Spar groeit flink door

Supermarktketen Spar heeft geen moeite om franchisenemers te vinden. “Ze staan in de rij”, zegt Spar-topman John van der Ent erover tegen RTL Z. “Ook veel jonge mensen tussen de 25 en 35 jaar melden zich.” Dit komt voornamelijk door de relatief lage instap fee in vergelijking met andere supermarktformules. 

Als franchisenemer neem je zelf 25.000 euro mee en op goede locaties krijg je de rest vaak gefinancierd. Bij andere supermarktformules is dit al snel een veelvoud. De mensen die een Spar-winkel willen openen sluiten zich aan als franchisenemer, wat betekent dat ze zich aan de regels van de formule moeten houden. Binnen de franchiseformule mag bijvoorbeeld 3 procent van het assortiment afgeweken worden. Verder kiest Spar de locatie van de winkel en de maximale prijs van producten om meer zekerheid te hebben dat de nieuwe winkel winstgevend kan worden, zodat de impact op andere Spar-winkels beperkt is en om de uniformiteit te bewaken.

Locatie, locatie, locatie

Het winkelgedrag van de consument veranderd ook. “De weekboodschappen doen we nog in de supermarkt, maar de verse dag-boodschappen of snelle hap nemen we mee op een plek waar we toch langs komen”, aldus van der Ent.  Daarom is Spar met buurtsupers in dorpen te vinden en met de City-, Express- en University-formats in binnensteden, bij tankstations en op campusterreinen. Van der Ent zegt daarnaast in gesprek te zijn met grote commerciële partijen. ‘Een Spar openen bij een ziekenhuis of bij een groot kantoorpand kan erg interessant zijn.’ Met name met deze kleinere vestigingen verwacht Spar dan ook nog verdere groei te realiseren.

Spar Nederland

Spar Nederland had in juli 2019 190 buurtwinkels, 36 City-winkels, 9 University-winkels, 22 Enjoy-winkels (op vakantieparken en campings) en 139 Express-vestigingen. Voor het einde van dit jaar komen er nog minstens 46 winkels bij. Zo worden 21 Esso- en 25 Texaco tankstations omgebouwd tot Spar Express.