Anytime Fitness: Mirjam Sariman

Het gaat beter dan ze ooit durfde te dromen met haar kersverse vestiging van Anytime Fitness in Axel. Zo komt het dat Mirjam Sariman al ruimte in haar hoofd heeft voor een nieuwe ambitie: helpen Axel verder op de kaart te zetten.

Als kind wil Mirjam Sariman wel gymjuf worden maar dat loopt iets - hoewel niet eens zoveel - anders. Mirjam: “Ik heb aan topsport gedaan, turnen. Ik ben opgegroeid in Friesland en was er altijd aan het trainen. Toen ik 13 was, moest ik stoppen omdat we verhuisden naar Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Ik heb heel lang het gevoel gehad dat ik nog iets niet had afgemaakt in Friesland. Daarom ben ik, toen ik bijna 17 was, gaan studeren aan het CIOS in Heerenveen. Ik heb de sportopleiding afgerond en verhuisde daarna naar de Randstad. Ik besefte het toen niet, maar op dat moment heb ik dat gevoel wel kunnen afsluiten.”

Familiebedrijf

Mirjam vindt werk als fitnessinstructeur en groeit al snel door naar verschillende managementfuncties. Uiteindelijk is ze verantwoordelijk voor een aantal clubs.Twee jaar nadat de kleine sportketen waar ze voor werkt, wordt overgenomen door de internationale keten Health City, besluit ze te vertrekken. “Het heeft voor mij nooit zoveel verschil gemaakt of ik iets als werknemer of ondernemer doe”, zegt ze. “Ik doe wat ik leuk vind en waar ik gepassioneerd voor ben. Maar toen Health City het bedrijf overnam, kon ik steeds minder mijn eigen beslissingen nemen en daarom ben ik ermee gestopt.”

Na een baan als eventmanager in de opleidingsbranche, maakt ze de stap naar het ondernemerschap in Axel. Dat heeft veel te maken met de familie waar ze uit komt. “Ik ben opgegroeid in een zeer ondernemend gezin, heb altijd het voorbeeld van mijn ouders voor ogen gehad, die een groot familiebedrijf in de detailhandel hebben. De detailhandel sprak mij echter niet aan. Ik heb er vroeger in gewerkt en ik voelde al ‘Als ik dit mijn hele leven moet doen, word ik daar niet gelukkig van’.”

Break-even

Maar dan ontstaan er vanuit het familiebedrijf plannen om het buiten de detailhandel te zoeken. Mirjam wordt enthousiast. “Daar wilde ik ook onderdeel van zijn, het familiebedrijf zelf heeft me altijd getrokken. Toevallig kwam in die periode een van onze panden leeg te staan en we kregen het idee om er een fitnesscentrum te openen. Zo kon ik mijn opleiding en verleden combineren met het feit dat de markt in Axel open lag voor een goed fitnesscentrum.” Ze komt al snel uit bij Anytime Fitness, dat volgens haar helemaal aansluit bij haar visie: “Goede kwaliteit, een persoonlijk aspect en een heel rendabel concept erachter.” In mei gaan de deuren open en inmiddels zit Mirjam op het punt waar ze volgens haar eigen plannen medio 2017 zou zitten. “Het gaat heel goed”, zegt ze. “Ik had niet durven dromen dat het zo hard zou gaan. Na zes weken draaiden we al break-even!” Haar verklaring: “Het is een samenspel. Bij mijn vorige werkgever heb ik veel geleerd op marketinggebied. Wat ook meespeelde, is dat het bedrijf van mijn familie al 21 jaar in Axel gevestigd is en een goede naam heeft. En de markt: veel mensen uit Axel gingen verder weg in andere steden fitnessen, terwijl we eigenlijk in de branche weten dat mensen bereid zijn om er hooguit vier à vijf kilometer voor te rijden. Dus ja, dat speelde allemaal mee.”

Wakker

Een van de dingen die tegenzat, was dat de banken niet meteen stonden te springen om de onderneming te financieren. Mirjam: “Pas vier dagen voor de geplande verbouwing kwam de financiering rond. Dat was wel even zweten.” Achteraf snapt ze ook wel dat het voor de banken niet de meest ideale situatie was, een startende ondernemer in een niet zo’n florissante branche. “Ik lag er wakker van, al had ik er tot het laatst vertrouwen in dat het wel goed zou komen”, aldus Mirjam. Als eigenschappen die haar geschikt maken voor het ondernemerschap, noemt ze gedrevenheid, doorzettingsvermogen en de creativiteit om oplossingen te vinden. Ze had dan ook al lang een alternatief in haar hoofd voor de financiering.

Betrokken

Mirjam’s toekomstplannen zijn om het ledenaantal zo stabiel en de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. “Het is niet mijn ambitie om meerdere vestigingen van Anytime op te starten. Het is eerder mijn ambitie om binnen het familiebedrijf te helpen Axel verder op de kaart te zetten. Zo hebben we midden in het centrum een kerk aangekocht. Eigenlijk voor parkeerruimte maar ik wil er ook een aantal mooie bedrijven vestigen. Uitgangspunt is dat mensen in Axel niet meer voor alles naar de omliggende steden hoeven en dat we mensen van buiten Axel trekken. Ja, ik voel me inmiddels wel betrokken bij de gemeenschap”, besluit ze lachend.

Mini-bio

Naam: Mirjam Sariman
Leeftijd: 36
Formule: Anytime Fitness
Gestart als franchisenemer: mei 2014
Aantal medewerkers: 8
Gezinssituatie: getrouwd, twee zoontjes
Hiervoor werkzaam als: eventmanager
Hobby’s: “De tijd die ik vrij heb, spendeer ik met mijn gezin.”
Mijn tip voor starters: “Neem de beslissing om succesvol te zijn en doe dan alles wat er voor nodig is.”

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie
Bekijk ook