Arjen Swart: 'Een beetje ondeugend, dat ligt mij wel'

Het Gelderse Nijkerk heeft sinds oktober vorig jaar een New York Pizza-vestiging. De zaak van franchisenemer Arjen Swart valt in de smaak, ondanks dat de aanloop naar de opening flink wat voeten in aarde heeft gehad. “We zijn een half jaar later geopend dan gepland, maar we hebben een vliegende start gehad.”

Het was voorbestemd dat Arjen ondernemer zou worden. “Ik heb ook een opleiding in die richting gevolgd en na een bezoek aan de Franchisebeurs Onderneem ‘t! in Hoevelaken was het mij helemaal duidelijk. Ik wil aan de slag bij New York Pizza.” Arjen viel voor de formule vanwege het feit dat het een Nederlands merk is. “En ze zijn een beetje ondeugend en springen zo af en toe uit de ban. Dat ligt mij wel.” Ook het franchisemodel speelde een rol. “De voorwaarden zijn goed en het hoofdkantoor is een goed vangnet voor mij. Je kunt op ze terugvallen als dat nodig is.” De keten bood Arjen en zijn vriendin Anne de vestigingsplaats Nijkerk aan. “Daar zijn we samen op zoek gegaan naar een pand. Belangrijk was dat het een zichtlocatie zou zijn, Nijkerk is nieuw voor de formule en een locatie op een prominente plek helpt in de naamsbekendheid.” De locatie werd gevonden, aan Willem Alexanderplein, tegenover het station. “Een perfecte plek, ware het niet dat omwonenden niet meteen blij waren met onze komst. Het heeft even geduurd dat de vergunning rond was, daardoor zijn we een half jaar later geopend dan gepland”, aldus Arjen. Toch leverde de latere opening, en de tegenstand uit de buurt, Arjen en zijn vestiging veel publiciteit op. “Het heeft er voor gezorgd dat iedereen ons kende. En daardoor hebben we een vliegende start gehad.”

Eigenheid

De ondernemer is nauw betrokken bij het opzetten van zijn zaak. “Natuurlijk, New York Pizza heeft standaarden voor wat betreft de inrichting van een vestiging. Maar toch heb ik zelf mede kunnen bepalen welke vriezer ik nam en hoe de counter werd gepositioneerd. Het zijn maar voorbeelden, maar er is zeker inspraak. Dat maakt het ook zo leuk, zo bouw je toch echt je eigen specifieke New York Pizza-vestiging.” Die eigenheid komt ook voort uit het team dat Arjen om zich heen heeft gebouwd. “We begonnen met twintig medewerkers, inmiddels zijn dat er 35. Ja, we zijn hard gegroeid, mensen waarderen de kwaliteit die we leveren. We maken ook alles zelf, niets komt kant-en-klaar binnen; de bodems worden ter plekke gekneed en gedraaid en we voorzien deze van de juiste toppings.” 
 

Lees meer over:
Martijn Louws Martijn Louws
Redacteur
Bekijk ook