Van glazenwasser naar Spare Rib Express To Go met 1 miljoen omzet

Karin & Nico Kalk, franchisenemers van Spare Rib Express Groningen vertellen vol passie over hun ervaringen binnen de foodservice formule Spare Rib Express.

Introduceer jezelf

“Ik ben Nico Kalk, woon in Groningen en heb samen met mijn vrouw Karin een heel relaxt, mooi leven en kan doen waar ik zin in heb. Lekker werken en een heerlijk gezinnetje. Ja, ik ben zeer content met mijn leven."

Hiervoor is Nico glazenwasser geweest. Eerst bij een schoonmaakbedrijf en daarna voor zichzelf begonnen. Laten kwam Spare Rib Express op zijn pad en combineerde hij de twee zaken. “’s Morgens vroeg de ladder op en neer rennen en ’s middags weer in mijn Spare Rib Express outfit door in de keuken. Dat was best hard werken!”

Karin komt uit het onderwijs. Haar ouders kwamen beiden uit het onderwijs en zo is zij daar ook ingerold. “Toen Nico zijn glazenwassersbedrijf had, deed ik daar de administratie van. Later hebben we samen Spare Rib Express Groningen overgenomen”. Toen de eerste omzet uit Spare Rib Express Groningen begon te komen konden ze de keuze maken om zich alleen nog te focussen op het bezorgrestaurant. “Het is zo mooi om te zien: hoe meer liefde je erin stopt, hoe meer eruit komt”, geeft Karin aan. 

Spare Rib Express als franchise

“Om eerlijk te zijn kenden wij het concept van Spare Rib Express totaal niet”, lacht Nico. “De vorige eigenaar was een kennis van mij en zodoende raakte ik bekend met het concept. Toen er sprake kwam van een mogelijke verkoop zagen we direct potentie in het bezorgrestaurant en hebben we de keuze gemaakt om het over te nemen. Het concept stond gewoon, dat zagen we direct”. 

To Go locatie

Hoe hebben jullie de overgang naar de TO GO winkel ervaren? 

Spare Rib Express Groningen was eerst gevestigd op een industrielocatie. Doordat de verhuurder van het pand besloot te stoppen waren de franchisenemers genoodzaakt naar een nieuwe locatie op zoek te gaan. “In het begin was het even wennen, maar al snel voelde het als mijn eigen plek. Eerst was ik bang voor de interactie met klanten en nu vind ik dat één van de mooiste aspecten van dit vak. Mensen kennen mij nu als ‘de blije eikel’ “, zegt Nico lachend. De To Go locatie gaat, in tegenstelling tot de andere Spare Rib Express locaties, al om 11 uur open. Tijdens de conceptmatige ontwikkelingen heeft Spare Rib Express zo'n beetje alle Nederlandse petrolformules bezocht, assortimenten geanalyseerd en in overleg met diverse retail- en petrolspecialisten het To Go concept neergezet. Spare Rib Express Groningen is één van de best draaiende locaties binnen de formule en dat komt mede door het To Go concept. Afgelopen jaar draaide de locatie 1 miljoen omzet. “Daar zijn we zeker trots op!”

Hebben jullie wel eens twijfels gehad?

"Nee, absoluut niet. Ik ben gezegend met hoe we ons leven nu in kunnen vullen, we kunnen eigenlijk doen wat we willen. Het concept Spare Rib Express staat gewoon – dat is een feit. En zeker als je zelf in de zaak staat zie je dat de liefde die je er in stopt, er ook weer uit komt”, zegt Karin. 

“Ik ben nu misschien wel meer aan het werk en ook harder aan het werk, maar zo voelt het niet. We hebben nu zoveel vrijheid, we bepalen zelf wat we doen. ’s Morgens brengen we bijvoorbeeld samen de kinderen naar school en starten we de dag daarna thuis met een lekkere kop koffie. Sinds de zaak zó goed gaat zijn we begonnen met een personal trainer. We vinden het belangrijk dat, nu we zo’n goed leven hebben, we ook gezond blijven en daarvan kunnen blijven genieten!” 

Spare Rib Express als franchiseformule

Hoe ervaren jullie de ondersteuning vanuit de franchiseformule?

“De ondersteuning is echt altijd fantastisch geweest. We hebben maar hoeven te bellen en er werd hulp geboden. De communicatie met het hoofdkantoor is ook goed."