Zijn drie Doppio-vestigingen genoeg voor Leonie?

Zeven jaar verstreken er tussen de oprichting van de eerste en de tweede vestiging, maar voor de derde had ondernemer Leonie van Putten slechts een jaar nodig. In de maand september opent ze haar nieuwste Doppio Espresso in Nieuwegein. Als enthousiaste franchisenemer is ze ook nauw betrokken bij de opleiding van nieuwe franchisenemers. 

De eerste vestiging, in The Wall in Utrecht, kwam min of meer op haar pad, vertelt Leonie. Ze zat vijftien jaar in het onderwijs, vond het leuk werk maar besloot dat ze dit niet de rest van haar leven wilde doen. Een toenmalige kennis was een Doppio Espresso begonnen en vroeg Leonie om in de zaak te komen – zo was ze in 2011 ineens ondernemer. Uiteindelijk ging ze alleen verder. 
De tweede vestiging opende ze vorig jaar in Leidsche Rijn Centrum. Voor de derde hield ze al langer het centrum CityPlaza in Nieuwegein in de gaten en toen daar een kans lag, sloeg ze toe - al snel na de tweede dus. “Als je eenmaal twee vestigingen hebt, is uitbreiding naar een derde minder ingrijpend”, zegt ze. “Ik heb twee bedrijfsleiders en sta zelf minder in de zaak.” Voor de nieuwe vestiging moet zich dat nog even uitkristalliseren. “Spannend”, vindt ze. “Vooral als het even wat minder loopt. Maar ik heb geleerd te vertrouwen op eigen kracht en op de formule.”

‘Superleuk’

Sinds 2014 is Leonie een van de vier regiovertegenwoordigers in de franchiseraad. Daarnaast is ze betrokken bij de opleiding van nieuwe franchisenemers. “Daar komt mijn onderwijservaring goed bij van pas”, zegt ze. “Het is superleuk om te doen. In een traject van zes weken heb ik een startende franchisenemer bij mij in de vestiging - handig centraal in het land - en ben ik intensief met iemand bezig. Zo krijg je een goede band met je collega’s en kun je ze veel bijbrengen.” 

‘Uitstekende koffie’

Wat maakt Doppio nu Doppio? Leonie: “We vinden het leveren van full service belangrijk. We serveren niet alleen een uitstekende koffie maar denken ook na over hoe je dat naar de gast brengt. Ons motto is: ‘Elke gast heeft het recht om zich bijzonder te voelen’. Dat is steeds weer de uitdaging.” 
Komen er nog meer vestigingen bij? Leonie: “Ik kijk wat er op mijn pad komt en of het bij me past of niet. Als er ergens een mooi pand gevonden wordt en het past bij mij, zeg ik zeker geen nee.”

In het kort

Naam: Leonie van Putten (40)
Woonplaats: Nieuwegein
Aantal medewerkers: 20
Tip voor starters: “Als ondernemer ben je vaak een beetje eigenwijs; let op dat je daarmee wel binnen een formule past. Als je sterk je eigen koers wil bepalen, is franchise misschien niet een goede richting.”

“Als er ergens een mooi pand gevonden wordt en het past bij mij, zeg ik zeker geen nee”
 

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur
Bekijk ook