Opvolgers Herbergier Zoetermeer: ‘Hier gaan we voor’

De franchiseovereenkomst is getekend en de verhuizing is voor Mark Beijloos en Patricia Burgmeijer inmiddels achter de rug. Op 1 oktober namen zij het stokje van Wilma de Ru en Martien Groenevelt over als zorgondernemers van Herbergier Zoetermeer. "Alle aandacht is gericht op het aanwezig zijn en kwaliteit van leven."

Mark heeft 28 jaar met veel plezier en overgave in de kinderpsychiatrie gewerkt. Patricia start op jonge leeftijd als ziekenverzorger. Na die 18 jaar volgt ze de opleiding hbo-v en werkt ze ruim 10 jaar in de thuiszorg. Na haar opleiding docent Verpleegkunde werkt ze 18 jaar als opleidingsadviseur in het Alrijne Ziekenhuis. Gecombineerd met een baan in het verpleeghuis. In het verpleeghuis loopt Patricia tegen de vele beperkingen op. “Er werden veel onnodige beslissingen voor de bewoners gemaakt en vastgehouden aan vaste tijdstippen voor bijvoorbeeld toiletbezoek. Dat moest beter kunnen.”

Kwaliteit van leven

Tijdens diverse vakanties op hun vakantieboerderij in Tsjechië met hun oudere ooms en tantes, merken Mark en Patricia dat ze het leuk vinden om samen voor een groep ouderen te zorgen en dat ze elkaar daarbij goed aanvullen. Wanneer alle drie hun dochters zijn uitgevlogen, ontstaat in het najaar van 2019 het idee om samen een zingevende invulling te geven aan de rest van hun werkzame leven.

Binnen een mum van tijd krijgen ze via via te horen dat Wilma en Martien opvolgers zoeken. Het enthousiasme van Mark en Patricia is niet te stuiten. “We hadden al veel over de Herbergier gefilosofeerd. Maar toen we over Herbergier Zoetermeer hoorden, hebben we ze de volgende dag opgebeld om op bezoek te gaan. We dachten meteen: Hier gaan we voor!”, vertelt Patricia. 

Mark en Patricia (links) klinken op de overname Herbergier Zoetermeer

Tijdens hun eerste bezoek raken de warme uitstraling en het kleinschalige karakter hen direct. “De tijd en aandacht die de medewerkers hebben voor het wel en wee van de bewoners door er gewoon voor hen te zijn. Een gesprekje samen, de aanraking van een schouder of iemand even bij de hand nemen en samen een wandelingetje maken. Alle aandacht is gericht op het aanwezig zijn en kwaliteit van leven”, reageert Mark. “En uiteraard dat alles open is en niet iedereen over elke beslissing een plasje hoeft te doen. Die eigen verantwoordelijkheid hebben, spreekt ons aan”, vult Patricia aan.

Zachte landing

Het contact met Wilma en Martien verloopt hartelijk. “We hebben veel met elkaar gepraat over wat er als zorgondernemers op ons afkomt. Soms leek het overweldigend, maar dan toonden zij op welke manieren wij ermee kunnen omgaan en hoe zij het doen”, vertelt Mark. Het stel is buddies met de zorgondernemers van Herbergier Den Haag. “Toen we bij hen kwamen kijken, kwamen we in een warm bad.” In juli heeft het stel elke maandagavond voor de bewoners en medewerkers gekookt. “Dat was een leuke informele manier om hen op een ongedwongen manier te leren kennen”, aldus Patricia.

De nieuwe zorgondernemers hebben in september een intensieve, maar leuke maand voor de boeg. Begin september lopen Mark en Patricia met Wilma en Martien mee. “Daardoor krijgen we een zachte landing.” De verhuizing naar Herbergier Zoetermeer vindt begin september plaats. Net als de overdracht van hun huis. “Daarmee is het ene hoofdstuk afgesloten en starten we een prachtig nieuw boek.”