Startende ondernemer? Kies voor huur van je machinepark!

Als startende ondernemer moet je vaak forse investeringen doen. De kosten gaan ook hier voor de baten uit. Je zult geldverstrekkers in voldoende mate moeten overtuigen van je plannen om hiervoor het benodigde budget rond te krijgen. Lukt dat niet? Kijk dan nog eens kritisch naar je bedrijfsplan en probeer daarbij alternatieve routes te vinden. Vaak is het voor een startende ondernemer een slim idee om bijvoorbeeld machines te huren, in plaats van direct zelf aan te schaffen.

Machines die je minder vaak nodig hebt

In sommige beroepen maak je van de ene machine dagelijks gebruik, terwijl je de andere machine slechts sporadisch gebruikt. Neem nu bijvoorbeeld een hoveniersbedrijf. Het is voor een hovenier vrijwel onmogelijk om het werk uit te voeren zonder een goede bedrijfswagen met eventueel een aanhanger. Ook een kleine graafmachine is handig om in het bezit te hebben, maar op zich zou je die ook kunnen huren. Voor een stobbenfrees geldt dat zeker: zo’n machine gebruik je om snel en moeiteloos een boomstronk te verwijderen. Maar hoe vaak heb je zo’n karwei in de praktijk? Je kunt dan beter incidenteel een stobbenfrees huren bij Boels en daarmee de klus klaren. Je hoeft dan niet zelf te investeren in zo’n machine en het scheelt je bovendien opslagruimte.

Het betere schoonmaakwerk

Ben je gespecialiseerd in schoonmaakdiensten? Dan zal het doorsneewerk in de regel bestaan uit regulier onderhoud van bedrijfspanden en andere objecten. Bij het gewone schoonmaakwerk heb je over het algemeen geen hogedrukreiniger nodig, maar er zijn van die uitzonderlijke klussen waarbij zo’n machine goed van pas komt. Moet je die daarvoor dan zelf in je magazijn hebben staan? Welnee! Ook in deze situaties kun je beter een hogedrukreiniger huren in plaats van er zelf eentje aan te schaffen. Pas wanneer je merkt dat je zo’n machine heel vaak gebruikt, zou het rendabel kunnen zijn om zelf tot aankoop over te gaan.

Een goede planning

Als zelfstandig ondernemer zul je jouw werkzaamheden goed vooruit moeten plannen. Maak een werkschema waarin je ruimschoots vooraf inplant welke machines je wanneer nodig hebt. Je kunt op basis van dat schema de benodigde machines laten reserveren. Hiermee voorkom je dat je op het laatste moment een machine moet gaan huren, met het risico dat iemand anders je voor is geweest en je daardoor zelf zonder zit. Ook voor ondernemers geldt immers: regeren is vooruitzien!

Lees meer over: