Zaken die je als franchiser zelf moet regelen

Ben je al een tijd aan het nadenken om voor jezelf te beginnen, maar weet je (nog) niet helemaal goed wat? Dan biedt een franchiseformule vaak uitkomst. Bekende formules zijn natuurlijk McDonalds, Subway, maar ook tal van andere grote ketens bieden je vaak de mogelijkheid om op franchisebasis een filiaal te openen. Uiteraard is dit niet van vandaag op morgen geregeld en zijn er een hoop zaken om goed over na te denken en waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het goed te weten dat je een bedrag moet betalen om gebruik te mogen maken van een bepaalde formule. Het bedrag dat je hiervoor betaalt, is afhankelijk van het type franchise dat je kiest. Zo is het openen van een Subway natuurlijk een stuk voordeliger, dan wanneer je een supermarkt wilt beginnen. Omdat er daarnaast nog tal van andere zaken zijn, hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Locatie, pand en faciliteiten

Een van de eerste dingen die je moet regelen is het vinden van een geschikte locatie voor je franchise. De keuze van de locatie bepaalt namelijk voor een groot deel het succes van je onderneming. Denk hierbij aan factoren zoals bereikbaarheid, concurrentie en doelgroep. Zorg ervoor dat je de lokale markt goed onderzoekt voordat je een definitieve beslissing neemt. Besluit je om bijvoorbeeld in een andere stad aan de slag te gaan, dan is het aan te raden iemand in te schakelen met kennis van de markt in die regio. Naast de locatie zijn er nog twee zaken van belang. Zo moet je goed nadenken over het pand en daarnaast de faciliteiten. Vaak krijg je vanuit de franchiseformule allerlei eisen waaraan een pand moet voldoen, zoals bijvoorbeeld een bepaald aantal vierkante meters, mogelijkheid tot het verbouwen van het pand en ook aansluitingen voor toilet en andere zaken. Kijk dus ook goed naar de faciliteiten, zoals internet, aansluitingen voor water etc. Bekijk welke glasvezel aanbieders er bijvoorbeeld hun diensten kunnen leveren en of er op gangbare plekken mogelijkheid is tot het plaatsen van een toilet.

Financiering en investeringen

Het opstarten van een franchise onderneming brengt uiteraard kosten met zich mee. Het is daarom belangrijk om je financiën goed op orde te hebben. Maak een gedetailleerd financieel plan waarin je alle kosten zoals huur, gas, water, licht en ook de kosten voor een zakelijk glasvezel abonnement en verwachte inkomsten in kaart brengt. Zo krijg je een duidelijk beeld van de benodigde investeringen en de terugverdientijd. Het kan daarbij dus ook zijn dat je tot de conclusie komt dat hetgeen wat je voor ogen hebt, financieel helemaal niet haalbaar is. Daar kun je dus beter vooraf achterkomen, dan wanneer je al enkele maanden onderweg bent. Ziet alles er wel goed uit, dan kun je met dit plan langs verschillende geldverstrekkers, om te bespreken wat de mogelijkheden zijn financieel.

Marketing en promotie

Om ervoor te zorgen dat je winkel gaat draaien, is het wel belangrijk om ook het nodige aan marketing te doen. Nu heb je als franchise wel het voordeel dat je kunt meeliften op de reclame van de keten, maar is dit natuurlijk niet voldoende voor je lokale vindbaarheid. Zorg er dus voor dat je ook lokaal zichtbaar bent en dit zowel online als offline doet. Stel dat je besluit een supermarkt te openen, dan is het aan te raden bijvoorbeeld sponsor te worden bij de plaatselijke voetbalclub voor meer bekendheid.

Lees meer over: