Bij Ribs Company zit 90 procent van de omzet in bezorging

‘Groei, maar niet ten koste van de kwaliteit’

Nieuw, dynamisch en ambitieus. Het gaat allemaal op voor Ribs Company. De eerste pilotwinkel van de franchiseformule opende in 2018, inmiddels staat de teller op zes vestigingen. Eind dit jaar moeten dit er tien zijn, eind 2021 vijfentwintig. “Je hebt vrijheid en wordt professioneel ondersteund in deze bijzondere tijd.”

Een formule in opbouw. Maar wel een opbouw die razendsnel gaat. Het succes zit ‘m volgens franchisenemer Max van de vestiging in Delft in de eenvoud. “Burgers, van rundvlees of kippenvlees, en spareribs. Allemaal van A-kwaliteit. Niets meer en niets minder.” Nou, niets meer. Max presenteert in zijn assortiment sinds kort ook een vegaburger. En een aantal goede wijnen. “Dat is ook het mooie, we zijn redelijk vrij in wat we aanbieden. De basis is in alle vestigingen hetzelfde, daaromheen mogen we zelf assortiment toevoegen”, aldus Max. Dat laatste vindt hij belangrijk. “Ik had eigenlijk altijd het idee om niet te gaan franchisen. Ik dacht, dan word ik misschien wel een manager in mijn eigen zaak. Dat zag ik niet zitten. Maar bij Ribs Company is het toch echt anders. Je hebt alle vrijheid om te ondernemen en krijgt volop ondersteuning in de zaken eromheen. Zodoende houd je focus.”

Horeca-ervaring

Max runt zijn zaak in Delft samen met zijn vrouw Sally. “We staan beiden in de keuken en hebben beiden een horeca-achtergrond. Of dit noodzakelijk is? Niet per se, het concept is zo bedacht dat je de gerechten ook zonder horeca-ervaring, en na een aantal trainingen, ook heel goed kunt bereiden.” De franchisenemer heeft de zaak op de huidige locatie op 1 september geopend. “Daarvoor zaten we drie maanden in een tijdelijk pand, van daaruit zijn wij op zoek gegaan naar de perfecte locatie. We zochten een zichtlocatie met een centrale ligging. En dat is gelukt”, aldus Max. Vanuit zijn huidige pand kan hij een groot deel van Delft voorzien van de lekkerste spareribs, chickenburgers en bijgerechten als friet, salades en desserts. “Onze maximale bezorgafstand, uitgedrukt in tijd, is vijftien minuten. Daar moet je wel rekening mee houden bij het zoeken naar een geschikt pand, zeker wanneer de stad wat groter is. Dan wil je de vestiging zo strategisch mogelijk positioneren, zodat je toch een groot deel van het publiek kunt bereiken.”

Online marketing

Dat publiek bestaat uit expats, studenten, maar ook gezinnen en zakenmensen. Allemaal weten ze Ribs Company Delft inmiddels goed te vinden. “We hebben de deuren geopend en ons aangesloten bij een aantal bezorgsites. Ook hebben we meteen een marketingactie gelanceerd, geïnitieerd door de franchisegever. Een openingsactie. Alle mensen konden voor slechts één euro een portie spareribs van 500 gram afhalen. Dat heeft ons echt in de schijnwerpers gezet, het werd sindsdien alleen maar drukker. En nu? We mogen niet klagen”, zegt Max met gevoel voor understatement. Hij zegt dat de coronacrisis de omzet van zijn zaak flink positief heeft beïnvloed. “Ik schat dat 90 procent van de omzet zit in het bezorgen van maaltijden, 5 à 10 procent komt uit afhalen. Mensen vinden het gemak van bezorgen prettig en ze vinden het ook wel zo veilig in coronatijd.” Het sterkt Max in de gedachte om meer vestigingen te openen. Op korte termijn al. In Den Haag. “En misschien ook nog in een andere stad, maar dat is nog niet concreet. Daarom kan ik er nog niet veel meer over zeggen.”

Van zes naar tien naar vijfentwintig

De plannen van Max passen in de plannen van de franchisegever, die snel wil groeien met de formule. De zes vestigingen nu moeten er eind dit jaar tien zijn. De voorcontracten met potentiële franchisenemers voor de uitbreiding zijn al getekend, zo laten ze op het hoofdkantoor weten. En dan verder. Ribs Company wil groeien naar 25 vestigingen in Nederland in 2021. Op het hoofdkantoor wordt nadrukkelijk gekeken naar een samenwerking met een investeringsmaatschappij om die ‘volgende stap’ te kunnen zetten met de franchiseformule. Wie die partij precies is, wordt later bekend. Maar het geld wordt door Ribs Company geïnvesteerd in de formule, in extra capaciteit op het hoofdkantoor en in nieuwe marketingtools, zo laat men weten.

Dat Ribs Company snel kan groeien is ook te danken aan de lage instap voor nieuwe franchisenemers. “Maar een lage instap betekent niet dat alles maar komt aanwaaien”, waarschuwt Max. “Het is keihard werken. Zeven dagen in de week. En ja, je wordt ontzettend goed begeleid in de dagelijkse praktijk met marketingacties, met inkoop, de ict, met trainingen en opleidingen, maar uiteindelijk moet je het toch echt zelf allemaal doen en de verwachtingen waar maken. Wij hebben nu ook even de stop gezet op de marketing, omdat het te druk werd. En we willen wel kwaliteit blijven leveren. Met andere woorden: groei mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Klanten moeten tevreden zijn en blijven.”

Max zegt dat de coronacrisis de omzet van zijn zaak flink positief heeft beïnvloed: “Ik schat dat 90 procent van de omzet zit in het bezorgen van maaltijden, 5 à 10 procent komt uit afhalen. Mensen vinden het gemak van bezorgen prettig en ze vinden het ook wel zo veilig in coronatijd.”