Tips voor het starten van je eigen autogarage

Het starten van je eigen autogarage kan een uitdagende onderneming zijn, maar als franchisenemer heb je het voordeel dat je deel uitmaakt van een gevestigd merk en toegang hebt tot ondersteuning en training van het hoofdkantoor. Hier zijn de stappen die je moet volgen om je eigen autogarage als franchise te starten. Het lijkt namelijk een enorme stap en dat is het in de praktijk ook wel, maar door het volgen van de juiste stappen, zul je al snel merken dat het zeker behapbaar is. Mits je natuurlijk de juiste route weet te bewandelen en ook de financiering rond krijgt bij een bank of andere geldverstrekker.

Onderzoek verschillende autogarage-franchiseconcepten

Er zijn veel verschillende autogarage-franchiseconcepten beschikbaar, dus het is belangrijk om verschillende opties te onderzoeken en te vergelijken. Kijk naar het soort diensten dat wordt aangeboden, de franchisekosten en royalty's, en de ondersteuning die wordt geboden door het hoofdkantoor. Denk hierbij ook na over bijvoorbeeld de exclusiviteit van een bepaald merk. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat een Audi franchise het niet toestaat om ook BMW’s te gaan verkopen. Je kunt er daarbij eventueel ook voor kiezen om te kijken of je niet alleen auto’s gaat verkopen, maar ook of je de mogelijkheden tot het leasen van auto’s aanbiedt. Ook allerlei andere randzaken, zoals het verzekeren van een auto via De Vereende is iets om over na te denken.

Maak een businessplan

Een businessplan is essentieel om jouw autogarage als franchise te starten. Het moet details bevatten over jouw doelen, financieringsopties, verwachte inkomsten en uitgaven, marktonderzoek, concurrentieanalyse en het franchiseconcept dat je hebt gekozen. Dit plan zal je helpen om de financiële haalbaarheid van jouw bedrijf te beoordelen en jouw doelen en strategieën te formuleren. Het kan namelijk heel goed zijn dat je na het maken van een plan tot de conclusie komt dat de levensvatbaarheid van je idee eigenlijk veel te laag is, waardoor het niet verstandig is om te doen.

Locatie

Wanneer je daadwerkelijk na alle onderzoeken te hebben gedaan, besluit aan de slag te gaan, is ook de locatie natuurlijk van groot belang. Sterker nog, de locatie van jouw autogarage is van groot belang voor het succes van jouw bedrijf. Zoek naar een locatie waar veel verkeer is en waar veel potentiële klanten zijn. Houd er ook rekening mee dat er voldoende ruimte is voor de garage en parkeerplaatsen voor klanten. Vaak zijn er speciale objecten die perfect zijn voor het runnen van een autogarage. Bijvoorbeeld aan een grote weg, zodat je direct alle aandacht op je hebt gevestigd.

Tot slot

Uiteraard zijn er vanaf het moment dat je een geschikte locatie hebt gevonden nog allerlei zaken die je moet regelen. Hierbij kun je denken aan een samenwerking met Alpina voor het kunnen verkopen van een autoverzekering op het moment dat een klant net een auto bij je heeft aangeschaft. Ook financieel gezien dient er natuurlijk het nodige te worden geregeld. De kans dat je namelijk alles uit eigen middelen weet te financieren, die is immers vrij klein. Het is dus ook niet vreemd dat het hele traject tot wel enkele maanden kan duren, voordat het uiteindelijk zover is en je je eigen franchise autobedrijf hebt weten op te richten.

Lees meer over: