Zo haal je de allerbeste formulemanager uit jezelf

Een goede formulemanager levert een positieve bijdrage aan het succes van ‘zijn’ of ‘haar’ franchisenemers. Maar ja, hoe word je een goede formulemanager? Je bent begeleider, coach en commercieel talent ineen en moet ook nog verstand hebben van juridische en financiële zaken. Een valkuilgevoelige functie dus. Het jonge adviesbureau Franchise Support Groep (FSG!) herkende de valkuilen en ontwikkelde een 3-daagse opleiding om de allerbeste formulemanager uit jezelf te halen: de Master-opleiding formulemanagement. De opleiding gaat eind oktober van start in Noordwijk.

FSG! is opgericht als rots in de branding voor zowel startende als ervaren franchisegevers en -nemers. De Franchise Academy is een belangrijk onderdeel van de ondersteuning. Dit najaar start de Master-opleiding formulemanagement, een praktische, 3-daagse training voor startende én gevorderde formulemanagers. “Daar leren ze vooral hoe je franchisenemers moet begeleiden”, vertelt Peta Klaassen, samen met Arie Uyttenbroek oprichter van FSG! “Een formulemanager is de steun en toeverlaat voor de franchisenemer en een bron van informatie voor de organisatie. Je bent verantwoordelijk voor de resultaten en het aansturen van de vestigingen. Dat is niet altijd even makkelijk, je moet veel weten en kunnen om een goede formulemanager te zijn. Denk aan de juridische verantwoordelijkheid. Of aan een effectieve manier van communiceren en motiveren: hoe krijg je een franchisenemer in beweging? Deelnemers krijgen van FSG! alle tools om te zorgen voor een goede communicatie, betere resultaten en een optimale begeleiding”, aldus Peta.

Kennispartners
FSG! werkt graag samen met specialistische kennispartners. “Wij willen een cirkel bieden zodat een relatie bij ons alles vindt wat hij nodig heeft”, vertelt Arie. Niet zo gek dus dat - naast de zeer ervaren Peta en Arie - drie gastdocenten hun specifieke kennis delen tijdens de opleiding. 

Franchisespecialist Steven den Ouden van BDO Accountants bespreekt hoe je de franchisenemer helpt zicht te krijgen op de cijfers en de trends daarin, wat de knelpunten zijn en wat dat betekent voor de organisatie. Mr. Theodoor Ludwig van Ludwig & van Dam Franchise-advocaten vertelt over de veranderende wetgeving op het gebied van franchise en wat dat betekent voor de relatie van de formulemanager met de franchisenemer. Mr. Jan Willem Kolenbrander van De Clercq Advocaten Notariaat bespreekt de juridische elementen waar formulemanagers mee te maken kunnen krijgen in hun contact met franchisenemers. En uiteraard hoe je daar adequaat en tijdig op kunt reageren om conflicten zoveel mogelijk te voorkomen.

Peta en Arie zelf nemen de onderwerpen communicatie, coaching en bedrijfsstrategie voor hun rekening. “Zo leer je hoe je door middel van KPI’s doelstellingen kunt maken en voor de franchisenemers het verschil kunt maken”, aldus Arie.

 “Peta is duidelijk, concreet, stelt directe vragen en probeert er echt uit te krijgen wat jouw doel is. Daarin gaat ze je ondersteunen.” (Fatin Overbeek, formulemanager en franchisenemer Hizi Hair)


 

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie