Women in charge bij Dr. Vinyl

Dr. Vinyl is een van oorsprong Amerikaans bedrijf (1972) op het gebied van reparaties voor kunstlederen bekleding volgens een zelf ontwikkelde, innovatieve methode. Sinds 1986 is het een succesvolle franchiseformule, die in 1999 naar Europa is gehaald. Dr. Vinyl is gespecialiseerd in het herstellen van schade aan exterieur en interieur van bijvoorbeeld auto's, boten en caravans, meubilair en woningen. In Nederland werken nu veertien technici onder de Dr. Vinyl-vlag, de formule is op zoek naar nieuwe franchisenemers. Inmiddels is Dr. Vinyl in Europese handen en heeft de formule vestigingen in onder andere Oostenrijk, Engeland, Turkije, Mexico, Italië, Duitsland en Nederland. Opvallend is het relatief grote aantal vrouwen dat bij de technische formule is aangesloten.

Naam: Lisette van den Berg (38)

Bedrijf: Dr. Vinyl

Functie: franchisemanager én franchisenemer Dr. Vinyl Gorinchem

Werkt in franchisebranche sinds: “Januari 2006. Ik ben begonnen als franchisepartner - zo noemen wij een franchisenemer - en na een jaar ging ik in verband met een vrijgekomen functie helpen op het hoofdkantoor. Zo ben ik daar ingerold. In mijn eigen bedrijf doe ik niet meer veel in de uitvoering. Daar had ik iemand voor in loondienst genomen, maar zij - Jacqueline Visser - is inmiddels ook voor zichzelf begonnen als franchisepartner. Dus heb ik nu een luxe probleem dat ik moet gaan oplossen.”

Aantal uren per week: zestig

Burgerlijke staat: ongehuwd

Waarom koos jij voor Dr. Vinyl?

“Ik heb heel lang commercieel werk gedaan en zo rond mijn dertigste was ik het theoretische een beetje zat. Ik kreeg heel erg de behoefte om iets met mijn handen te gaan doen. Ik werd jaloers op elke schilder en elke stratenmaker die ik zag. Via een kennis kwam ik op het idee van franchising en enige tijd later kwam ik terecht op de website van Dr. Vinyl. En ik ben gek op auto’s dus dat trok me wel. Bovendien stond er bij dat als je commercieel was ingesteld, zij me het vak wel zouden leren. Dat vond ik spectaculair spannend! Zo ben ik twee weken in opleiding geweest in Oostenrijk voor de specialisatie Interieur. Korte tijd later was ik zelfstandig ondernemer. En ik ben niet in de automotivebranche blijven hangen. Ik heb een compleet ingerichte auto en ik doe inmiddels interieurreparaties in boten, bioscopen, hotels, noem maar op. Het geeft enorm veel vrijheid.”

Hoe zit het met die girlpower bij Dr. Vinyl?

“We hebben drie vrouwen werken bij Dr. Vinyl en wat mij betreft komen er nog veel meer bij! Ik denk dat het een hele leuke combinatie is, een vrouw in een mannenwereld. In het begin had ik wel erg het gevoel dat ik me moest bewijzen. Iedereen was heel lief tegen me maar of ze echt luisterden naar wat ik zei… Ze zaten me vooral verbaasd aan te kijken. Maar dat is allang niet meer zo.”

Welke eigenschappen komen goed van pas in je werk?

“Mijn vrolijkheid, mijn doorzettingsvermogen en mijn oplossend vermogen. En vooral service en betrouwbaarheid naar mijn klanten toe. Als ík het niet kan, dan vind ik altijd wel een andere oplossing.”

Is carrière maken een kwestie van offers brengen?

“Zo voelt het niet. Maar ik kan een paar mensen in mijn omgeving noemen die daar anders over denken! Met name in een relatie is dat wel eens een issue. Dat hoeft niet zo te zijn, er zijn ook mensen die compromissen sluiten, maar ik ben daar nogal eigenwijs in, zeg ik heel eerlijk.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Zéker blijven doen wat ik nu doe, want ik ben er verliefd op! En uitbreiden. We hebben de formule goed onder de loep genomen en gaan nu volle kracht vooruit. In Nederland willen we groeien met nieuwe partners.”

Wat maakt je een gelukkig mens?

“Als álles op rolletjes loopt. Je bent ambitieus of niet... Ik denk dat ik het aardig voor elkaar heb, want ik voel me een gezegend mens!”

“Hé, daar hebben we zuster Vinyl!”

 

Naam: Mirjam Monnee (43)

Functie: samen met partner Edwin franchisenemer Dr. Vinyl Tilburg

Aantal uren per week: dertig

Burgerlijke staat: gehuwd, 2 kinderen

Waarom koos jij voor Dr. Vinyl?

“Mijn man is altijd autospuiter geweest en hij had op een gegeven moment al voor Dr. Vinyl gekozen. Hij kreeg het zo druk dat ik - om hem te helpen - zelf de opleiding in Oostenrijk ben gaan doen, de specialisatie Interieur. Dat was leuk, want toen kon ik over allerlei dingen meepraten. Ik was vroeger kapster. Wij zijn altijd mensen van de handen geweest. Sinds twee jaar hebben we ook een Car Care Center in Tilburg, daar ben ik meestal te vinden. Mijn man doet vooral het mobiele werk. Ik probeer mijn tijd te verdelen tussen het werk en het gezin.”

Hoe is het om in een mannenwereld te werken?

“Dat is heel positief, mannen reageren daar heel leuk op. Als ik wel eens meekom met mijn man, dan is het van: “Hé, daar hebben we zuster Vinyl!” In het begin was het wel een kwestie van je bewijzen en op je vingers gekeken worden maar uiteindelijk is het toch het resultaat dat telt.”

Rukt de girlpower op bij Dr. Vinyl?

“Het is in ieder geval een vrouwvriendelijke formule. Ook het werk zelf is goed te doen. Veel werk is priegelwerk, fijn werk. En het leuke is dat je als vrouw opvalt in een mannenwereld!”

“Ik weet mijn mannetje wel te staan!”

 

Naam: Jacqueline Visser (40)

Functie: franchisenemer Dr. Vinyl Alphen aan den Rijn/Gouda

Aantal uren per week: ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed

Burgerlijke staat: ongehuwd

Waarom koos jij voor Dr. Vinyl?

“Ik ben er ingerold dankzij Lisette (van den Berg, red.). Zij was al veertien jaar een van mijn beste vriendinnen en was al begonnen met Dr. Vinyl. Ik wilde graag iets voor mezelf beginnen, maar was nog zoekende. Op een gegeven moment zaten we met een roseetje aan tafel en toen stelde Lisette voor om bij haar in loondienst te komen en de cursus te gaan doen, zodat ik het vak kon leren kennen. Daarvoor was ik zes jaar lang dierenartsassistente, dus het precisiewerk kende ik wel uit de operaties. Maar bij Dr. Vinyl krijg je te maken met zaken als kleuren mengen en druppeltjes lijm op een speldje doen, dat is echt een vak apart. Op de cursus krijg je alles op blokjes en zit je netjes op een stoeltje maar in de praktijk moet je zelf allerlei oplossingen verzinnen, dat is heel erg leuk. Nu werk ik sinds september vorig jaar voor mezelf maar ook nog heel veel met Lisette samen.”

Hoe is het om in een mannenwereld te werken?

“Ik vind dat een voordeel. Mannen benaderen je anders dan ze een man benaderen, als vrouw heb je toch wat meer ruimte. Mijn mannelijke collega’s zeggen wel eens dat ze nergens koffie krijgen en ik krijg overal koffie! Alleen moet je wel duidelijk je grenzen aangeven, althans bij sommige mannen. Maar ik heb heel lang in de horeca gezeten en ook met dronken mannen te maken gehad, dus ik weet mijn mannetje wel te staan!”

Rukt de girlpower op bij Dr. Vinyl?

“Ik zie het sowieso in de automotivebranche. Je ziet ook steeds meer vrouwelijke automonteurs. Bij Dr. Vinyl gaat het echter wel om heel fijn werk, dus een paar fijne vingertjes en een beetje fijngevoeligheid is wel handig. Aan de andere kant: er werkt bij ons ook een hele grote vent met enorme handen maar hij heeft wel die fijngevoeligheid. Dat vind ik zó knap.”

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie