Waarom groene zakelijke energie de toekomst is

Hoewel duurzaamheid al langere tijd een belangrijk onderwerp op de zakelijke agenda van menig ondernemer is, lijkt het wel alsof het de afgelopen jaren alleen maar belangrijker is geworden. Dat heeft onder andere te maken met de Wet milieubeheer waarin staat dat ieder bedrijf in Nederland dat meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar verbruikt verplicht is om energiebesparende maatregelen te treffen. Daarnaast willen steeds meer mensen een steentje bijdragen aan een betere wereld. Dat kan met groene zakelijke energie. Het maakt niet uit of je energie grootzakelijk of kleinzakelijk afneemt; in beide gevallen biedt groene stroom de basis voor een duurzame onderneming. In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Groene stroom is minder vervuilend dan grijze energie

Als ondernemer heb je de keuze uit verschillende soorten energiecontracten voor je bedrijf. Aan het begin moet je in ieder geval de keuze maken tussen grijze en groene stroom. Het grootste verschil tussen beide soorten energie zit hem in de mate van vervuiling. Kijken we naar de productie van grijze energie dan zien we al jaren dat daar ontzettend veel CO2 bij vrij komt. Dit uitlaatgas zorgt er onder andere voor dat de ozonlaag wordt aangetast, waardoor het klimaat verandert. Bij groene energie is dat net even anders. Ook daar is er sprake van CO2-uitstoot, maar in een veel mindere mate dan bij de productie van grijze stroom. Dat betekent dat groene energie direct een stuk beter voor de wereld is in vergelijking met grijze energie. Des te minder CO2 er vrijkomt, des te beter voor het milieu en het bestaan van de aarde.

Bronnen van groene energie zijn onuitputtelijk en groen

Daarnaast is het interessant om te kijken naar wáár beide soorten energie vandaan worden gehaald. Ook daar zien we dat je met de keuze voor een groen energiecontract voor je bedrijf 'beter' af bent. Een zakelijk energiecontract met een groen karakter biedt namelijk groene stroom aan die afkomstig is uit natuurlijke bronnen. Denk aan energiebronnen zoals de zon en de zee, maar ook de wind. Het grote voordeel van deze natuurlijke bronnen is dat ze nooit op kunnen gaan. Ze zullen, zolang de aarde in ieder geval bestaat, altijd blijven bestaan. Dat in tegenstelling tot de bronnen waaruit grijze energie wordt gemaakt. Grijze stroom wordt namelijk geproduceerd uit fossiele brandstoffen zoals aardolie, steenkool en aardgas. Deze bronnen zijn dus niet onuitputtelijk, wat betekent dat ze op een dag op zullen zijn als we eruit blijven putten zoals we dat nu doen. De brandstoffen zijn namelijk miljoenen jaren geleden ontstaan uit versteende resten van dieren en planten en zijn dus een keer op. Hoewel we niet kunnen voorspellen wanneer dat precies zal zijn, doet de overheid er alles aan om de CO2-uitstoot te beperken.

Mogelijkheid om je eigen groene stroom op te wekken

Op het gebied van duurzaamheid en een betere wereld zit je dus helemaal goed wanneer we het over groene stroom voor je bedrijf hebben. Goed nieuws: dat is nog niet eens de enige reden waarom groene zakelijke energie de toekomst is. Wat je namelijk ook moet weten, is dat je de mogelijkheid hebt om groene energie zelf op te wekken. Met grijze stroom is dat absoluut niet mogelijk. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn zonnepanelen en een omvormer. Het is afhankelijk van je verbruik hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt; laat je daarover informeren. Vervolgens kan het zelf opwekken van groene stroom beginnen! Zonnepanelen aanschaffen is niet goedkoop, maar al een stuk voordeliger dan enkele jaren geleden. Daarnaast moet je weten dat je de investering in zonnepanelen er gemiddeld binnen acht tot tien jaar uit hebt. En dat terwijl je daarna nog zo'n tien tot vijftien jaar gebruik kunt maken van de zonnepanelen. Omdat je energie opwekt uit gratis zonnestralen betaal je er dan niets meer voor. Ook dat is een belangrijke reden waarom groene zakelijke energie de toekomst is voor je bedrijf.

Lees meer over: