Cambridge: franchise anders

Fonny Freek viel in 2010 af via Cambridge Weight Plan en raakte zo enthousiast over de methode dat ze in 2011 zelf consulent werd. In haar eigen praktijk Balance4ever in Heerhugowaard ontvangt ze inmiddels zo’n 120 tot 140 cliënten per week. Voorwaarden voor succes: van mensen houden én ondernemend zijn.

De missie van Cambridge Weight Plan is om zoveel mogelijk mensen te helpen met verantwoord afvallen en met gewichtsbeheersing, zegt Sandra Biallass, business-unit-manager sinds 2014. De oorspronkelijk Engelse formule – al 21 jaar actief op de Nederlandse markt – is een anders-dan-anders-concept. Zo betaal je als consulent geen entrance-fee of franchise-fee – alleen een consulentbijdrage van 300 euro per jaar – en heb je veel vrijheid om je eigen praktijk te runnen. Ondersteuning is er in de vorm van training, begeleiding en marketingmaterialen. “Wel de voordelen, niet de nadelen van franchise dus”, zegt Sandra. Het verdienmodel voor de formule zit in de verkoop van de maaltijdvervangers door de consulent aan de consument. Inmiddels zijn er 400 consulenten. Vorig jaar ontwikkelde de formule een Stappenplan dat inspeelt op de behoeftes van mensen tijdens het afvalproces, vertelt ze: “Het is een totaalaanpak met aandacht voor het individu.”

Warm

Fonny Freek had lichamelijke klachten en kreeg het advies om af te vallen. Dat deed ze – met succes – via de formule. “Cambridge Weight Plan bracht een deel van mijn leven weer terug. Ik voelde me fitter en kon weer hardlopen”, vertelt ze. In 2011 werd ze zelf consulent. Als starter had ze veel aan de formule: “Cambridge Weight Plan is een warme organisatie”, zegt ze. “Ze ondersteunen je waar je maar wil. En in het begin had ik ook behoefte aan overleg. Maar als je een tijdje bezig bent, vind je daar je eigen weg in.” Fonny startte aan het eind van de zomervakantie. Ze maakte een Facebook-pagina aan en ging zelf flyeren – de formule hielp bij het ontwerp. Een week later had ze al 40 cliënten: “Ik bleef de telefoon opnemen!” 

Alle consulenten hebben een eigen pagina op de website van Cambridge Weight Plan, die veel cliënten oplevert. Ze gaan ook allemaal elk jaar op hertraining, een kwaliteitseis vanuit de formule.  

Boterham

Fonny heeft een praktijk aan huis. “Als starter is dat erg prettig, het zijn je eerste verdiensten”, zegt ze. Maar nu is ze er, vanwege de privacy, wel aan toe om buitenshuis te werken. Inmiddels zoekt ze óók een plek voor een tweede vestiging van Balance4ever: “Ik vind het mooi om meer mensen te kunnen helpen”, aldus Fonny. “En je kunt er een goede boterham aan verdienen. Maar je moet wel zelf aan de slag. Het moet in je zitten om kansen te pakken, ja om écht te ondernemen.”