Op de trein van Anytime Fitness

De internationale fitnessformule Anytime Fitness breidt zich in hoog tempo in Nederland uit. De huidige dertien vestigingen zullen naar verwachting groeien naar meer dan twintig dit jaar en de volgende tien licenties zijn ook al verkocht. Franchise+ sprak met drie ondernemers met uiteenlopende achtergronden over hun fitnessavontuur.

John Keydener voert sinds 1986 een praktijk voor fysiotherapie in Maastricht. De oefenfaciliteit die daarbij hoorde werd met de jaren steeds uitgebreider. Uiteindelijk mondde deze ontwikkeling uit in een volwaardige en commerciële fitnessruimte. Het werd een dusdanig groot succes dat de vraag het aanbod oversteeg. Hij kreeg van zijn klanten de vraag waar verder te oefenen na de revalidatie. Keydener: “Dat vond ik lastig, want ik wilde de mensen alleen sturen naar een plek waarvan ik zeker wist dat zij in goede handen zouden zijn.” Hij ging op zoek naar een tweede locatie voor het fitnessen. Via zijn financieel adviseur kwam hij in contact met Petro Hameleers, die als licentiehouder voor de Benelux van Anytime Fitness al hard aan de weg timmerde, vooral in het zuiden van Nederland. “Het concept sprak ons aan. Het betekende een mogelijkheid van uitbreiding zonder veel meerwerk. Maar we wilden wel een aanvulling op het plan met een tweede behandelruimte voor fysiotherapie en een wachtruimte.” Toen ging het rap. In juli 2012 maakte hij kennis met de formule, in oktober volgde een intensieve training van een week in Minneapolis, waarbij ‘het gevoel goed werd overgebracht’, in januari dit jaar begon de verbouwing en op 8 april openden de deuren van de nieuwe vestiging in het buurtschap Heer. Op een locatie dicht bij zijn eigen praktijk. “Het is een aparte gemeenschap”, zegt hij over de wijk. “In de kleinschalige fitnessschool van Anytime Fitness willen we dat gemeenschapsgevoel ook cultiveren.”

Huiskamergevoel

Drie maanden na de start noemt hij het al ‘een geweldig succes’. Met een ledenaantal van zeshonderd, waarvan 375 bij de voorinschrijving, zijn de verwachtingen ruim overtroffen. De leden zijn mensen uit de buurt die het comfort van 24/7 kunnen gaan trainen, dichtbij huis en tegen een betaalbaar tarief erg aantrekkelijk vinden. Een manager en tevens fysiotherapeut runt de zaak voor Keydener, die zelf ook alle klanten probeert te kennen. “We besteden veel aandacht aan het huiskamergevoel en de kwaliteit van fitness-begeleiding. We spreken alle leden bijvoorbeeld bij hun voornaam aan.” Dat is mede mogelijk dankzij de software die er voor zorgt dat bij binnenkomst met de digitale sleutel de foto en de naam van ieder lid op een beeldscherm verschijnt. “De programmatuur registreert alles. Wanneer wij zien dat iemand drie weken niet is geweest bellen wij even met de vraag: We hebben je gemist, ben je op vakantie geweest of heb je het druk gehad? Hoe is het met je? Het gaat erom dat de mensen hun doelen halen en tevreden zijn.”

Tweede vestiging

Bert Hillen is al twintig jaar werkzaam in de fitnessbranche. Zo had hij samen met zijn ouders een tennishal en fitnesscenter. Na de verkoop hiervan in 2000 ging hij alleen verder met een adviesbureau in de sportsector. Hij is als adviseur betrokken bij bijvoorbeeld privatiseringen van openbare zwembaden en het opstellen van businessplannen en financieringsaanvragen. De voedingsbodem waaruit Anytime Fitness is ontstaan, zag hij zich de afgelopen jaren al aftekenen. “Ik signaleerde een ontwikkeling van all inclusive fitnesscentra naar een minder uniforme variant die lokale, kleine gemeenschappen bediende.” Ongeveer tegelijkertijd trof hij Petro Hameleers die een franchiseformule presenteerde die helemaal aansloot bij zijn observatie: kleinschalige vestigingen met de uitstraling van een grote club.  “Een concept waarbij bovendien echt is nagedacht vanuit de klant en ondernemer”, vindt Hillen. “Het is kostenefficiënt waarbij overbodige dingen zijn geschrapt, zoals horeca en grote kleedlokalen. Die vereisen flinke investeringen en worden door de consument maar beperkt gebruikt.” Op 12 maart 2012 opende hij in Sevenum, zijn woonplaats. Een kennis attendeerde hem op de leegstaande oude bibliotheek, pal in het centrum. Een manager runt de zaak onder het motto van Anytime Fitness: Hire to Inspire. Hij moet de mensen enthousiasmeren, maar ook Hillen laat een paar keer per week zijn gezicht zien. Verder is er een samenwerking met een fysiotherapeut en een voedingsconsulente. De leden van de sportschool kunnen van hun diensten gebruik maken, terwijl de afrekening tussen zorgverlener en zorgverzekeraar plaatsvindt. Na wat aanloopproblemen zijn de ervaringen erg positief. Zo positief dat Hillen er sterk over denkt een tweede vestiging te starten. “Na een half jaar draaiden we al in de plus. En de formule staat me aan. Vooral in kleine plaatsen is er vaak weinig concurrentie in deze branche. Maar het blijft wel een verdringingsmarkt waarbij vooral de stand alone fitnesscentra het erg zwaar hebben. Die hebben niet de usp’s die Anytime Fitness kan bieden.”

Positief verhaal 

Michel Gonlag en zijn vrouw Wendy vonden in Anytime Fitness een nieuwe professionele uitdaging. Hij runde al vijfentwintig jaar een eigen redactiebureau en zij had een loopbaan in de marketing achter de rug toen zij besloten hun werkzame leven een andere wending te geven. Ze waren daarbij niet expliciet op zoek naar een fitnessformule, maar wel naar een aansprekend franchiseconcept. “Puur bij toeval zijn we tegen Anytime Fitness aangelopen en vervolgens snel enthousiast gemaakt voor het idee”, vertelt Michel Gonlag. “Het is een nieuwe formule in Nederland en het is leuk om op zo’n trein te springen die net aan het vertrekken is.” Gezien het succes in andere landen heeft hij alle vertrouwen in het slagen van dit project. “Anytime Fitness is namelijk wereldmarktleider in de franchising fitness met meer dan 2.200 vestigingen. Tevens kun je met die ene sleutel overal 24/7 binnen over de hele wereld, dat is toch uniek. Daarnaast doe je toch iets goeds voor de mensen, het is een positief verhaal. Je geeft de mensen de mogelijkheid om meer te bewegen en zich lekkerder te voelen. Dat is een enorme plus.” De locatie voor hun vestiging is niet de minste: op de kop van Zuid in hartje Rotterdam. Met de Erasmusbrug en hotel New York op een steenworp afstand in een gebouw met vijfhonderd appartementen. Allemaal potentiële klanten.

Het afgelopen jaar heeft hij vooral besteed aan omscholing. Hij verdiepte zich in de fitnessbranche en volgde cursussen. Ook waren ze een week in Amerika bij Anytime Fitness. “Dan ben je vol energie als je terugkomt. We troffen daar jonge mensen die elkaar voortdurend enthousiasmeren. Het is de leuke kant van het ‘heel erg Amerikaans’.” 
Half september opent de vestiging met in ieder geval twee fitnessinstructeurs en een manager. Gonlag gaat zonder personeel door met zijn journalistieke werk, maar wel op een lager pitje. Hij zal voorlopig veel in de fitnessschool te vinden zijn.

+