Curves: Sylvia van Driel

Vrouwen het plezier teruggeven in de sport, dat is wat Sylvia van Driel voor ogen stond toen ze in 2010 de Curves-vestiging in Gorinchem overnam. Hierin komen haar sportieve aard, haar organisatietalent én haar liefde voor mensen mooi bij elkaar, vindt ze.

Op 1 april van dit jaar werd franchisenemer Sylvia van Driel (53) ontvoerd door haar medewerkers, zij het met een feestelijke reden: het vijfjarig jubileum van haar Curves-sportclub. “Ik kreeg een sjaal om mijn hoofd en we reden met een omweg naar een van de collega’s, waar alle negen een gerechtje voor mij hadden gemaakt”, vertelt ze. “Ze hadden ook een mooie ketting laten ontwerpen met curven, C’s die in elkaar zijn gedraaid.” Het duurde even voordat het team zo hecht was als het nu is. “Je moet het met elkaar leuk hebben maar niet vergeten dat jij degene bent die de toko draait”, zegt Sylvia. “En net als bij vrienden verlies je soms medewerkers die niet meer bij je passen. Je zoekt altijd naar de toegevoegde waarde van collega’s, dan krijg je een team van mensen die elkaar goed aanvullen. Je moet niet allemaal Sylvia van Drieltjes hebben.”

Leuke sportbroek

Ze kwam in 2008 in contact met Curves, een sportclub voor vrouwen. “Ik ben van nature een sporter”, vertelt ze. “Ik miste destijds echter de faciliteiten om de sportopleiding te doen en ik kwam in het secretaressewerk terecht, waarin ik veel organiseerde - zoals sportdagen. Maar diep in mijn hart wist ik altijd dat ik iets met sport wilde en toen ze iemand zochten bij Curves ben ik er gaan werken.” In 2010 volgde ze de toenmalige ondernemer op - met een eigen visie. Sylvia: “Ik wilde zoveel mogelijk vrouwen van de bank krijgen. Laten zien dat bewegen leuk is en nut heeft en dat je je daardoor lekkerder kan voelen. Ook als je bijvoorbeeld fybromyalgie of reuma hebt. Er wordt hier niet gekeken of je dik of dun bent of een leuke sportbroek aanhebt, je mag jezelf zijn. Je krijgt een training aangepast op wat je kunt en wilt. Daarnaast hebben we een voedingsprogramma dat mensen bewust maakt van het effect van voeding op gezondheid.” Curves Gorinchem is inmiddels gegroeid van 190 naar 450 leden.

Balans

Haar man heeft een exportbedrijf en zit veel in het buitenland. Hun twee kinderen zijn inmiddels de deur uit. “Ik heb geleerd om mezelf te redden”, zegt Sylvia. “En om de balans te bewaken. Daar komt ook een stukje managen bij; zorgen dat je club draait als jij thuis bent. Je moet ervan overtuigd zijn dat de meiden vanuit jouw visie de zaak draaien. Dat heeft te maken met loslaten, misschien wel het allerbelangrijkste in het ondernemerschap”, aldus Sylvia.

+