Anytime Fitness groeit door succes bestaande franchisenemers

Fitnessformule Anytime Fitness maakte in 2011 de stap vanuit Amerika naar Nederland. Zeven jaar later zijn er vanuit kraamkamer Zuid-Limburg 72 vestigingen in het hele land en komen er naar verwachting dit jaar nog twintig bij. Die sterke groei vindt voornamelijk van binnenuit plaats: de ambitieuze franchisenemers openen meerdere vestigingen en dragen nieuwe kandidaten aan. Een aantal van deze ondernemers over hun ervaringen. 

In de vestiging van franchisenemer Jasper van den Elsen in Breda-West kwam eind februari een gemêleerd gezelschap ondernemers bijeen voor een cursusdag. Gemêleerd qua achtergrond en leeftijd, maar niet wat betreft ambitie en formule. Deze zeven mensen zijn allemaal franchisenemer van Anytime Fitness en vol toekomstplannen.

De gastheer is 29 jaar en sinds 2014 franchisenemer. Daarvoor werkte Jasper van den Elsen bijna tien jaar voor Defensie. Toen hij het over een andere boeg wilde gooien, volgde hij niet de uitslag van een beroepentest. Hij werd geen begrafenisondernemer maar klikte op de link van Anytime Fitness die op zijn scherm verscheen bij de zoekterm ‘franchise’. 

“Het bevalt heel goed”, zegt hij. “Ik leer ook veel van andere franchisenemers en van het hoofdkantoor.” Met name in de moeilijke periodes, met meer uitschrijvingen dan inschrijvingen, zijn de tips van ervaren franchisenemers welkom. “Zo leer ik hoe je de situatie om kan draaien.”

Inmiddels is zijn tweede club op komst, in een nieuwbouwpand in Hilvarenbeek. Die opent hij samen met zijn zakelijk compagnon, de lokale fysiotherapeut, aan wie hij een jaar geleden ook de helft van de vestiging in Breda verkocht. “Samen kun je meer dingen oppakken en nieuwe onderdelen introduceren. Zo beginnen we nu met cardioboksen.” Zijn doel? “Stap voor stap naar drie tot vier clubs.”

Droom

Leeftijdgenoot Marc Leurs heeft dezelfde ambities. Hij is nog maar pas begonnen als ondernemer. Vorig jaar verruilde hij met zijn vriendin het vertrouwde Limburg voor een uitdaging in Noord-Holland. De al ervaren personal trainer werkte bij verschillende sportscholen, totdat hij op eigen benen ging staan. Op 7 augustus opende hij in Assendelft, onder de rook van Amsterdam, zijn eerste club.

Hij noemt het de realisatie van een droom. Daarvoor had hij nog wel de financiële hulp van een familielid van zijn vriendin nodig. Het was de moeite waard, want het gaat boven verwachting. Binnen zes maanden meer dan 600 leden die zich inschrijven is niet mis. ‘Goed personeel’, ziet hij als een belangrijke sleutel tot het succes. “Daarnaast helpt het dat ik zelf uit de branche kom en weet hoe het moet en hoe het niet moet. Mijn visie op een fitnessclub sluit helemaal aan bij die van Anytime Fitness: persoonlijk en huiselijk.” Hij is intussen op zoek naar een pand voor zijn tweede club, en nummer drie staat ook al op zijn netvlies.

Oude garde

Michel Gonlag (58) is de senior van het stel. De zelfstandig journalist begon ruim vijf jaar geleden aan het fitnessavontuur op de Kop van Zuid in Rotterdam. Sinds september 2016 heeft hij een tweede zaak, in het centrum van de havenstad. “Ze lopen allebei heel goed”, stelt hij vast. “Het is handig om twee clubs te hebben want je kunt alles in één keer aanpakken, zoals de marketing. En ook het personeel is bij beide clubs inzetbaar.” Inmiddels heeft hij een licentie voor een derde vestiging gekocht.

Hij komt niet uit de branche en dat hoeft ook helemaal niet, benadrukt hij. “Ik zocht gewoon franchise en heb verschillende formules vergeleken. Anytime Fitness leek mij de beste optie qua kans van slagen en winstgevendheid.” Hij komt regelmatig in zijn vestigingen maar laat de dagelijkse leiding over aan zijn twee managers. 

Hoewel hij niet zo’n sporter is, heeft hij wel ‘een bepaalde bezieling voor het onderwerp’ gekregen. “Dat ontdek je gaandeweg, wanneer blijkt dat je een heleboel mensen een stukje gelukkiger maakt. Daar ben ik best trots op.” Hij behoort tot de oude garde die zijn opleiding nog op het hoofdkwartier van Anytime Fitness in Minneapolis genoot. “Daar zindert het van creativiteit en enthousiasme. Je ervaart dan ook sterk dat het een wereldwijd concept is.” 

Goed verdienmodel

Pim Bruins (35) heeft in maart dit jaar zijn tweede club geopend, in Made. Eind 2014 begon hij met Anytime Fitness in Hoogerheide, op de grens met België. Na zijn periode als profvoetballer (Feyenoord en RBC Roosendaal) stapte hij in het familiebedrijf van zijn vader, in tegels en sanitair. Maar hij miste de sportwereld waar hij vandaan kwam. “Ik heb het CIOS gedaan en mijn passie zat altijd in fitness”, zegt hij. Op een dag trok hij de stoute schoenen aan en kondigde aan voor zichzelf te beginnen bij Anytime Fitness, op het spoor gezet door zijn kameraad en franchisenemer Jasper van den Elsen. Een ontmoeting met Petro Hameleers tijdens de jaarlijkse franchisebeurs trok hem over de streep. 

De geschikte locatie vond hij uiteindelijk in Hoogerheide, de woonplaats van Jasper. Beide vestigingen runt hij met een andere franchisenemer. “Samen denken we sneller door te kunnen groeien naar meerdere clubs”, licht hij toe. 

De keuze voor Anytime Fitness was zeer bewust. “Ik hoefde het wiel niet opnieuw uit te vinden en wilde meedoen met een bestaand wereldwijd concept. Hun visie van huiselijkheid, persoonlijke begeleiding en gemeenschapsgevoel deel ik. Daarnaast was het een investering met lage overheadkosten, zodat je snel naar een goed verdienmodel kon. De vierkante meters worden zeer efficiënt ingericht.”

Samen met zus

Uit een compleet andere sector komt Suzu Cheng. Hij maakte carrière als zelfstandig ondernemer in de online wereld. Zo verkocht hij telefoonaccessoires in vijf landen. Maar ook hij miste de human touch. “Ik had vroeger veel in de horeca bij mijn ouders gewerkt en vond het contact met de gasten altijd heel prettig.” In Anytime Fitness kwamen verschillende interesses samen: klantencontact, gezondheid en techniek. “Anytime Fitness heeft een geavanceerd beveiligingssysteem en altijd de nieuwste marketingtools”, zegt hij over het technische aspect. “Deze formule kijkt altijd vooruit.” 

In Zwijndrecht verkeert hij nog in de wittebroodsweken. De fitnessclub aldaar doet de 29-jarige samen met zijn jongere zus. De rollen zijn duidelijk verdeeld. “Zij concentreert zich op de sales en ik doe de administratie, personeelszaken en inkoop.” Om met een gezinslid zakelijk in zee te gaan was voor hem best een moeilijke afweging. “Als het goed gaat is alles prima, maar als het minder loopt kan dat overslaan naar je persoonlijke relatie.” De innige band heeft echter ook een groot pluspunt. “Je vertelt elkaar makkelijker de waarheid dan bij een ander, want je kent elkaar door en door.”

Goed gevoel

De Wijchenaar met de Italiaanse naam, Hernanni Marchi, stopte na reorganisaties uit onvrede met zijn werk een jaar geleden op zijn vijftigste jaar bij zijn werkgever. Wat nu? vroeg hij zich af. “Mensen zeiden altijd al tegen me dat ik iets voor mezelf moest gaan doen. Dat gevoel had ik ook wel maar er kwam niets op mijn pad.” Ondertussen was hij al tien jaar bezig met het geven van sportlessen en power yoga op een sportschool. “Ik merkte dat ik in staat was mensen een goed gevoel te geven, en dat gevoel kreeg ik terug.”

In zijn zoektocht naar een geschikte franchiseformule gaf ‘het familiaire en persoonlijke gevoel’ dat Petro Hameleers overbracht de doorslag. De investering vormde nog even een drempel, maar ook die werd gepasseerd. Links en rechts sprokkelde hij het benodigde geld bij elkaar.

In het sportschooldichte Wijchen slaagde hij niet, maar achttien kilometer verderop vond hij in Groesbeek wel de juiste vestigingsplek voor een club van circa 700 vierkante meter. Vanaf nul begon hij. Na wat kinderziektes komt hij nu in rustiger vaarwater. “Het voelt goed als ondernemer bij Anytime Fitness”, is zijn voorlopige conclusie. “Ik kan mijn eigen keuzes maken in een franchiseformule met een personal touch.”

Persoonlijke aandacht

Helemaal aan het begin van zijn loopbaan als franchisenemer staat Arez Goran. De 28-jarige Capellenaar is via zijn beste vriend in deze business gerold. Hij kent Yusuf Shaibani sinds het eerste jaar van de middelbare school en maakte van dichtbij mee hoe zijn vriend op jonge leeftijd zijn ondernemersdroom waarmaakte. “Yusuf ging naar Anytime Fitness in Amerika en kwam met nieuwe energie terug”, herinnert hij zich. “Hij heeft me daarna meegenomen naar Anytime Fitness in Limburg. Als buitenstaander kreeg ik toen al persoonlijke aandacht van Petro Hameleers, de franchisegever.”

Die ervaringen bleven hangen, ook tijdens zijn technische hbo-studie. “Ik kwam erachter dat ik met mensen bezig wilde zijn. Mensen de kans bieden hun gezondheid en vitaliteit te verbeteren.”

Hij heeft bij zijn vriend al goed in de keuken gekeken en start in september vol vertrouwen aan de klus in Voorhout. Hij is nu op zoek naar een manager. “Dat moet een heel servicegericht iemand zijn met gevoel voor mensen. Hij moet niet alleen hun vragen beantwoorden maar ze ook echt willen helpen.” Aan Yusuf heeft hij een goede sparringpartner, en andersom. “We spreken dagelijks onze plannen door en vragen elkaars mening. Ook bij het aannemen van personeel.” Binnen vijf jaar beoogt hij multi-club owner te zijn. En zo groeit Anytime Fitness gestaag van binnenuit.