Regus biedt franchise in booming business

“Het is echt een vak voor een ervaren ondernemer met vermogen.”

De franchisetak van International Workplace Group (IWG) begint concrete vormen aan te nemen. Voor het franchisenemerschap van de merken Regus en Spaces bestaat veel belangstelling, door heel Nederland. Al binnen een jaar is de eerste franchisevestiging een feit. Maar wees voorbereid: clusterfranchising in de booming flexibele kantorenmarkt is wel serieuze business.

Dat laatste benadrukt Rob Hogervorst, als Head of Partnership Growth bij IWG druk bezig met de uitrol van de franchiseformule. Het gaat voortvarend, stelt hij vast in de business lounge van Regus in Papendorp Park, een flexibel kantorengebouw in de periferie van Utrecht. “Het gaat allemaal sneller dan verwacht, ons verhaal wordt goed opgepakt. We zitten nu in de fase van de contractondertekeningen.” 

Hij spreekt over ‘meerdere kandidaten in meerdere regio’s in Nederland’. “Van noord tot zuid en zelfs in het uiterste oosten.” Zeker niet alleen in de Randstad dus, waar nu nog de meeste flexibele kantoren te vinden zijn. Amsterdam is koploper. De dekking is hier al groot en IWG bestrijkt de stad met eigen vestigingen. De groei door middel van franchise staat vooral gepland in en rondom de middelgrote en kleinere steden van het land. Hier zal de flexibele kantorenmarkt een sterkere groeispurt nemen de komende tien jaar, is de prognose. “Covid heeft ervoor gezorgd dat deze trend zich nog sneller doorzet”, merkt Annelou de Groot op, Network Development Director bij IWG Nederland.

Marktleider

Niet alleen geografisch is de belangstelling voor franchise bij IWG breed, de kandidaten die zich melden zijn ook van diverse pluimage. “Het zijn meestal niet de vastgoedeigenaren”, ontkracht ze een hardnekkige aanname, “wél ondernemers uit branches als de hospitality, retail en groothandel. Ze herkennen en erkennen allemaal dat de flexibele kantorenmarkt er is om te blijven en de komende jaren hard zal doorgroeien. En ze weten dat IWG marktleider is. Daar willen ze deel van uit maken.”

Een andere overeenkomst is dat het allemaal ervaren ondernemers zijn. Dat is eigenlijk wel een must, vindt Hogervorst. “We willen dat franchisenemers drie tot vijf vestigingen onder hun hoede nemen. Zo’n clusterfranchise is wel serieuze business. Het vergt een behoorlijke investering en het wordt een flink bedrijf dat je gaat runnen. Het is echt een vak voor een ervaren ondernemer met vermogen. En natuurlijk met gevoel voor gastvrijheid.”

Want dat laatste is een van de onderscheidende krachten van IWG. Zo kregen op de dag van dit interview alle medewerkers in de kantoren van Regus een croissantje aangeboden, in het kader van ‘Motivational Monday’. En de receptionistes ontvangen de bezoekers altijd met een hartelijke glimlach en zorgen dat ze op hun plek van bestemming komen.

Brede ondersteuning

IWG (sinds 1989) heeft ondertussen bijna 150 locaties in Nederland in 32 steden. De komende jaren voorzien De Groot en Hogervorst een verdriedubbeling van dat aantal, vooral op basis van de groei door franchise. En met verschillende merken die eigen doelgroepen bedienen. Tussen 2013 en 2018 vond er overigens al bijna een verdriedubbeling van de flexibele kantorenvoorraad plaats in Nederland. 

Het beursgenoteerde bedrijf, met wereldwijd ruim 10.000 medewerkers, is zelf geen eigenaar van de kantoorpanden. De locaties worden casco gehuurd, verbouwd naar een van de concepten (Regus, Spaces, The Office Operators, Signature, HQ of No18) en flexibel verhuurd. Dat kan per dag, week of maand op basis van het aantal personen. De huurders treffen een kwalitatief hoogwaardige plug-and-play omgeving aan. 

Ook bestaande, kleinere, flexoffice operators kunnen zich onder een IWG merk aansluiten als franchisenemer. En franchisenemers kunnen eigenaar zijn van de panden die zij namens IWG verhuren. 

Bij de zoektocht naar een locatie voor de franchisevestigingen helpt IWG. Soms wordt daarbij het op één na mooiste pand gekozen, merkt De Groot op. “Wanneer die deal het beste blijkt.” Dit soort keuzes dienen volgens haar maar één doel: het succes van de franchisenemer.

De brede ondersteuning strekt zich ook uit over gebieden als ICT, marketing, sales, facturatie, CRM, juridische zaken en opleidingen. Google op ‘flexibele kantoren’ en Regus komt als bovenste tevoorschijn. Hogervorst: “Maar het blijven wel ondernemers. Ze moeten zelf de handtekening onder het contract zetten en iets maken van hun business. Ze kunnen ongelimiteerd gebruik maken van al onze kennis en ervaring, maar ze moeten wel zorgen voor excellente operatie.” 

Internationaal netwerk

Het internationale netwerk van IWG is ook een facet dat kandidaat-franchisenemers moet aanspreken. Buitenlandse multinationals melden zich immers bij IWG Nederland wanneer ze hier kantoorruimte nodig hebben, bijvoorbeeld voor een nieuwe vestiging of een internationaal project. Dan kan maar zo een grote klant aan komen waaien voor een franchisenemer in het land.

De klanten van de franchisenemers profiteren ook van het mondiale karakter. Want de huurders in Utrecht mogen ook gratis van de business lounge van Regus in pakweg Shanghai of New York gebruik maken, inclusief alle faciliteiten. Die plekken vinden ze via de app, een service met ondertussen 2,5 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. “Het werkt als een tierelier”, heeft Hogervorst onlangs zelf in India ondervonden toen hij daar een werkplek zocht. “Als klant van Regus kun je overal je laptop opendoen en online aan het werk, zonder in te loggen of geknoei met internet.”   

IWG groeit niet alleen door nieuwe (franchise)vestigingen, maar ook door overnames. Zo werd in november vorig jaar de toen nog grootste concurrent The Office Operators gekocht. Een bedrijf met de wortels bij IWG, dat terugkeerde naar die wortels. Die overname illustreert volgens Annelou de Groot een duidelijke ontwikkeling op de flexibele kantorenmarkt: consolidatie. Kleinere partijen sluiten zich aan bij een grote speler, zoals marktleider IWG. “Zo maken zij gebruik van de schaalvoordelen en het internationale netwerk en nemen ze deel aan een grote club met verschillende concepten en één centraal feilloos werkend systeem.”