Zwemformule als franchise

Onder de naam Akwaak zijn Piet Roskam en Jelle Rozema een franchiseformule gestart voor het geven van zwemles. Inmiddels heeft de keten zes vestigingen. De formule (“Zwemmen is leuk!”) richt zich voornamelijk op peuterzwemmen en het behalen van een zwemdiploma in een kleine groep.

Jelle Rozema: “Wij zoeken ook heel bewust naar kleinschalige zwembaden. Dat kan een zwembad bij een camping zijn, een hotelzwembad of een zwembad bij een school voor speciaal onderwijs. Dat kan betekent dat we eerst een locatie hebben en daar een geschikte franchisenemer bij zoeken. Maar het omgekeerde kan ook.”

De lessen worden gegeven door een gediplomeerd zweminstructeur. “Dat kan de franchisenemer zijn, maar ook iemand die door de franchisenemer wordt ingehuurd. Zelf ben ik ook geen zweminstructeur bijvoorbeeld,” licht Jelle Rozema toe.

Volgens hem is er een behoorlijke markt nu het schoolzwemmen grotendeels is verdwenen. Aquajoggen en zwemles geven aan volwassenen behoren ook tot de mogelijkheden. “Al is dat laatste moeilijk, omdat volwassenen eerst een drempel moeten overwinnen om te erkennen dat ze niet kunnen zwemmen.”

“De formule werd in 2006 gestart en is nu rijp om als franchiseconcept te groeien,” besloot Rozema.

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur
Bekijk ook