Makkelijk lenen en ongemerkt aflossen

Ondernemers kunnen al voor een lening vanaf 2.000 euro terecht bij PIN Voorschot. “Dat is redelijk uniek”, zegt oprichter Diederik Werdmölder. “Sommige kredietverstrekkers beginnen bij 10.000 euro, maar de meesten pas bij 25.000 euro. Ook al verdienen we er bij kleine bedragen in feite niets aan, we willen toch ondernemers helpen.”

Hij bracht in maart 2015 PIN Voorschot op de markt om ondernemers te faciliteren zonder poespas snel door te kunnen met hun onderneming, ook en vooral in het laagseizoen. Het is geen kwestie van alleen maar geld lenen, benadrukt hij. “We gaan naar de bedrijven toe en kijken wat passend is. We maken het heel persoonlijk, elke ondernemer krijgt van ons advies over welk bedrag verstandig is in zijn of haar situatie. En voor het aflossen is alleen een klein stukje programmering op de PIN-terminal nodig. De rest wordt op afstand gedaan. Op die manier ontzorgen we ondernemers, want financiën vinden ze meestal niet het leukst. Ze zijn liever gastheer voor hun klanten.”

Om deel te kunnen nemen is alleen vereist dat de onderneming omzet ontvangt via een PIN-apparaat of via een webshop. De aflossing vindt plaats door een vast percentage van de dagelijkse PIN-omzet terug te laten vloeien naar PIN Voorschot. Geheel automatisch en ongemerkt. Komt er meer geld binnen, wordt er ook meer afgelost. Bij weinig of geen omzet wordt er minder of niets terugbetaald.

Geen administratieve rompslomp

Morris Sen besloot ook om met PIN Voorschot in zee te gaan. De ervaren zelfstandig horecaondernemer sloot zich ruim vier jaar geleden aan als franchisenemer bij de formule Kwalitaria Délifrance. Een weloverwogen beslissing, vertelt hij. “Ik heb bewust voor een bepaalde franchiseformule gekozen en daar conformeer je je dan ook aan. Het biedt mij hulp als ondernemer omdat veel werk uit handen wordt genomen, zoals de marketing. Het bevalt me goed. Ik kan mij met mijn klanten en de business bezighouden en dat doe ik zeven dagen per week. Ook al ben je niet in de zaak, je bent er toch altijd mee bezig.”

De 47-jarige Amsterdammer heeft negen medewerkers die hem bijstaan in het runnen van de vestiging aan het Vesteplein in Delft. In april 2018 kocht hij de zaak en daar kwamen de nodige kosten bij kijken. “Achteraf bleek dat ik meer moest investeren dan aanvankelijk was voorzien.”
Hij had snel extra geld nodig en zag in die fase op internet PIN Voorschot voorbijkomen. Hij las hoe het functioneerde en dat sprak hem aan. “Het kwam goed uit op dat moment. Het plaatje paste precies. Ik heb toen impulsief gereageerd en daarna verliep het allemaal heel snel.”
Het traject was ook ‘vriendelijk en gemoedelijk’. “Het ging allemaal zo gemakkelijk. Ik hoefde niet naar een bank om alle administratieve rompslomp te  doorlopen.”     

Bonus

Tijdens een kennismaking met PIN Voorschot werd door een accountmanager goed uitgelegd hoe de werkwijze was. Een van de drie accountmanagers die het hele land afreizen om met zakelijke klanten een overeenkomst op maat door te spreken. Morris: “En na een dag of drie had ik het geld al op mijn rekening.” 

Dat gebeurde allemaal in het najaar van 2018. Hij kon verder met de nieuwe inrichting van zijn zaak en de aflossing verliep geruisloos. “Ik had er geen omkijken naar. Eenmaal per maand kreeg ik een overzicht van hoeveel ik had afgelost.” Binnen drie maanden was hij klaar, de aflossing was een feit. Dat leverde hem ook nog eens een bonus op, hij had het binnen de afgesproken termijn volbracht. Inmiddels heeft hij een tweede overeenkomst afgesloten, ten behoeve van een nieuwe bakwand.  

All-in tarief

“Ons product is heel geschikt voor franchisenemers”, merkt Diederik Werdmölder op. “Wanneer een formule bijvoorbeeld zijn huisstijl verandert en ondernemers moeten daar op korte termijn in meegaan, dan kunnen ze bij ons terecht.” Hij ziet de vraag vanuit de franchisewereld toenemen. Naast meerdere Kwalitaria’s hebben ook ondernemers van onder meer Mitra, Jamin, Subway, The Read Shop en Bakker Bart met succes bij PIN Voorschot aangeklopt voor een lening. 

Formulebreed wordt het product echter nog niet aangeboden. “We zijn wel in gesprek met franchisegevers, maar daar zijn nog geen afspraken over gemaakt. Wanneer we bij een nieuwe huisstijl collectief een lening kunnen aanbieden, wordt het natuurlijk goedkoper voor de ondernemers.”
Qua rente is PIN Voorschot niet het voordeligst, geeft hij toe. “Maar je moet wel goed vergelijken. Ondernemers hoeven bij ons geen jaarcijfers of prognoses te laten zien. En we rekenen verder helemaal geen kosten, bij ons is het een all-in tarief."

Oplossing voor kleinbedrijf

European Merchant Finance BV (EMF) is 1 maart 2015 opgericht door Diederik Werdmölder. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de financiële dienstverlening en werkte in Amsterdam, New York, Curaçao en Hong Kong voor grote financiële instellingen. Inmiddels wordt met een enthousiast team van dertien mensen dagelijks gewerkt aan het oplossen van korte termijn financieringsvraagstukken voor ondernemers. PIN Voorschot is daarin het belangrijkste product. EMF wil zo het Nederlandse kleinbedrijf op eenvoudige wijze van kapitaal voorzien en ondernemers ondersteunen bij het succesvol maken van hun zaak. Dat is ondertussen ruim 3.600 keer gebeurd. Alle adviseurs zijn Wft-gecertificeerd.

Lees meer over:
Hans Veltmeijer Hans Veltmeijer
Redacteur