Jasper van Nes van Doppio Espresso

Het had weinig gescheeld of Jasper van Nes was politieman geworden maar hij werd franchisenemer van Doppio Espresso in Groningen. “Mijn stad”, zegt hij. “Ik ken hier veel mensen en ben echt een netwerkpersoon.

Een eigen zaakje, een restaurantje, dat leek hem als kind al heel leuk. Een aantal omzwervingen later - een blauwe maandag op de hotelschool, een horecabaan in Egypte en een toelatingstraject bij de politie - heeft Jasper van Nes zijn ‘eigen zaakje’: een succesvolle Doppio Espresso in Groningen. “Ik was niet zo goed in huiswerk maken dus ik had vaak gezeur op school”, zegt hij over zijn hotelschoolervaring. “Kookles bleek ik ook niet zo leuk te vinden, het was heel anders dan in mijn idee.” Na drie maanden besloot hij te stoppen met school en naar Egypte te gaan, waar hij onder andere bij het Hilton werkte. Heel leuk en leerzaam, vindt hij. “Maar na zeven maanden wist ik dat mijn goede gevoel in Nederland ligt.” Toen hij terugkwam, twijfelde hij of hij terug naar school zou gaan of… zich bij de politie zou aanmelden. Jasper: “Dat leek me handig omdat je dan kon werken en studeren tegelijk. Ik haalde alle tests maar uit één test bleek dat ik niet hard genoeg was. Op dat moment was ik 18, een jongetje nog. Toen heb ik de knop omgezet: ik zou me gaan opwerken bij McDonald’s, waar ik op dat moment een bijbaantje had. Wat ik daar mooi vond, was hoe efficiënt alles is, over alles is nagedacht.” De komst van Kentucky Fried Chicken naar Groningen deed Jasper besluiten over te stappen. “Omdat ik daar alles van de grond af mee kon helpen opbouwen.”

Proeven

Maar na een aantal jaren lonkte toch de eigen zaak. “Ik ging op zoek naar iets waar echt brood in zit. Nederlanders blijken veel koffie te drinken vergeleken met de rest van de wereld. Verder wilde ik niet het nachtleven in, zoals bij McDonald’s. Zo kwam ik bij de koffie.” Jasper ging op cursus en ontdekte hoe leuk hij koffie eigenlijk vindt. “Zo leerde ik verschillende soorten koffie proeven en wat de malingen, de temperatuur en de machine doen. Daarvoor was koffie gewoon koffie.” De keuze voor Doppio Espresso was snel gemaakt. Jasper: “Bij McDonald’s had ik al gezien dat je ook kunt franchisen. Ik heb een paar koffieformules benaderd waarbij ik vooral keek naar hoe ze mij terug benaderden. Ik vind dat als je een hoop geld investeert, er wel een goede samenwerking moet zijn. Bij Doppio was er vanaf het begin een persoonlijk contact. Iedereen is vrij jong en ambitieus en de uitstraling en de kwaliteitsbeleving van de formule spraken me aan.”
Toen Jasper wilde starten, waren er nog maar enkele Doppio-vestigingen in Nederland - nu 22. Doppio Groningen bestond al en Jasper wilde die dolgraag overnemen: “Ik kom uit Groningen, ik ken hier veel mensen, het is gewoon mijn stad.” Maar de kans leek klein omdat het een eigen vestiging betrof. Toen de zoektocht naar een locatie in Assen mislukte, kon hij tot zijn vreugde in 2010 toch de Groningse zaak overnemen. “Echt super!”, zegt hij. “Het is een goede locatie. Niet op de allerdrukste plek maar mensen komen speciaal naar ons voor onze goede producten en de goede sfeer.”
Zijn grote kracht ligt volgens hem in het persoonlijke contact met zijn gasten. “Ik vertel veel over mezelf, waar ik mee bezig ben, wat mijn ideeën zijn. En het leuke is dat dat mensen bindt, veel gasten denken mee. Ik ben echt een netwerkpersoon.”

Bedrijfjes

Jasper stuurt vijftien medewerkers aan. Hoe is hij als leidinggevende? Grinnikend: “Ik ben dus niet heel hard. Ik werk zelf mee, daardoor krijg ik veel voor elkaar. En ik wil graag alles wat ik kan, overdragen aan de medewerkers.” Zijn doel is om te groeien naar twee vestigingen, allebei in Groningen. “De stad is groot genoeg. En bovendien: ik heb hier geïnvesteerd en dan wil ik er ook profijt van hebben als ik het goed doe.” Hij heeft al een locatie op het oog en ideeën over hoe hij het gaat aanpakken: “Misschien dat we open zijn tot 22 uur ’s avonds, met een hapje en drankje erbij. Ook wil ik het zakelijker maken, zodat je een netwerkplek wordt voor bedrijfjes in de omgeving, zzp’ers bijvoorbeeld.” Hij wil binnen een jaar zijn doel realiseren. Een privédoel heeft hij ook: “Ik heb een vriendin en als dat goed gaat, wil ik graag samenwonen en kinderen krijgen, dat lijkt me hartstikke mooi. Dan wil ik een huisje kopen met wat land er omheen, ik hou erg van buiten. Ik heb nu ook een moestuin; daar haal ik veel rust uit. Rust in mijn hoofd.”

Minibio Jasper van Nes

Leeftijd: 27
Formule: Doppio Espresso
Gestart als franchisenemer: 1 juli 2010
Aantal medewerkers: 15
Gezinssituatie: vriendin
Hiervoor werkzaam als: manager McDonald’s en Kentucky Fried Chicken
Hobby’s: sporten, koffie, tuinieren en thuis koken
Mijn tip voor starters: “Als je iets echt leuk vindt, moet je er zelf voor gaan. Het gaat nooit vanzelf.”

+

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie
Bekijk ook