureau dat we daarvoor hebben ingeschakeld. Wij houden bij hoe ze het doen als het gaat om bijvoorbeeld de omzet en we hebben regelmatig contact over de voortgang. Ik weet niet of het verschil maakt dat ik een vrouw ben. De begeleidingsgesprekken zijn één op één en ik merk niet dat de mannen mij anders benaderen. Soms zijn er wel technische vragen maar daarvoor moeten ze mijn man hebben, daar hebben we een duidelijke rolverdeling in. Ik weet er inmiddels wel veel van maar de ontwikkelingen houd ik niet precies bij.”

Wat heb je tot nu toe bereikt en heeft dat iets met je vrouw-zijn te maken?

“Lastige vraag. Ik heb de centrale administratie opgezet, ik doe de marketing, onderhoud de contacten met het reclamebureau, de media en de beursorganisatie, verzorg contracten, verzekeringen en personeelszaken. Eigenlijk best veel als ik er zo over nadenk. Maar ik ben nogal nuchter. Als ik er niet was geweest had iemand anders in mijn plaats gestaan. Ik denk wel dat mijn doorzettingsvermogen een rol speelt in ons succes. Het zit soms best wel eens tegen, ook wij vangen de klappen op van de economische crisis. Maar dat is voor mij aanleiding om er juist harder tegenaan te gaan. Op welke punten kunnen we het anders doen, waar kunnen we het verbeteren? En altijd maar vooruit kijken.

Mijn werkervaring van tien jaar als juridisch secretaresse komt goed van pas. Hierdoor ben ik mij bewust van alle risico’s die je loopt als ondernemer en hoe belangrijk het is dat alles juridisch goed geregeld is. Verder ben ik organisatorisch en administratief heel erg goed. Er komt veel op je af als ondernemer en dat moet allemaal geadministreerd, gearchiveerd en geregeld worden. Dat is de basis van je bedrijf. Dat heeft wel met mijn vrouw-zijn te maken denk ik. Ik ken niet veel mannen die goed zijn in zaken als opruimen en dingen goed en logisch opbergen. (Lachend) Maar nu doe ik waarschijnlijk onze bedrijfskundige tekort.”

Is carrière maken een kwestie van offers brengen?

“Nee, het is gewoon een kwestie van alles goed organiseren en plannen. Ik heb veel plezier in mijn werk. En als het lukt om je privé en je werk in balans te houden, dan is het geen offer. Ik heb niet het gevoel dat ik de kinderen tekort heb gedaan. Ik heb ook nooit vijf dagen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat gewerkt. Toen ze klein waren, heb ik vanuit huis gewerkt. En als ze op bed lagen, ging de computer weer aan. Mijn man was wel vaak tot ‘s avonds laat op pad maar daar staat tegenover dat hij weer regelmatig thuis was bij het ontbijt.”

Hoe zit het met je zelfbeeld?

“Iedereen twijfelt wel eens aan zichzelf, ik denk ook dat dit heel normaal is. Ik kan niet zeggen dat ik weinig zelfvertrouwen heb maar ik heb toch af en toe mijn twijfels. Vrouwen spreken zich daar misschien wat eerder over uit, mannen laten het niet zo snel merken. Maar wat zit daar achter bij hen? Dat is de vraag.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“We willen nog groeien met het bedrijf en doen onze uiterste best om goed uit de crisis te komen. Onze doelstelling is altijd geweest om 25 franchisenemers te krijgen. We zijn druk bezig met een nieuw marketingtechnisch plan waarmee we een andere richting in gaan slaan. En verder zijn we hard bezig om verkopen in België en Frankrijk op te zetten. In oktober nemen we deel aan een grote beurs in Parijs en in Italië mogen we dit najaar een eerste order leveren voor vijftig superecologische en energiezuinige woningen.”

Wat maakt je een gelukkig mens?

“Als het privé goed gaat, zit ik goed in mijn vel en dan kan ik me op het werk ook helemaal geven. Gelukkig gaat het thuis altijd goed. Er zijn natuurlijk wel eens wat problemen - mijn kinderen zijn aan het puberen - maar dat komt in elk gezin voor. Dat iedereen gezond blijft, dat is het allerbelangrijkste.”

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur
Bekijk ook