Over chocola & de liefde

“Je ruikt, ziet en proeft chocola, een bezoek is echt een uitstapje.” Tesse Bogers is sinds haar kennismaking met de formule Quetzal als student in Gent al fan van de chocoladebar. Op 15 juli opende ze als kersverse ondernemer de deuren van haar eigen vestiging in Nijmegen, de tweede Quetzal-vestiging in Nederland.

“Ik moest brownies halen voor mijn zus en las op de website dat ze franchisenemers zochten”, vertelt de Vlaamse Tesse Bogers over het moment dat ze besloot Quetzal-ondernemer te worden. “Toen woonde ik nog in België maar ik ben naar Nederland verhuisd voor de liefde.” Het zou in totaal anderhalf jaar duren voor ze haar eigen vestiging opende, in dezelfde straat als de bekende Nijmeegse koffiebar De Blonde Pater, waar ze voorheen werkzaam was. “Het is een leuk straatje, tussen de winkelstraten en het centrum met eethuisjes en koffietenten”, aldus Tesse. 

Al sinds haar kindertijd ziet ze het ondernemerschap als een reële optie. “Dan zag ik de ijssalons aan de kust en dacht ik: ‘Dat wil ik ook later’.” Quetzal past bij haar, vindt ze. “Het is een plek waar je mensen gelukkig kunt maken door ze echt iets lekkers te geven waarvan de kwaliteit voorop staat. De gezelligheid en de totaalervaring spreken mij aan.” Welke eigenschappen maken haar geschikt voor dit werk? Tesse: “Het sociale, dat zit wel in mij. Ik ben ook nieuwsgierig en ik probeer graag nieuwe dingen uit.”

Financiering

Ze leerde de ins & outs van de formule kennen tijdens haar opleiding in de vestiging in Amersfoort. Verder ervaart ze veel steun van master franchiser Robert Hoenderdos. “Het moeilijkste vond ik de financiering. Daar hebben de bank en Quetzal mij erg goed bij geholpen”, vertelt ze. De opstart verloopt goed: “Het is nog wel rustig, zo in de zomer. De studenten bijvoorbeeld, een belangrijke doelgroep, zijn de stad uit. Maar ik ben blij dat ik een beetje rustig kan beginnen.” 

In de toekomst wil ze kinderfeestjes en workshops organiseren. Nu is ze bezig met de ontwikkeling van de 5 lokale producten waarvoor ruimte is binnen de formule. “Ik experimenteer met een witte chocolademelk met bloemen, voor een unieke smaakbeleving”, aldus Tesse.

Vooralsnog werkt ze 7 dagen in de week. Binnenkort hoopt ze haar medewerker zo ingewerkt te hebben, dat ze meer tijd krijgt voor de administratie. En voor de liefde.  

Over Quetzal

De franchiseformule Quetzal, opgericht in 2001 in het Belgische Gent, is een trendy chocoladebar met een breed assortiment aan chocoladegerelateerde producten. Smaken maar ook geuren, kleuren en muziek zijn gericht op een ‘totaalbeleving’. Momenteel heeft Quetzal zeven vestigingen: twee in België, twee in Duitsland en drie in Nederland (Amersfoort, Nijmegen, Almere). In het najaar openen er nog eens drie: Purmerend, Delft en Arnhem.

Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur
Bekijk ook