Scandinavische figuurstudio verovert Nederland

De van oorsprong Scandinavische franchiseformule Bailine is sinds 2005 actief in Nederland. Na de succesvolle start met een pilotstudio in Haarlem werden nog zeven figuurstudio’s geopend. Lies Planje van Bailine verwacht dat er in 2007 ongeveer tien nieuwe studio’s bij zullen komen.

Bailine is een franchiseorganisatie voor ondernemende vrouwen. Het doel is dames helpen met afslanken en begeleiden naar een gezondere levensstijl. Bailine werd in 1969 opgericht door Kurt Bai. Inmiddels heeft Bailine vestigingen in Noorwegen, Zweden, Denemarken, de Verenigde Staten, Nederland, Engeland, Duitsland, Polen en Spanje.

Door middel van een 'trainingssimulator' worden de spieren over het hele lichaam getraind. Dit verstevigt de huid en corrigeert het figuur precies op die plaatsen waar dat nodig is. Naast deze complete figuurbehandeling geeft de Bailine specialiste ook voedingsadviezen en motivatieprogramma’s.

Lies Planje legt uit: “De trainingssimulator is computergestuurd waardoor er zeer veel mogelijkheden zijn. De klant krijgt een behandeling van ongeveer dertig minuten in een privécabine zodat privacy gewaarborgd is. Het resultaat is te vergelijken met een intensieve training in een sportschool maar dan zonder inspanning. Centimeters verdwijnen terwijl de klant comfortabel ligt. Het is een unieke behandeling.”

Goed gevoel

Figuurstudio’s beschikken over minimaal vijf simulatoren die de franchiseneemster huurt voor 120 euro per stuk per maand. Inbegrepen zijn onderhoud, verzekering en begeleiding. Lies Planje: “Daarnaast zijn de operationele kosten: huur voor de locatie en marketing. De investering is overzichtelijk en je weet waar je als franchiseneemster aan toe bent. Het mooie van Bailine is dat bij toename van het aantal klanten, de kosten gelijk blijven. Het is mogelijk om dertig klanten per dag te behandelen. Omdat aandacht voor gezondheid en overgewicht toeneemt, is het met deze succesvolle formule makkelijk om klanten te krijgen en te houden. Bovendien geeft het een goed gevoel om als Bailine specialiste bij te kunnen dragen aan een mooier figuur en een gezondere levensstijl. ”

Soft franchiseformule

Franchiseneemsters hoeven geen specifieke ervaring te hebben. Een intensieve training op het hoofdkantoor in Oslo, zelfstudie, vervolgtrainingen en begeleiding maken deel uit van de opleiding. Lies Planje: “Je moet goed met mensen om kunnen gaan zodat klanten zich op hun gemak voelen. Verder moet een franchiseneemster praktijk- en resultaatgericht zijn en interesse hebben in lichamelijke ontwikkeling. Wij werken met een soft franchiseformule. Dat betekent onder andere dat een franchiseneemster veel vrijheden heeft en gebruik kan maken van jarenlange ervaring van het hoofdkantoor. Wij zorgen voor alle apparatuur, adviseren bij locatiekeuze, inrichting en marketing en geven waar nodig ondersteuning.”

Volgens de formulemanager is het concept goed te combineren met een gezin. “We adviseren om 32 uur per week geopend te zijn. Sommige studio’s zijn vier dagen per week open, andere vijf dagen en binnenkort opent een studio die ook op zaterdag open zal zijn. Dat bepaalt de franchiseneemster dus zelf. De locatie moet goed bereikbaar zijn en hoeft niet per se in een (winkel)centrum te liggen, maar wel in een omgeving waar dagelijks veel vrouwen komen. Dat kan een kapsalon zijn, een postkantoor, maar bijvoorbeeld ook een bloemist. Mijn ervaring is dat de potentiële franchiseneemster zelf haar eigen omgeving het beste kent”, besluit Lies Planje.

 

Lees meer over:
Bert Jongen Bert Jongen
Redacteur