Van tennisleraar naar franchisenemer ANWB Rijopleiding

Van tennisleraar naar franchisenemer ANWB Rijopleiding ''Ik ben er trots op dat ik bij ANWB Rijopleiding zit'' Rijinstructeur wilde Elka van Dyk worden. Bij de ANWB want die heeft een betrouwbare uitstraling, vindt ze. Inmiddels is ze al twee jaar bezig als franchisenemer bij ANWB Rijopleiding, reidde ze uit van twee naar vijf lesauto’s  en is ze pas verhuisd naar een nieuw, professioneel ingericht pand in Zwolle. Door: Pras Weijers “Dat wil ik graag doen!”, dacht Elka van Dyk (45) twintig jaar geleden al bij het zien van een rijinstructeur aan het werk. “Ik hou van autorijden en ik hou ervan met mensen om te gaan”, zegt ze. Voor het zover was had ze diverse functies, van zelfstandig tennisleraar tot bedrijfsleider bij een Shell-tankstation. Drie jaar geleden switchte ze dan toch naar rijinstructeur. Eerst in loondienst - om het vak en de markt te leren kennen - en sinds 2009 voor zichzelf. In Zwolle was er nog geen ANWB Rijopleiding en dat was toevallig wel de formule waar Elka graag mee wilde werken. “Het is een betrouwbaar merk, mensen verwachten kwaliteit van de ANWB. Ik ben zelf ook perfectionistisch, dus dat gaat mooi samen. We streven allebei naar een goed product en een grote klantvriendelijkheid.”

Back-up

Elka begon met twee auto’s. Op dit moment heeft ze zeven medewerkers in dienst en vijf lesauto’s. In haar nieuwepand - waar ze een unieke simulator met  180º projectie heeft - hoopt ze verder te groeien als ondernemer. Daarbij verwacht ze goede ondersteuning van ANWB Rijopleiding. “Je krijgt de ondersteuning die je wilt en die je nodig hebt”, vertelt ze. “De franchisemanager komt meestal eens per maand langs. Dan bekijken we de cijfers waar we vervolgens ook consequenties aan verbinden. De cijfers zijn inzichtelijk voor alle franchisenemers. Het mooie is dat we daardoor van elkaar leren. Er is altijd backup, of vanuit de ervaring van een collega of vanuit de expertise van het hoofdkantoor waar specialisten op marketinggebied of financieel gebied zitten. We hebben ook een franchisevereniging waarin de franchisenemers van alles met elkaar delen. Ik ben er trots op dat ik franchisenemer ben van ANWB Rijopleiding.”

Belangrijke eigenschappen

De autowereld is een mannenwereld, vindt ze. “Maar ik ben gewend om in een mannelijke branche te werken. Ik was bij Shell ook de eerste vrouwelijke bedrijfsleider. In zakelijk opzicht is het handig dat mannen directer zijn maar verder zie ik eigenlijk geen verschillen met een typische vrouwenbranche.” Belangrijke eigenschappen voor een franchisenemer zijn doorzettingsvermogen en flexibiliteit. “Verder moet  je inlevend zijn. Je moet open staan voorzowel je leerlingen als voor je medewerkers. En hoe groot je enthousiasme ook is, je moet van te voren een goed doordacht plan hebben. Daar ben ik rationeel ensecuur in. ‘Je moet je kop erbij houden’ zou mijn vader zeggen”, lacht Elka. “Mijn toekomstplan? In de twee jaar dat ik nu bezig ben, was het nieuwe pand mijn toekomstplan. Nu is het doel tien auto’s en dat wil ik over een jaar voor elkaar hebben. Maar dat wil ik wel koppelen aan kwaliteit. Ik wil een goede rijschool hebben waar leerlingen persoonlijk benaderd worden, hoe groot we ook zijn.”