Monique Buruma: geen toekomst zonder Bakker Bart

Ze begon er als weekendhulp en kan zich nu, als franchisenemer, geen leven meer voorstellen zonder Bakker Bart. Het hart van Monique Buruma-Huisma is nog altijd felroze.

Wilde je als klein meisje al ondernemer worden?
“Ik heb altijd in de zorg gewild. Ik studeerde verpleegkunde maar ik heb mijn opleiding niet afgemaakt omdat ik manager kon worden voor twee filialen bij Bakker Bart. Dat heb ik vier jaar gedaan. Uiteindelijk stonden deze te koop. Toen bedacht ik dat ik het zelf wel wilde doen, althans één winkel. Ik wilde geen baas hebben maar ik kon mijn leven ook niet voorstellen zonder Bakker Bart. Wat er zo leuk aan is? Het is een heftig, druk bedrijf, je hebt geen moment rust. Het is de hele dag rennen en plannen. Doordat we in het centrum zitten, zie ik veel verschillende mensen. Het is elke dag weer een uitdaging. Wat hebben we nodig, wat gaan we verkopen, hoe druk is het? Dat vind ik heel boeiend, geen dag is hetzelfde. Het is wel hard werken. Ik ben ook gelijk de bakker dus ik begin doordeweeks om kwart over 5 en op zaterdag om kwart over 4.”

Welke eigenschappen komen goed van pas in je werk?
“Ik ben een doorzetter. Ik ben ook een echte perfectionist. Dat maakt dat je nooit verslapt, we streven elke dag naar een perfect product en een perfecte winkel. Keerzijde is dat ik het moeilijk vind om iets los te laten als het niet helemaal gaat zoals ik het in mijn hoofd heb. Verder moet je ook liefde hebben voor je winkel, anders hou je het niet vol. Wij hebben het altijd over ‘ons roze hart’ – dat is misschien nu een beetje raar met al die negatieve verhalen in de media, maar ik vind: je moet altijd positief blijven en kansen blijven zien.”

Wat zijn je toekomstplannen?
(Lachend) “Ooit misschien eens een dagje minder werken. Voorlopig zie ik mijn toekomst niet zonder Bakker Bart. De vestiging hier in het centrum is echt mijn ding. Een winkel erbij? Dat heb ik natuurlijk meegemaakt als manager van twee filialen en dan heb je toch altijd het gevoel dat je er een tekort doet. De meeste franchisenemers doen het met zijn tweeën, ik sta er alleen voor in de winkel. Dus nee, één winkel is voorlopig wel voldoende.”

Minibio Monique Buruma-Huisma

Naam: Monique Buruma-Huisma
Leeftijd: 27
Formule: Bakker Bart
Gestart als franchisenemer: in 2009
Aantal medewerkers: 10
Gezinssituatie: “Ik ben net getrouwd!”
Hiervoor werkzaam als: van weekendhulp tot manager bij Bakker Bart in Drachten
Hobby’s: “Mijn twee Franse buldoggen”
Mijn tip voor franchisenemers: “Onderschat het ondernemen niet: het is vaak harder werken dan je denkt.”

+