‘Ik geniet echt van het contact met de gasten’

30ml groeit gestaag als franchiseformule

30ml groeit gestaag als franchiseformule. Ivette Wijnhoff en Desiree van Houwelingen zijn franchisenemers van het eerste uur. Hun ervaring: “Heel gaaf, het is echt ondernemen.”

Bij 30ml ligt de focus op het maken van de mooiste koffies. Daarnaast biedt 30ml een lunch- en borrelkaart met wijnen en bieren en vers gemaakte lekkernijen. “Het gevoel van een tweede huiskamer, dat is wat 30ml biedt”, weet Desiree van Houwelingen. Zij is nog geen jaar franchisenemer bij 30ml, maar weet al heel goed te verwoorden waarom de formule zo goed bij haar past. “We werken samen om de formule beter te maken; ik, mijn medewerkers en de franchisegever.” Desiree is franchisenemer van de vestiging in het Utrechtse Vredenburg. Het is de flagshipstore van de formule, die lange tijd in handen was van de franchisegever zelf. “Maar zij willen zich focussen op de verdere uitrol van het concept in Nederland en wilden deze zaak graag overdoen aan een franchisenemer.” In februari van dit jaar was het zover en mocht Desiree aan de slag in haar eigen zaak. “Bekend met franchise? Nee, ik heb niet eerder met een franchiseformule gewerkt. Ik heb wel veel ervaring in de horeca.” Maar toch helemaal onbekend is het samenwerkingsmodel franchise niet voor Desiree, zo erkent zij. “Mijn vader, Richard van Houwelingen, is thuis in franchise. Via hem weet ik heel goed wat het inhoudt. Dat heeft mij ook gesterkt in deze keuze: je staat er in franchise niet alleen voor. Zeker niet bij 30ml. Je doet het samen. We werken samen om de formule beter te maken.” 

Goedlopende zaak

Desiree nam de goedlopende zaak in Vredenburg begin dit jaar over, in een korte periode heeft ze de vestiging al aardig naar haar hand weten te zetten. “Je probeert er toch een eigen twist aan te geven. In het interieur, in het team, noem maar op.” Zo werkt er bij Desiree een medewerker die helemaal gek is van koffie en zelf ook koffie brandt. “Die koffie nemen we binnenkort op in ons assortiment, gaaf toch?” Maar ook in het food aanbod worden (lokale) stappen gezet. “Bij de borrelplank serveren we noten van de notenfabriek uit Utrecht. Dat past echt bij ons, zij hebben passie voor hun vak. Wij ook.” De zaak in Vredenburg is voor Desiree de ideale springplank. “Ik vind het ontzettend leuk om medewerkers te coachen, kom ik nu achter. Misschien kan ik dat wel breder oppakken binnen de franchiseformule en bij andere franchisenemers.” Ook voor franchisenemer Ivette Wijnhoff van de 30ml-vestiging in Leidsche Rijn is de zaak in Vredenburg een springplank geweest. “Daar heb ik echt ervaren wat het inhoudt om een vestiging van 30ml te runnen.” Ivette was namelijk tien jaar actief in het onderwijs, maar koos voor een carrièreswitch.

“Ondernemen leek mij wel wat, en zeker ondernemen in koffie. Ik heb daarvoor een businessplan geschreven en ik was zelfs al op zoek naar een pand, toen ik op 30ml stuitte.” Het pand dat Ivette op het oog had stond namelijk in het Utrechtse winkelcentrum Leidsche Rijn. “Toen ik mij daar verder in ging verdiepen, zag ik dat 30ml zich ook al had ingeschreven. Ik heb vervolgens de stoute schoenen aangetrokken en contact met de formule opgenomen. En wat bleek? Ze zochten nog een franchisenemer voor Leidsche Rijn. En daarbij, hun concept had heel veel overeenkomsten met mijn ideeën over het runnen van een koffiezaak.” Ivette doelt op een warme inrichting, het huiskamergevoel, goede koffie; het was de perfecte match. “Dit was anderhalf jaar voor de opening, ik heb de periode overbrugd in de vestiging op Vredenburg. Dat was een eigen zaak van de oprichters Frans en Wendy (Kooijman, red.). Ik heb daar zoveel geleerd over ondernemerschap, over het horecavak, over het 30ml-concept, perfect. Er gebeurt namelijk altijd wel iets: dan is een medewerker ziek, dan komt de leverancier niet opdagen, en dan weer is de vriezer stuk. Nu blijf ik er heel rustig onder, omdat ik het al eerder heb meegemaakt in Vredenburg. Ik weet zo onderhand dat het altijd weer goed komt, een heel fijn gevoel.”

Echt ondernemen

Ivette kan volgens eigen zeggen heel goed haar ei kwijt in de formule. “Ik was de eerste franchisenemer van de formule, het franchisemodel was nog niet tot in de details geregeld. Datzelfde geldt voor de inrichting van de franchisezaken. Dat heb ik zelf samen met een aannemer uitgedacht, en natuurlijk heb ik Frans en Wendy op de achtergrond meegenomen hierin. Heel gaaf, het is echt ondernemen.” Met dat ondernemerschap hebben Ivette en haar team inmiddels een groot vast klantenbestand opgebouwd. “We zijn nu ruim een jaar onderweg, het contact met de gast is heel warm. Daar geniet ik van. En ook het feit dat het team zo goed functioneert, daar ben ik best trots op.” Het is alleen nog wel even de goede balans vinden voor Ivette zelf. “Als ik thuiskom, moet ik eigenlijk wat afstand nemen van de zaak. Maar dat vind ik soms nog lastig. Een leerpunt.”

In het kort

Naam: Desiree van Houwelingen 
Leeftijd: 26
Woonplaats: Utrecht
Aantal medewerkers: 12
Hobby’s: surfen, crossfit en schilderen
Tip voor starters: Je hoeft het niet alleen te doen, betrek anderen bij je plannen.

In het kort

Naam: Ivette Wijnhoff
Leeftijd: 37
Woonplaats: Vianen
Aantal medewerkers: 14
Hobby’s: reizen
Tip voor starters: verdrink niet in je werk, plan zo nu en dan tijd vrij en ga iets leuks doen (met je gezin).