Remco Robelus, oprichter van Spare Rib Express vertelt over:

De vijf veel voorkomende valkuilen voor ondernemers.

Als franchisegever heb ik (Remco Robelus, oprichter van Spare Rib Express) in mijn 25-jarige loopbaan vele enthousiaste en ambitieuze ondernemers zien langskomen. Vaak hebben deze ondernemers maar één droom: hun eigen bedrijf starten. Hoewel ze er klaar voor zijn en vol energie zitten, maken startende ondernemers vaak dezelfde fouten. Hier zijn;

De vijf meest voorkomende valkuilen:

  1. Loonkosten worden vaak onderschat en kunnen snel oplopen. Het is moeilijk om eenmaal gestarte (te) grote teams terug te schroeven. Let op je loonkosten, laat medewerkers eerder naar huis gaan als het rustig is, werk zelf harder door op tijd te beginnen en zorg voor een goede dagelijkse voorbereiding.
  2. Ondernemingsplannen worden vaak niet of maar half gedaan. Dit kan leiden tot onverwachte problemen. Het is essentieel om een goed ondernemingsplan te schrijven dat alle aspecten dekt. Werk samen met de franchiseformule en laat het plan toetsen door je accountant of KvK.
  3. Durf, doe en blijf volhouden. Dit lijkt makkelijk, maar als het even tegenzit, verslapt de motivatie. Ondernemers bezuinigen vaak op verkeerde zaken en worden negatief. Dit heeft een negatieve invloed op medewerkers en de neerwaartse spiraal is een feit. Blijf enthousiast, een eigen bedrijf opbouwen kost tijd, maar uiteindelijk bouw je wel eigen vermogen op. Pak elke kans die zich voordoet en neem elke klant serieus.
  4. Kwaliteit, uitstraling en service zijn belangrijk. Vaak worden deze aspecten vergeten. Ze zijn echter van essentieel belang voor het succes van je bedrijf. Schroom niet om de klant gelijk te geven, want hierdoor zou je zomaar een loyale klant kunnen behouden voor de rest van zijn leven en zorg voor een professionele uitstraling op het gebied van marketing, verpakkingen, kleding, enz. Kwaliteit staat altijd voorop.
  5. Creëer een team van medewerkers. Doe dit niet op basis van vriendschap. Vrienden hebben andere verwachtingen bij bedrijfsgroei dan jij als ondernemer. Zorg wel goed voor je team, geef het juiste voorbeeld, wees duidelijk, zorg voor goede contracten en organiseer regelmatig uitjes, borrels en/of activiteiten op de zaak. Alleen met een gemotiveerd team kun je de wereld veroveren!

Ondernemen heeft voordelen en nadelen

Ondernemen is niet makkelijk. Het vergt hard werken en toewijding. Maar het geeft ook vrijheid, zelfstandigheid, toekomst en uitdaging. Voor mij is het geweldig en ik zou het aan iedereen aanraden!

Remco Robelus Spare Rib Express