AKO en Bruna winkels mogen samengaan

De uitgeverij en distributeur Audax mag de Bruna winkels overnemen, dit werd afgelopen maandag bekend gemaakt. Onder de Audax Groep vallen onder andere winkels van The Read Shop en AKO. 

De Bruna winkels en de winkels van Audax verkopen boeken, tijdschriften, kantoor- en tabaksartikelen. Vaak zijn het ook verkooppunten van postzegels, wenskaarten en loten. 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert dat er na de overname voldoende concurrentie overblijft, bijvoorbeeld van (kantoor)boekhandels, supermarkten, grootwinkelbedrijven, tankstations en webwinkels.

Concurrentie

De winkels van Audax en Bruna zijn concurrenten van elkaar. Daarom heeft de ACM gekeken of er na de overname nog voldoende concurrentie overblijft.

Zo is bijvoorbeeld gekeken naar de concurrentie op de markt voor de verkoop van boeken, kantoorartikelen, tijdschriften, dagbladen en loten. Daarbij is ook rekening gehouden met de steeds sterkere concurrentie van online-verkoop. 

De ACM concludeert dat consumenten ook na de overname op voldoende plaatsen terecht kunnen om de verschillende producten te kopen. Dat is ook het geval in plaatsen waar nu zowel een winkel van Bruna als van Audax zit.

Over Audax en Bruna

Audax heeft in totaal meer dan 300 winkels onder de merknamen The Read Shop, The Read Shop Express, Vivánt en Tabaronde en AKO. Bruna heeft zo’n 275 winkels onder de merknaam Bruna. 

Beide bedrijven zijn zowel franchisegever als exploitant van eigen winkels. Audax is daarnaast actief op het gebied van de uitgifte en distributie van tijdschriften, de verkoop van buitenlandse kranten, boeken en strips en het aanbieden van logistieke dienstverlening.

Fusiecontrole ACM

De ACM houdt toezicht op de concurrentie tussen bedrijven. Bij een fusie of een overname toetst de ACM vooraf of de bedrijven die samengaan niet een zodanig sterke positie krijgen dat zij zonder problemen de prijzen kunnen verhogen, de kwaliteit verlagen of de innovatie verminderen.

Als daarvan sprake is, houdt zij de transactie tegen. Daarmee zorgt zij ervoor dat markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven.
 

Bekijk ook