Franchisenemersportret: Woroud Al-Mansour uit Syrië wordt franchisenemer in Nederland

Woroud Al-Mansour is geboren in Syrië en kwam 6 jaar geleden naar Nederland toe. Met een schat aan ervaring staat zij op het punt te beginnen bij Ekoplaza als franchisenemer. Franchise+ heeft haar geïnterviewd om een goed beeld te krijgen van haar achtergrond en de procedure die zij doorliep als startende franchisenemer.

Passie voor milieu en klimaat 

Woroud is geboren op het platteland. Haar ouders hadden een boerderij waar zij haar tijd doorbracht als kind. In haar jeugd leerde zij tuinieren en andere werkzaamheden die moesten gebeuren op de boerderij. "Door de vele dagen die ik op het platteland besteedde, ben ik de natuur en het milieu meer gaan waarderen. Ik zag hoe belangrijk de natuur is en van toegevoegde waarde kan zijn voor de mens. Ik vind dat er een probleem is met het klimaat en dat op de huidige wijze dit probleem alleen maar erger wordt", vertelt Woroud. 

Haar passie voor duurzaamheid vormde een leidraad in haar leven, want samen met haar partner in Nederland richtte zij een bedrijf op genaamd WANR BV.

Een bedrijf dat zich focust op de gezondheid van de mens, klimaat, dierenwelzijn en duurzaamheid. Dezelfde kernwaarden die Ekoplaza deelt en voor Woroud één van de belangrijkste redenen om voor de franchiseformule van Ekoplaza te kiezen.

Waarom Ekoplaza?

Op de vraag waarom Woroud voor Ekoplaza heeft gekozen, reageert ze met passie: "Ekoplaza is een duidelijke leider binnen de categorie van biologische supermarkten. Ook speelde de reputatie van Ekoplaza een rol en hun ethische handelswijze. Plastic is de oorzaak van veel milieuproblemen en het wordt ook steeds vaker in een negatief verband gebracht met de gezondheid van de mens. Ekoplaza wil het plastic verbruik terugdringen en ze hebben een weg ingeslagen naar plasticvrije winkels. Dit sprak me enorm aan." 

Uitdagingen en tegenslagen 

Ondanks dat Woroud op het punt staat te beginnen, had ze te kampen met vele uitdagingen en tegenslagen. Woroud geeft aan dat de transitie naar Nederland niet altijd even makkelijk was: "De Nederlandse cultuur en maatschappij is erg anders dan die van Syrië, ook heb ik geleerd dat ik veel geduld moest hebben met de Nederlandse wet- en regelgeving."

Woroud begon de procedure als franchisenemer bij Ekoplaza in mei 2020 en kreeg pas een officiële goedkeuring van de vorige eigenaar op 2 maart 2021. Ze vertelde dat de deadline op 1 mei was om alle acquisitietaken te complementeren. Ze had maar twee maanden om alles klaar te maken voor de overname.

"Het bestuderen van de winkel accounts, het samenstellen van een financieel voorstel aan de bank, het inschakelen van een notaris, tot het registeren van het bedrijf bij de Kvk. We werkten letterlijk 14 uur per dag en dat 7 dagen per week. Het was loodzwaar en we moesten verschillende financiële partijen overtuigen, dat wij als nieuwkomers (Syriërs) en een startup bedrijf, succesvol een Ekoplaza konden leiden. Het was zwaar, maar het is ons gelukt!"

"Het bestuderen van de winkel accounts, het samenstellen van een financieel voorstel aan de bank, het inschakelen van een notaris, tot het registeren van het bedrijf bij de Kvk."

Welke mensen speelde een cruciale rol in je procedure als franchisenemer?

Meriam van Leur-Ouwens van de Rabobank geloofde vanaf dag één in Woroud haar plannen en project en heeft haar droom tot werkelijkheid gemaakt. Ook speelde haar familie een grote rol in haar weg naar franchisenemer. "Gelukkig ben ik omringd door een sterke familie en heeft mijn broer Rabea Nermin en mijn moeder Hasson fantastische steun geboden. Ook mijn partner Ayham Dayoud heeft me enorm geholpen. Zonder hem is dit project niet geslaagd.  

Wat waren je ervaringen bij Ekoplaza? 

Ekoplaza heeft Woroud en haar bedrijf uitstekende support kunnen geven: "Ekoplaza was transparant in haar communicatie en ze waren snel in het aanleveren van documenten. Daarnaast ben ik in contact gekomen met een forward incubator dat nieuwkomers helpt om economisch en sociaal zelfredzaam te worden door middel van entrepreneurship. Dit heeft me ook goede en de juiste contacten opgeleverd." Woroud had vooral lovende woorden voor Sandra Wijnia die vanaf het begin in Woroud en haar bedrijf geloofde. 

Start van de vestiging

"Op 1 juli is de grote opening. Dan ga ik mijn winkel openen met 13 man personeel en kunnen klanten bij ons terecht voor hun biologische boodschappen", aldus Woroud.

Tips voor kandidaat-franchisenemers

Woroud heeft nog een passende quote voor andere kandidaat-franchisenemers: "Het leven is een game, niet om te winnen, maar om ervan te genieten. Vergeet niet dat het leven niet makkelijker wordt, maar wij zijn degenen die sterker worden."

Dit was het verhaal van Woroud, een theater actrice en schrijfster die beladen is met een oorlog en zware herinneringen tijdens haar "dodelijke" tocht naar  Europa. Ondanks alles wat ze heeft meegemaakt, geniet ze nog steeds van het leven, en probeert ze dit project niet alleen voor haarzelf maar ook voor ons allemaal te doen.  

Route to franchise

Woroud heeft ons meegenomen in haar verhaal en haar "route to franchise". Ben jij ook klaar om te beginnen als franchisenemer? Of ben je nog aan het oriënteren? In onze formulegids kom je met één klik op de muis met de mooiste formules van Nederland in contact.