Het verloop van faillissementen in 2023: analyse van horeca, retail en zakelijke dienstverlening

2023 heeft zich tot nu toe onthuld als een jaar van economische fluctuaties, met name in de sectoren horeca, retail en zakelijke dienstverlening.

Op basis van gegevens van het CBS en andere bronnen, duiken we dieper in de trends en cijfers om een duidelijker beeld te krijgen van de situatie.

Retail: licht aan het einde van de tunnel?

De Nederlandse detailhandel heeft in de eerste helft van 2023 een opmerkelijke trend laten zien. Na een periode van stijgende faillissementen, is er een duidelijke daling waargenomen. In juli gingen slechts 14 bedrijven failliet, 6 minder dan in juni. Echter, deze cijfers moeten in perspectief worden geplaatst. In de eerste zeven maanden van 2023 gingen 159 bedrijven in de detailhandel failliet, een scherpe stijging ten opzichte van de 94 in dezelfde periode van 2022. Dit wijst op een mogelijke herstelperiode na een uitdagend jaar.

Horeca: voortdurende uitdagingen

De horecasector blijft worstelen, ondanks versoepelingen en heropeningen. In juli 2023 werden er 28 faillissementen geregistreerd, wat een stijging is ten opzichte van de voorgaande maanden. Deze cijfers suggereren dat, hoewel er enige stabiliteit is, de horeca nog steeds te maken heeft met uitdagingen die voortkomen uit de nasleep van de pandemie en mogelijk andere economische factoren.

Zakelijke dienstverlening: een gemengd beeld

De zakelijke dienstverlening, een brede sector die een scala aan bedrijven omvat, heeft in 2023 een gemengd beeld laten zien. Hoewel exacte faillissementscijfers ontbreken, geven de opheffingscijfers van het CBS aan dat er veranderingen zijn in deze sector. Het is essentieel om deze sector nauwlettend in de gaten te houden, vooral gezien de impact van digitale transformatie en veranderende zakelijke modellen.

De verschillen tussen branches

De economische uitdagingen van de voorgaande jaren, versterkt door de pandemie, blijven hun sporen nalaten in 2023. Terwijl de retail tekenen van herstel vertoont, blijft de horeca worstelen en toont de zakelijke dienstverlening een gemengd beeld. Het is cruciaal voor bedrijven in deze sectoren om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en proactieve strategieën te implementeren om financiële stabiliteit te waarborgen.

Bronnen:

  1. Weer minder faillissementen in retail
  2. CBS - Minder faillissementen in juli
  3. CBS - Faillissementen per regio
  4. CBS - Bedrijven; opheffingen

Let op: De gegevens in dit artikel zijn gebaseerd op de beschikbare informatie tot augustus 2023.

Heb jij vertrouwen om als ondernemer succesvol te zijn in deze fluctuerende fase van de economie?