Ambitieuze familiecombi

Hun eerste jaar als franchisenemers voor Anytime Fitness is voorbij gevlogen. Suzu en Jacqueline Cheng (broer en zus) kijken terug op een flitsende start en gaan dit jaar gebruiken om de dienstverlening in hun fitnessclub in Zwijndrecht verder te verbeteren.

Het was best een hectische start, beseffen ze nu pas goed. “De eerste drie maanden hol je overal achteraan en leer je continu nieuwe dingen”, merkt Suzu op. Hij maakte de overstap van zelfstandig internet-ondernemer naar franchisenemer. “Met een franchiseformule blijf je ook op de lange termijn relevant”, licht hij toe. “Er wordt nagedacht over de trends en de strategie. Zonder franchise zou dit heel lastig zijn, omdat je voornamelijk bezig bent met de dagelijkse werkzaamheden en kijkt op korte termijn.”

Hij zocht ook een bewezen franchisemodel waarbij hij kon rekenen op hulp bij vragen.  Het werd, heel bewust, Anytime Fitness. Dat voelde direct goed en hij zag verschillende interesses van hem samenkomen: klantencontact, gezondheid en techniek. “Het concept van Anytime Fitness spreekt me heel erg aan. Omdat het niet alleen om de sportfaciliteiten draait, maar ook om de sociale component en de psychische gezondheid van mensen. De combinatie met het technische aspect van 24/7 open zijn, is dan heel mooi. Het voelt ook supergoed om bij een grotere familie te horen die elkaar helpt.” 

Toen hij het avontuur aanging zocht hij iemand voor de verkoop en marketing, niet zijn sterkste punten. Zijn zus is daar juist wel goed in. De rollen zijn sindsdien duidelijk verdeeld, hij bekommert zich vooral om administratie, personeelszaken en inkoop. 

Gemeenschapsgevoel

Ze vullen elkaar zo goed aan. Het gevoel voor gastvrijheid hebben ze allebei. Daar zijn ze mee opgegroeid in het Chinese afhaalrestaurant van hun ouders in ’t Harde op de Veluwe. 

Na hun hbo-studies in Rotterdam zijn ze in deze havenstad blijven wonen, op een kwartiertje reistijd van hun fitnessclub in Zwijndrecht. Hier herkennen ze het gemeenschapsgevoel van een kleine plaats, zo vertrouwd vanuit hun jeugd. Jacqueline: “De mensen kennen elkaar en maken afspraken op de club. Dat maakt het extra leuk.”

Het eerste jaar stond in het teken van ‘sales, sales, sales’. De targets zijn gehaald en voor 2019 hebben ze andere doelen gesteld. Ze willen vooral de interne begeleiding verder verbeteren. Met adviezen qua voeding en slapen en personal training. Met die brede benadering onderscheiden zij zich van andere sportscholen in Zwijndrecht, stelt Jacqueline. Meerdere vestigingen hebben, is hun ambitie. Ze kijken al rond naar een geschikte locatie voor een tweede vestiging.

In het kort

Naam: Suzu (30) en Jacqueline Cheng (26)
Medewerkers: Vijf (inclusief zichzelf) en twee stagiaires.
Hobby’s: Lezen en met voeding bezig zijn (Suzu), fitness en dansen (Jacqueline).
Tip voor starters: Concentreer je als ondernemer op je sterke punten en laat een ander doen waar je niet goed in bent. En doe af en toe een stapje terug en bekijk of je in grote lijnen de goede richting opgaat.

Lees meer over:
Hans Veltmeijer Hans Veltmeijer
Redacteur
Bekijk ook