De recreatieve focus van Kickboxing

De nieuwe franchiseformule Kickboxing Institute staat op het punt zich over Nederland te verspreiden. Carel Bongaardt (40) maakte de aanloop mee en weet hoe het is om franchisenemer te zijn. “Het concept staat als een huis.”

Op zijn zeventiende jaar begon hij met kickboksen. Al snel gaf hij cursussen aan beginners. Net zoals Alex Pool, oprichter van Kickboxing Institute. De twee voetbalden ook samen. 

In de aannemerij deed Carel Bongaardt jarenlange ervaring op als ondernemer. Maar zijn hart lag bij het lesgeven en daar begon hij steeds meer tijd aan te besteden. Crossfit, personal training en kickboksen werden zijn specialisaties. 

Het plan van Kickboxing Institute werd hem door Alex voorgelegd, met de vraag of hij de eerste franchisenemer wilde worden. Hij hapte toe. Uit ervaring had hij geleerd dat er veel komt kijken bij het zelfstandig ondernemerschap, als je er alleen voor staat. Een constructie met een ontzorgende formule erachter, leek hem wel wat.

Verschuiving

Ze stroopten de omgeving van hun woonplaats Naarden af voor een locatie en kwamen in Weesp terecht. Een gunstige plek boven een grote supermarkt en aan een groot parkeerterrein. In de lessen kon hij zijn ei kwijt met het uitvoeren van zijn twee passies: kickboksen en crossfit. De lessen geeft hij aan groepen van maximaal zestien personen. Ondertussen is het aanbod uitgebreid met techniektraining, power boxing, cardio boxing, zaktraining, kidslessen en ladies only. Steeds onder zorgvuldige en persoonlijke begeleiding van de trainer.

Ongeveer een jaar na de opening heeft hij een flinke vaste klantenkring opgebouwd, voor een aanzienlijk deel bestaande uit dertigers en veertigers. Waaronder directeuren en kantoormedewerkers. Ook zij hebben het recreatieve kickboksen van Kickboxing Institute ontdekt. Carel ziet een duidelijke verschuiving richting mainstream onder beoefenaars en publiek bij het kickboksen. Mede dankzij ambassadeurs als Rico Verhoeven.   

 “De reacties hier zijn heel positief. Het is wel kickboksen, maar met een focus op het recreatieve aspect”, licht hij toe. “We doen een workout vanuit het kickboksen waarbij het sparren geen belangrijk onderdeel is. Wedstrijdkickboksers komen hier dan ook niet.” 

Klankbord

Er is daarnaast veel aandacht voor lichamelijke klachten bij de klanten. Met onder meer core-oefeningen worden mensen met rugklachten en stress de goede richting op geholpen.

Naast de huidige vestigingen in Bussum, Laren en Weesp staan er Kickboxing Institutes in Baarn, Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam in de steigers. De formule is hard op zoek naar franchisenemers voor de expansie in Nederland. 
Volgens Carel staat het concept als een huis en hebben ondernemende en klantvriendelijke sportliefhebbers (het liefst met een kickboksachtergrond) mooie kansen. “Recreatief kickboksen is in opmars en als franchisenemer kun je direct een grote en brede doelgroep bestrijken. Want je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Je hebt nu een formule die je zorgen wegneemt, de marketing verzorgt en altijd een klankbord biedt.”

Nieuwsgierig geworden of direct al zin in een avontuur als franchisenemer van Kickboxing Institute? Neem contact op met Alex Pool via franchise@kickboxing-institute.nl.