Ivo de Jong: 'Kansen moet je grijpen'

In zeven jaar drie zaken. Het is het succesverhaal van Ivo de Jong. Hij is franchisenemer van New York Pizza en heeft zaken in Leeuwarden (2) en Lelystad. “Het is hard werken, en vallen en opstaan. Maar dan bereik je ook iets.”

Is Leeuwarden niet wat ver weg voor iemand die is opgegroeid in de omgeving van Den Haag en acht jaar geleden is gestart bij New York Pizza met een vestiging in Roosendaal? “Klopt. Maar de kans diende zich aan, die heb ik met beide handen gegrepen. Ik zag namelijk verbeterpunten in de New York Pizza op de Schrans. Bovendien, Leeuwarden is een studentenstad en ik dacht, daar kan ik wel aarden.” En zo gebeurde het ook, Ivo zit in Leeuwarden op zijn plek. Zo goed zelfs dat hij er inmiddels ook al een tweede vestiging heeft geopend. “Daarnaast heb ik de eerste vestiging heropend op een nieuwe locatie met een compleet nieuw interieur.” 

Leermomenten 

Behalve de zaken in Leeuwarden heeft Ivo sinds vier jaar ook een vestiging in Lelystad. Hij heeft hard moeten werken voordat hij op deze positie is beland. “Het is vallen en opstaan. Zo heb ik eens in op een campagnefolder een verkeerde datum gecommuniceerd. Dan ga je dus voor ruim duizend euro het schip in.” Het zijn die leermomenten die hem hebben gevormd tot de ondernemer die hij nu is. “Daarbij heb ik veel geleerd van collega-ondernemers, en leer ik nog steeds. Ik praat veel met de andere franchisenemers, bezoek ze en steek altijd weer nieuwe dingen op.” En hoewel Ivo veel leert van anderen, heeft hij ook een eigen kijk op de zaken. “De verbouwing in Leeuwaren was nodig. De oude zaak was klein en erg druk. De mensen konden er alleen pizza’s afhalen of deze laten bezorgen. In het nieuwe pand hebben we een horecavergunning en kunnen er zo’n vijftien gasten zitten. Naast dat er pizza’s kunnen worden afgehaald, bezorgen we natuurlijk ook.” De inrichting heeft Ivo samen met de architect bepaald. “Je weet inmiddels wat een handige routing is, waar de kassa’s moeten staan, de koeling, de keuken, noem het maar op.”

Samen met het hoofdkantoor

De ondernemer heeft zo zijn eigen ideeën, maar trekt ook samen op met het hoofdkantoor. Zo is de uitbreiding met een extra vestiging in Leeuwarden ook ontstaan. “Het hoofdkantoor had de wens om een extra vestiging te openen in Leeuwarden en zelf wilde ik de druk op de huidige vestiging verlichtten. Dat in combinatie met de verhuizing naar een eigen pand was voor beide partijen een goede deal.” Ivo vond uiteindelijk een geschikt pand, ging verbouwen en sinds april is de zaak open. “En nu? Ik wil eerst alles op orde hebben, de organisatie moet staan voor ik eventueel een volgende stap zet. Maar ik vind: kansen moet je grijpen als ze zich voordoen.”

Lees meer over:
Martijn Louws Martijn Louws
Redacteur
Bekijk ook